https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-46-let-zmizely-dve-tretiny-volne-zijicich-zvirat-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za 46 let zmizely dvě třetiny volně žijících zvířat, tvrdí studie

10.9.2020 13:26 | KUALA LUMPUR (ČTK)
Mezi nejvíce zasažené druhy patří sladkovodní živočichové, gorily východní nížinné v Konžské demokratické republice nebo papoušek šedý v Ghaně.
Mezi nejvíce zasažené druhy patří sladkovodní živočichové, gorily východní nížinné v Konžské demokratické republice nebo papoušek šedý v Ghaně.
Foto | wbeem / Flickr
Populace volně žijících zvířat se od roku 1970 zmenšily v průměru o dvě třetiny, upozorňuje Světový fond na ochranu přírody (WWF) ve své zveřejněné zprávě. Za hlavní důvody pokládá mýcení lesů kvůli zemědělství, nadměrný rybolov a obchod s divokými zvířaty.
 

Populace savců, ptáků, obojživelníků, plazů a ryb se v letech 1970 až 2016 zmenšily v průměru o 68 procent, uvádí zpráva, která celosvětově sledovala 20.811 populací a 4.392 druhů zvířat. Přičemž trend nezpomaluje.

Mezi nejvíce zasažené druhy patří sladkovodní živočichové, gorily východní nížinné v Konžské demokratické republice nebo papoušek šedý v Ghaně.

"Hlavním důvodem tohoto dramatického úbytku je odlesňování a v širším smyslu úbytek přirozeného prostředí, způsobený tím, jak produkujeme a konzumujeme jídlo," přiblížila Fran Priceová, která ve WWF vede oddělení zabývající se stavem lesů. Konkrétně ukázala na komerční zemědělství v tropických a subtropických oblastech, včetně produkce palmového oleje, sóji a hovězího masa.

Tropické lesy v loňském roce mizely závratnou rychlostí. Každých šest sekund zmizel les o rozloze jednoho fotbalového hřiště, píše zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters Foundation s tím, že jejich ochrana je považována za klíčovou v boji s klimatickými změnami a to díky tomu, že pohlcují oxid uhličitý.

Ochrana existujících a obnova poškozených lesů podle ekologů pomůže snížit riziko záplav, zpomalit globální oteplování a ochránit biodiverzitu.

Vědci se domnívají, že rozsáhlé mýcení lesů je také hlavním faktorem v šíření nemocí přenášených ze zvířat na člověka.

"S odlesňováním a zvýšenou interakcí mezi volně žijícími zvířaty, domácími zvířaty a člověkem se zvyšuje šance rozšíření zoonotických nemocí jako je ebola nebo covid-19," doplnila Priceová s tím, že lesy v tomto ohledu fungují jako přirozená hradba.

"Ničíme náš svět, jediné místo, které nazýváme domovem. Riskujeme naše zdraví, bezpečnost a přežití zde na Zemi. A teď nám příroda posílá zoufalé SOS. Přičemž čas utíká," řekla BBC výkonná ředitelka Tanya Steeleová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

10.9.2020 13:33
bohužel je to smutná realita. proto jezděte do divoký přírody, dokud je ještě co vidět. Naši vnuci a pravnuci už takové štěstí mít nebudou. Je nás jak prostě jako kobylek a tuhle planetu nakonec umoříme..
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.9.2020 10:08 Reaguje na Robert Jirman
A nejlépe letadly přes půl zeměkoule. Tím to pouze urychlíme, ale
co! Nevíme sice mnohdy co je za humny, nevysadíme sice v životě žádný strom, ale navštívíme všechnu divočinu světa. Tím přece ukazujeme všem náš zájem o přírodu. Takže vzhůru na cesty, Ta divočina se už nás nemůže dočkat, abychom ji zaplavili v zástupech jako kobylky.
Odpovědět
va

vaber

10.9.2020 13:48
my jsme výjimka u nás jsou všechny volně žijící druhy naopak přemnožené a je třeba je likvidovat
Odpovědět
PD

Petr Difko

10.9.2020 16:18
A k tomu tu máme slavnou EU která zavádí směrnici která některá zvířata a rostliny zakazuje.Místo toho aby chovatelé a pěstitelé se stali takovou archou záchrany.
Odpovědět
RS

Roman Sofín

10.9.2020 16:41 Reaguje na Petr Difko
Ano zakazuje invazivní druhy. Nevím jak tomu moc rozumíte ale asi moc ne jinak by jste takovou blbost nikdy nenapsal. Nádherný příklad je z Ameriky dovezený rak signální, který přenáší račí mor. On sám je proti této nemoci imunní ale vesele ji roznáší dál a díky tomu jsou naše domácí druhy na pokraji vyhynutí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.9.2020 19:34 Reaguje na Roman Sofín
Není to pravda, i když za to EU může jen částečně. Hodně viny má na triku i WWF. Omezují domácí chov vzácných druhů, což znamená, že likvidují, nebo omezují možnost jejich chovu (u rostlin pěstování). Pak je často výskyt druhu omezen na několik málo lokalit, které když jdou do kopru, tak zmizí i druh. Pamatuji, jak před nějakými 20 lety hlídkovali ochranáři a ekologové u posledního exempláře jakéhosi endemitního hořce (tj. byl to poslední exemplář nejen v Jeseníkách. ale i na světě), jen aby z něj někdo nevzal semena a nepomnožil ho.
Nedávno dostala manželka od známých hořec (konkrétní druh nevím) a na květináči byla cedulka s několikajazyčným nápisem,že je (s odkazem na legislativu, kterou prosadili ochranáři) zakázáno ho množit.
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

10.9.2020 21:17 Reaguje na Petr Difko
Ujišťuji Vás, že nepůvodní invazní druhy ze seznamu EU jako např. rak signální, střevlička východní nebo perccotus gleni opravdu nepotřebují záchranný program. Záchranný program potřebují druhy, které tyhle invazní druhy vytlačují.

To, v jakém stavu je např. původní ichtyofauna aluviálních vod u nás, je katastrofa, a to nám tu ještě např. hlavačkovec (doufám) chybí. Na Slovensku a v Maďarsku už ho pěkných pár let mají.

Nejsem schopný zhodnotit celková data (myslím všechny skupiny druhů), ale zmínka o tom, že sladkovodní fauna je jedna z těch, kteří na tom jsou vážně špatně (celosvětově - nejen kvůli invazím, ale z velké části i kvůli nim), je svatá pravda.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.9.2020 16:52
Úbytek biodiverzity a v podstatě masové vymírání druhů je podstatně větší průšvih než slavné CO2.
Zde se v plné nahotě odhaluje pokrytectví elit, které jsou schopny z občanů EU sedřít kůži pro kontroverzní Greeen Deal, ale skutečné problémy nechávají vyhnít -- nedá se na nich vydělat .
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.9.2020 18:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
I když nevěřím, že za mého dospělého života vymřely dvě třetiny všech před 46 žijících zvířat, souhlasím s tím, že to EU řešit rozhodně nemíní, protože na tom ti co ji prostřednictvím prodejných politiků řídí, nic nemůže vydělat, a když tak násobně méně než na Green Dealu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2020 07:24
To je další důkaz, že lidská civilizace je pro planetu zničující a je celkem jedno, jakým způsobem ji zničí a tím i sebe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.9.2020 09:59
Bla,bla,bla a hned zítra prosadíme OZE jako je pěstování palmy olejné coby
záchranu planety a přesuneme zemědělství do vypálených pralesů, protože si
tady snížíme produkci biozemědělstvím na polovinu. Zbytek stávajících polí
necháme ladem, přeměníme na bažiny a budeme v klidu kupovat potraviny
z polí po zničených pralesech. Je to pokrytectví jít takovou cestou, kdy
se zátěž pouze přesune jinam a tady si budeme hrát na EKO a BIO. Pěstovat na poli paliva a potraviny, či krmiva dovážet přes půl zeměkoule svět asi nezachrání. To je pouze blud jako hrom. Místo polí s energetickými plodinami by se mohlo pěstovat vše,jako bývalo kdysi a nemusely by se dovážet brambory z Egypta či Polska, zelenina místo zeleniny ze Španělska
a chovat masný hovězí dobytek místo dovozu masa z Argentíny, Brazílie či Irska. Hlavně, že plníme závazky ve snižování CO 2 spalováním biopaliv. Běžte už ekoaktivisté s tou pokryteckou politikou někam. Kdo vás platí za ty zhovadilosti? Nebo jste opravdu tak omezení, že nevidíte co způsobujete? Tu si budujeme svůj CO2 prostý chlíveček a jinde jeho produkci podporujeme. Tomu říkáte ekologické myšlení? Hurá teď do mě pánové a dámy. Pak si ještě běžte zaprotestovat proti všemu a tím splníte svůj úkol. Já raději půjdu
konat nějaké drobné skutky pro přírodu prospěšné a nelétat v oblacích.
Odpovědět
MG

Milan G

11.9.2020 20:11 Reaguje na Břetislav Machaček
V jednom s vámi nesouhlasím a je to stran argentinského hovězího masa. Pokud chcete opravdu vynikající steak, tak jedně z argentinského hovězího masa, lepší prostě neexistuje. Celoroční pastva, relativně dost pohybu na pampách, speciální plemena to mluví za vše.

Jinak v ostatním máte můj souhlas.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.9.2020 21:17 Reaguje na Milan G
Víte já až takový gurmán nejsem a spíše upřednostňuji ze
zásady tuzemské produkty. Fandím našim zemědělcům, aby
se to projevilo i na naši krajině. Nikomu nebráním jíst
maso z Argentiny, ale považuji to za něco podobného, jako
stejky ze žraloků či třeba kaviár. Já se od toho obejdu
a myslím,že i většina lidí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist