https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-nedodrzeni-zakazu-olovenych-broku-muze-cizp-udelit-pokutu-az-5-mil.korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za nedodržení zákazu olověných broků může ČIŽP udělit pokutu až 5 milionů korun

20.7.2023 19:14 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Za nedodržení zákazu olověných broků v mokřadech může Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložit právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám pokutu až pět milionů korun. Zákaz používání olověných broků platí od února letošního roku. ČIŽP na něj na svém webu upozornila v souvislosti s blížící se lovnou sezonou husy divoké a kachen.
 

Nařízení Evropské unie zakazuje nejen olověné broky využívat, ale i je nosit při sobě v mokřadech a ve stometrovém ochranném pásmu kolem nich. Zákaz navíc přesně definuje mokřady, jde o území bažin, slatin, rašelinišť i území pokrytá vodou přirozeně i uměle vytvořená. Do zákazu spadají trvalá i dočasná území s vodou, navíc nezáleží na tom, zda je voda v nich stojatá nebo tekoucí. Patří sem tedy i potoky, přehrady nebo rybníky.

Myslivcům začíná podle ČIŽP lovná sezona husy divoké 16. srpna, kachny se pak loví od začátku září. Na otravu olovem v Evropské unii každoročně uhyne odhadem řádově jeden milion vodních ptáků, uvádí v nařízení komise EU. Používání olova v brocích přináší riziko i pro druhy, které se ptáky kontaminovanými broky živí. Lov olověnými broky může potažmo představovat riziko i pro člověka, pokud by takto ulovené vodní ptáky snědl.

Podle Evropské agentury pro chemické látky mohou myslivci olověné broky nahradit alternativami, jako jsou broky ocelové nebo bismutové. Jsou bezpečnější jak pro zdraví, tak pro životní prostředí, u ocelových broků navíc odborníci uvádějí, že jsou na tom cenově podobně, jako ty olověné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (49)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

20.7.2023 19:22
Gekončíky jsem dal pryč, želvy také, sbírku motýlů jakbysmet. Co si ale nechám, je střelivo na škodnou. Jakoukoliv. Proč se autor nepodepsal? To se stydí?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.7.2023 20:30 Reaguje na Michal Ukropec
Některé želvy v CITES nejsou, tak jste se unáhlil. A barevné mutace gekončíků jakbysmet.
Odpovědět
JF

Jindřich Filip

20.7.2023 23:01 Reaguje na Michal Ukropec
Mám pocit, že si myslíte že jste nad zákonem. A ke všemu se tady vytahujete jako trucovité děcko. Jákékoliv.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.7.2023 19:31
Bečva zmanipulovaná, ale pokuty za motýle a bloky v kapse 100 metrů od kaluže to ČIŽP umí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.7.2023 20:28
A jakou dostane ČIŽP pokutu za to, že vůbec neřešila ten loňský požár v Českém Švýcarsku? Neskutečná ekologická škoda a ČIŽP dělá pozici mrtvého brouka? Asi jim jde akorát buzerace myslivců za olověné broky nebo študáků za odchované motýly ve vlastní sbírce.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

20.7.2023 23:25
Na otravu olovem v Evropské unii každoročně uhyne odhadem řádově jeden milion vodních ptáků.
vychazi to 1 ptak na 10 km2. pohybuju se kolem vody 40 let a ptaka s plnym voletem broku sem nikdy nevidel ...

kdy zacne sezona na cips? :)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.7.2023 23:41 Reaguje na mara polasek
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-flousek-s-olovem-ci-bez-olova

Názorná ukázka, jak se dá do mrtvé labutě naládovat zásobník broků. Takto se vyrábí "důkazy", a ano, též považuji kampaň za projev hysterické zaujatosti. U nás mělkých mokřadů je minimum, loví se na řekách a rybnících ranou do vzduchu, takže broky spadnou všude jinde, jen ne do vody (naprosté minimum).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.7.2023 06:06 Reaguje na Karel Zvářal
Mě v tom článku baví tvrzení že pouze 1% broků trefí cíl, zbytek padá mimo. Mám tomu rozumět tak, že pokud by v brokovém náboji bylo 100 broků (což jsemnikdy neviděl) , trefí akorát jeden? To je lež jako sviňa. A co se týče té labutě, nedokážu si představit ptáka, který si takhle do volete nahrne půl hrsti broků. Leda nějaký ptačí sebevrah, kterého ekoteroristi poučili o jedovatosti olova. Jinými slovy, celý článek je snůškou polopravd a lží.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 06:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Děkuji za reakci!-) Když jsem na to poukázal v minulé diskusi, tak to a) statečně odignorovali b) suverénně promlčeli. Hledí na foto jak kotouče, ale že ani gravitace nefunguje, ani polykací reflex... ale jinak vědí všechno.-))
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 09:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Těm jedním % je to samozřejmě tak, že se trefí tak jednou za 5-10x. Střílel jste na divokou pernatou?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.7.2023 10:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pár honů jem se jako čumil zúčastnil, ale takové kopyto, které by trefilo jednou z pěti patron, jsem tam neviděl.
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 07:37 Reaguje na Karel Zvářal
Je skutečně zajímavé, že má labuť ve voleti tolik broků. Jestli našla brokové hnízdo :)
A s olovem je to skutečně hysterie. Ještě chápu ve skutečných mokřadech, ale jít okolo kalužiny na silnici s olověným nábojem a dělat nelegální věc. Trochu nonsens.
Ta poznámka v článku, že norma definuje mokřady je vyloženě směšná.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 07:49 Reaguje na DAG
Kdyby ve voleti..., ale ten nasáčkovaný, seřazený jícen.-)) Prostě kadaver posloužil jako krmná hus. A jinak je to vše na zainteresovaných, co všechno si nechají líbit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 08:42 Reaguje na Karel Zvářal
No a ten snímek, je to extrém. Nevím, ale dovedu si představit nejen fabulaci , ale i to, že našla zdroj (vysypaný patron, rybářskou krabičku...) a zalíbení. Nicméně z volete se neotrávila. Otrava je z rozemletého broku v žaludku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 09:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
To bylo spočítáno tak na přírodovědný kroužek prvního stupně: vidíte, děti, a takto vypadá labuť otrávená broky (na všechno se přijde!-). A že jich spousta leží v jícnu dětem nevadí, ale kdo něco ví o fyziologii (polykání), tak si myslí své. Ono těch ptáků raněných (a nedohledaných) železnými broky bude nakonec mnohem víc, než těch pár, co uhynuli na otravu olovem. Ale o tom se už tak zapáleně psát nebude...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 06:10 Reaguje na mara polasek
Chlapče, ne že by se mi to líbilo. Jsem rybář a náhrada vyvažovacích bročků není.
Nicméně nejde o hrsti. Pravdou je, že kachnu otráví 1-2 broky které polkne a v žaludku postupně rozemele s kamínky. Nenajdeš ho. Je to v těle a určí to jen rozbor krve. A ty kachny a husy si broky vyhledávají v bahně aktivně, jako náhradu křemínků. A kurovití si vybírají broky v poli.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

26.7.2023 18:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
vzhledem k objemove hmotnosti pd, bude brok vzdy hloubeji nez kaminek nebo ocelovy brok. na podzim udelam pokus v lovisti a jsem zvedav jak hluboko se pd brok zanori do klasickeho rybnicniho bahna hustoty jen o malo vetsi jak voda.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2023 09:14
A jéje, tak to tu zase budou padat moudra. Olovo není nebezpečné, na otravu olovem žádný ptáci neumírají, vše to dělají ekologisti, kteří cpou olovo do mrtvých ptáků....Ach jo. Stále ty samé kraviny. :D
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 09:17 Reaguje na Petr Eliáš
Hele, bez argumentů tady akorát schválně popuzujete a neprospíváte věci.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2023 09:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Není to o nic horší ,,neprospívání věci,, než místní ignorantství a fabulování o podvodu. :-)
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 09:27 Reaguje na Petr Eliáš
Tak je jasné, že Vaší genialitě se tady nikdo nerovná. Nicméně nikdo neříká, že žádní, ale je to prostě marginální problém.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2023 09:32 Reaguje na DAG
Proč mé genialitě? Jistě byste došel ke stejnému závěru z místních diskuzí, kdybyste je dlouhodobě sledoval. A také byste si všiml, že tu místní dost často lžou - třeba jak tu tvrdili, že plameňáci nemůžou spolknout broky. :-)
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 15:25 Reaguje na Petr Eliáš
No jelikož ostatní dost často urážíte, tak musíte být samozřejmě někde jinde.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2023 15:46 Reaguje na DAG
Někde jinde? Tím myslíte, že si dokážu na rozdíl od místních mudrců dohledat informace? Souhlasím.

Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 10:04 Reaguje na DAG
https://img.obrazky.cz/?url=75d169a92a620827&size=2
https://img.obrazky.cz/?url=1c77626e39264c21&size=2

Takto nejčastějí cedí vodu (plankton) pomocí hustých lamel, na vysokých nohou ponoří horní čelist pod hladinu. Trolem uváděný případ je zcela ojedinělý, pro mě málo pravděpodobný - ale budiž, stát se může. Otrava broky jistě nemá vliv na stabilní stavy populace tohoto nádherného druhu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.7.2023 09:25
Kovové olovo není akutně toxické. Nahradit olovo bismutem, to se povedlo, dobrou chuť!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

21.7.2023 10:49
a že to sere tolik lidí, ten zákaz olověných broků ! já jsem o té škodlivosti olova ve vodě a půdě loveckých revírů četl již dááááávno. vystřílené olověné broky pomalu kontaminují své okolí a tím i škodí zvěři i hospodářskému zvířectvu co se na těch pozemcích pak pase. četl jsem o tomto problému ve španělských loveckých časopisech už snad před více jak 20 léty. takže nevím, proč ten zákaz místním jelitům z řad lidových mysliveckých
bouchalů, tolik vadí |!
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.7.2023 11:52 Reaguje na radim buffalo tobias
Pokud by to byla pravda, tak už jsou některé rybníky obhospodařované stovky let, mrtvými loužemi. Stovky let se střílelo olovem a nic. Otázkou je, kdo psal tyto bludy do španělských časopisů
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 12:23 Reaguje na Petr Pekařík
veterinářství 2012
Hutařová Z., Svobodová Z., Čelechovská O., Forejtek P.,Večerek V.: Vliv používání olověných broků na obsah olova v tkáních kachny divoké
No pokud se zahloubáte, zjistíte, že je olovo (obvykle zahrnuto v termínu těžké kovy) jedním z důvodů, proč se bahno z rybníků pokládá za jedovatý odpad, nikoli hnojivo. A nastudujte si situaci kolem Příbrami, kde už ani tráva neroste, z louky není kam dát seno a plodiny se nesmí pěstovat. Nejsou to sice broky ale olověný pravh.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 12:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tím chcte naznačit, že všechny kachny ulovené na honech jdou do kafilerky? Zase mi to trochu připomíná Shakespeara.-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 12:37 Reaguje na Karel Zvářal
Jak říkala ta paní s kosou, my nesmíme ani naznačovat.
Já jen odkaz na článek z veterinářství cca 10 let starý.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 12:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Si vemte, že se pasou na otráveném rybníku, v těle mají broky, a oni jim ti veterináři, kterých je mezi nimi hodně, nic neřeknou?-)
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 14:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jasně, ale vezmi si, že tady se fakt vystřílely možná miliardy brokových nábojů a zatím žádná genocida kachen a hrabavých se nekoná.
Podle mě je to téma vyvolané nátlakovými ekologickými organizacemi. Konkrétně Wild Birds.
To pak kolují studie, že je díky střílení broky a házení olůvek ohroženo v EU milion dětí.
No nesmysly. Auta taky čoudí a jsou daleko škodlivější než broky a nikdo je nezakáže.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 14:31 Reaguje na DAG
Dyť to vidíte tady, za chvíli zakážou i kroužkování a telemetrii, že to zvířatům VÁDÍ...
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 14:54 Reaguje na Karel Zvářal
jj politici, na radu některých ziskovek, ví nejlíp co je pro nás dobré, tak nám to v rámci jejich dobrosrdečnosti zakážou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 15:05 Reaguje na DAG
Život je boj. To je sice stará pravda, ale dnes je to navíc tragikomedie. Kdo neuteče, vyhraje.
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 15:21 Reaguje na Karel Zvářal
Jo kdo neuteče vyhraje je celkem vtipné. Někdy mají lidé skutečně chuť se na všechno vyprdnout a ty nesmyslné normy přijmout.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.7.2023 15:41 Reaguje na DAG
Si vemte, kolik je dnes těch polo/profesionálních prudičů. Ti nemají nic jiného na práci, než do všeho fungujícího vrtat. Prostě chce se to obrnit a bojovat. Blbům se nesmí ustupovat.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 12:28 Reaguje na Petr Pekařík
a čti si:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/obrovske-plochy-lesni-pudy-v-brdech-jsou-nasakle-olovem/r~i:article:730879/
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

26.7.2023 18:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
muzete vysvetlit spojitost mezi zakazem pb broku a kontaminaci kolem pribrami? celkem by me zajimal vas myslenkovy pochod. reagujete na pana co zminuje 600 letou historii rybnikarstvi a nezavadnost fauny. vy do toho zamotate set letou hutni vyrobu s kontaminaci pudy z emisi.

olovo jak olovo ze?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

21.7.2023 14:28
Stačil by dobrý potah broků např. komaxit, smalt a pod, vojákům nevadí ani ochuzený uran... při dnešní výrobě lze olovo dobře zapouzdřit ..
Těch vhodných prvků a jejich slitin není až tak moc.
Ještě jedna poznámka jak bude dělat inspekce osobní prohlídky lovců co mají v kapsách? Podle jakého rámce bude kontrola prováděna?
Jasně velké střelnice kde se střílí denně mohou mít realizovaná technická opatření atd.., ale někde u náhonu střelit lišku tak to asi ne...
Odpovědět
DA

DAG

21.7.2023 14:51 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Čižp projede adresy myslivců a po dešti až budou mít před barákem kalužinu, tak udělají domovní přehlídku :))
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 16:19 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Ad a) potažení broků čímkoli, i železem je neúčinné, protože většina otrav vzniká až polknutím broku a rozemletím v žaludku. Kuchal jste někdy slepici(kurovití) nebo kachnu (vrubozobí)?
Ad b) Na osobní prohlídky je policie. Už dnes kontroluje alkohol.
Ad c) nebojte, i na sportovní střelbu EU dojde.
Odpovědět
VP

Vít Pátek

21.7.2023 17:28
S čím více aktivitami na ochranu přírody se setkávám, tím více se nemohu zbavit dojmu, že logické uvažování je při nich z nějakého záhadného důvodu přísně zakázáno.
Třeba takový "zákaz olova na mokřadech"...
Dobře, olovo se v organismu kumuluje, zamezujme jakémukoli jeho proniknutí do organismu všude, kde toho jsme technicky i ekonomicky schopni.
Dobře, zaměřme se extra na mokřady, pokud si je dokážeme legislativně definovat tak, aby nedocházelo k úřední zvůli a šikanování.
Pořád ale samotným zákazem lovu, ba i samotného nošení nábojů s olověnou hromadnou střelou, toho zamezení pronikání olova do organismů vůbec, přinejmenším za rozumnou, "historicky krátkou" dobu, nedocílíme!
Všechno olovo, které se za uplynulou velmi dlouhou dobu, nějaký trojciferný počet let, na místech, kde se pravidelně lovilo (např. i na mokřadech), postupně nahromadilo - broky dopadaly na povrch půdy, na dna vod - tam přece pořád zůstává! Nerozkládá se, nemění se, nanejvýš povrchově oxiduje. Jen je občas nějaký brok pozřen...
Takže:
Dával by smysl leda zákaz používání olověných hromadných střel pouze tam, kde proběhla dekontaminace (a ta samozřejmě dává smysl, je-li vůbec proveditelná, tam, kde reálně dochází k významnému pronikání olova do organismů).
V jiných případech se lze oprávněně domnívat, že zákaz, není-li jen produktem prosté hlouposti, náhodou koncentrované zrovna v ochranářských korporacích a úřadech, plní účel úplně jiný, a "ochrana přírody" je jen kolem něj vypouštěná mlha.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.7.2023 21:08 Reaguje na Vít Pátek
Prndáte.
Tvrdíte, že když už tam nějaké broky jsou, tak nevadí je ve velkém přidávat. Co je to za nesmysl. Broky se střílí ve velkém tak 100 možná 150 let. Přitom předtím to byla zábava šlechty. A kolik že jich bylo?
Odpovědět
DA

DAG

22.7.2023 08:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
No za první republiky se ulovilo dva miliony kusů drobné zvěře.
Dneska se na 80% honiteb neloví drobná vůbec. Takže pokud se v mokřadech nesmí používat olovné broky, tak je ochrana naprosto dostatečná.
Co by jsi chtěl ještě zakázat? Použití na střelnicích, jak chtějí ochranáři?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.7.2023 10:31 Reaguje na DAG
Já nezakazuji nic. jen říkám že rozhazovat olovo po polích a ostatních plochách je nevhodné, jedovaté, a to, že se to dělo za 1. republiky není argument k omluvě. Jak jsem psal, jsou broky v rybnících jeden z důvodů (ne jen, ale i) proč nelze jednoduše odbahňovat odvozem na pole.
Odpovědět
DA

DAG

22.7.2023 14:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já to zase nepíšu protože bych by to měla být omluva. Nemělo to následky tehdy a nemá to následky ani teď.
Mokřady byly ošetřeny již dávno a broky jsou to poslední, proč se nesmí vozit bahno z rybníků na pole.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.7.2023 14:13 Reaguje na DAG
Olovo následky má, i říše římská dohřměla na olovo. Snižuje inteligenci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist