https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-vypusteni-nebezpecnych-latek-do-rek-bude-hrozit-pokuta-az-25-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za vypuštění nebezpečných látek do řek bude hrozit pokuta až 25 milionů

13.2.2023 17:05 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za vypuštění nebezpečných látek do řek by měly podniky platit pokutu v maximální výši 25 milionů korun oproti současným pěti milionům. Přísnější tresty hrozí i při dalších proviněních v souvislosti se znečištěním vodních toků. Vyplývá to z novely vodního zákona, kterou do připomínkového řízení předkládá ministerstvo životního prostředí. Reaguje tím na případ havárie na řece Bečvě ze září 2020, kdy uhynuly desítky tun ryb kvůli otravě kyanidy.
 

Podle důvodové zprávy je nutné uplatnit vyšší sankce, protože odpadní vody obsahující toxické látky představují větší nebezpečí pro vodní prostředí i pro společnost než běžné splašky. Novela zákona tak kromě zvýšené horní hranice pokuty na 25 milionů korun pro právnické a fyzické osoby podnikající navrhuje zvýšit peněžní tresty až na 500 000 korun pro fyzické osoby nepodnikající. V současnosti platí lidé pokuty v maximální výši 100 000 korun.

Zároveň by se měla navýšit pokuta ze současných 500 000 korun až na pět milionů pro původce havárie, kteří danou událost nenahlásí příslušným orgánům. Až dva miliony korun by také měl zaplatit ten, kdo nepodnikne kroky ke zneškodnění havárie.

Kamil Repeš z neziskové organizace Arnika sdělil deníku Právo, že plánované sankce vnímá jako příliš mírné. Podle Repeše by pokuta za vypuštění nebezpečných látek do řek měla být dvojnásobná, tedy až 50 milionů korun.

"Pouze takto vysoká pokuta může představovat pro největší průmyslové podniky v České republice ekonomickou hrozbu, které už bude třeba předejít preventivními opatřeními," řekl Právu Repeš.

Ekologická havárie, kterou v neděli 20. září 2020 podle České inspekce životního prostředí zapříčinily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Kauzu začal koncem ledna letošního roku projednávat vsetínský okresní soud. V případu je obžalována společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Sedmašedesátiletému Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Před začátkem soudu Havelka popřel, že by on nebo podnik způsobili otravu řeky Bečvy, jak jim klade za vinu obžaloba.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.2.2023 08:34
Pokuta má být odvozena od toho co bolí firmu.
a)od majetku firmy třeba 10%
b)od zisku třeba 50%
c)od sazebníku třeba 50 milionů
Dávat vždy tu nejvyšší co vyjde.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2023 19:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
v ČR jsou pokuty sociálním programem...stačí si vzpomenout, kolik platili potravinářský řetězce při porušení zákona za pokuty....pár desítek tisíc či stotisíce to mají asi za půl hodiny otvírací doby. Jejich§ zisky jsou miliardový.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist