https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-tankeru-kotviciho-u-jemenu-hrozi-unik-velkeho-mnozstvi-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z tankeru kotvícího u Jemenu hrozí únik velkého množství ropy

15.10.2020 01:00 | SANÁ (ČTK)
Oblast je v rukou šíitských povstalců, kteří bojují proti jemenské vládě od roku 2014. V červenci se dohodli s majitelem lodi, že umožní vstup na palubu technickému týmu, aby posoudil stav plavidla a provedl případné nezbytné opravy. Podle zdrojů Reuters ale potrvá nejméně sedm dalších týdnů, než budou domluveny detaily a logistické podmínky. Ilustrační obrázek
Oblast je v rukou šíitských povstalců, kteří bojují proti jemenské vládě od roku 2014. V červenci se dohodli s majitelem lodi, že umožní vstup na palubu technickému týmu, aby posoudil stav plavidla a provedl případné nezbytné opravy. Podle zdrojů Reuters ale potrvá nejméně sedm dalších týdnů, než budou domluveny detaily a logistické podmínky. Ilustrační obrázek
Foto | Joaquim Procopio / Flickr.com
Nejméně sedm týdnů ještě potrvá, než se technický tým OSN dostane na palubu tankeru Safer u jemenského pobřeží. S odvoláním na zdroje ze světové organizace to oznámila agentura Reuters. Do strojovny plavidla, které s nákladem ropy na místě uvízlo už před pěti lety, se už v minulosti dostala voda, opravy byly jen provizorní. Pokud z lodi začne unikat ropa, mohlo by se jí do moře dostat čtyřikrát více než při havárii tankeru Exxon Valdez v roce 1989.
 

Safer, který byl postaven v roce 1974, kotví ve vodách Rudého moře u ropného terminálu Rás Ísá, asi 60 kilometrů severně od přístavu Hudajdá. Oblast je v rukou šíitských povstalců, kteří bojují proti jemenské vládě od roku 2014. V červenci se dohodli s majitelem lodi, že umožní vstup na palubu technickému týmu, aby posoudil stav plavidla a provedl případné nezbytné opravy.

Podle zdrojů Reuters ale potrvá nejméně sedm dalších týdnů, než budou domluveny detaily a logistické podmínky. Akci komplikuje také současná epidemická situace kolem koronaviru.

Zvažován je možný prodej ropy z paluby a rozdělení výtěžku z ní mezi povstalce a jemenskou vládu. Část diplomatů ale zůstává k dohodě skeptická a poukazuje na to, že šíité loni podobnou úmluvu vypověděli. Tanker má v zásobnících 1,1 milionu barelů s ropou.

Zatímco vody u ropného terminálu kontrolují šíité, mezinárodní vody v blízkosti střeží mezinárodní koalice, která pod velením Saúdské Arábie od roku 2015 bojuje na straně jemenské vlády.

Podle OSN v roce 2015 nejméně dvakrát vnikla do strojovny Saferu voda a otvory v obou případech zacelili členové námořních oddílů šíitů. Není ale jasné, jak dlouho mohou tyto provizorní opravy vydržet. Rijád v září upozornil, že na moři se ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od tankeru objevily ropné skvrny. OSN má obavy, že velký únik může těžce poškodit rudomořský ekosystém.

Z havarovaného Exxonu Valdez v roce 1989 u Aljašky uniklo na 100 000 tun ropy. Zasaženo bylo 1300 kilometrů pobřeží a únik přinesl smrt 250.000 mořských ptáků, 2800 mořských vyder, 300 tuleňů, 250 orlů a 22 kosatek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist