https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacal-platit-zakaz-letu-z-26-evropskych-zemi-do-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začal platit zákaz letů z 26 evropských zemí do USA

16.3.2020 00:25 | NEW YORK (ČTK)
Od soboty platí zákaz letů z 26 evropských zemí do Spojených států, který nařídil prezident Donald Trump a který má zabránit dalšímu pronikání nového koronaviru do USA. / Ilustrační foto
Od soboty platí zákaz letů z 26 evropských zemí do Spojených států, který nařídil prezident Donald Trump a který má zabránit dalšímu pronikání nového koronaviru do USA. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od soboty platí zákaz letů z 26 evropských zemí do Spojených států, který nařídil prezident Donald Trump a který má zabránit dalšímu pronikání nového koronaviru do USA. Vstup do země je zakázán Neameričanům, kteří 14 dnů před cestou pobývali v některé ze zemí schengenského prostoru, tedy i v České republice. Americký viceprezident Mike Pence pak v sobotu oznámil, že se zákaz od půlnoci na pondělí washingtonského času (pondělí 05:00 SEČ) rozšíří také na Británii a Irsko.
 

Očekává se, že nařízení americké vlády ještě více poškodí aerolinky, které se už teď potýkají s prudkým poklesem zájmu o létání. Letecké společnosti ve snaze omezit ztráty zavádějí drastická úsporná opatření.

Rozšíření zákazu na Británii a Irsko, tedy země, které nejsou součástí schengenského prostoru volného pohybu osob, viceprezident Pence zdůvodnil rostoucím počtem nakažených v obou zemích. V Británii už je více než 1000 nakažených a 21 mrtvých. Irsko hlásí přes 100 infikovaných a dva mrtvé. "Američané z Británie a Irska mohou přiletět domů," zdůraznil Pence. Totéž podle něj platí pro lidi s trvalým pobytem v USA. Vstoupit do země ale budou moci obě skupiny jen přes některá letiště.

V USA se nákaza COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, potvrdila podle aktuálních údajů 2226 lidí a má zatím 50 obětí na životech. Prezident Trump v zemi v pátek vyhlásil stav nouze a oznámil, že vláda na boj s nákazou uvolní až 50 miliard dolarů (1,18 bilionu Kč).

Největší evropská letecká společnost Lufthansa už v pátek oznámila, že počínaje sobotou omezí lety do USA zhruba o 80 procent. V praxi to znamená, že v sobotu na americký kontinent odletělo místo plánovaných 70 jen 4 lety.

Výrazně slabší provoz přes Atlantik než obvykle v sobotu ukazovaly komerční radary na internetových stránkách, jako je například PlaneFinder nebo FlightRadar24.

Aerolinky American a United Airlines z druhé strany Atlantiku chtějí v tomto týdnu do Evropy létat podle původních letových řádů, v dubnu ale kapacity na linkách do Evropy sníží asi o 50 procent. Výrazné omezení letů do Evropy už od neděle připravují aerolinky Delta.

Letecké společnosti žádají vlády svých domovských zemí o rychlou pomoc. Podle listu Financial Times by pandemie mohla letecký sektor přijít nejméně na 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist