https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-tyden-bez-odpadu-lide-si-behem-nej-zkusi-vyrobu-kosmetiky-i-papiru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná Týden bez odpadu, lidé si během něj zkusí výrobu kosmetiky i papíru

5.9.2022 09:45 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Anna Oliinyk / Unsplah
Na výrobu domácí kosmetiky, výměnu knih, bleší trhy i ekologické workshopy láká Týden bez odpadu, který začíná dnes a potrvá do 11. září. Letos se do programu zapojily tři desítky organizací, komunit i bezobalových obchodů po celém Česku, které připravily řadu akcí. Týden bez odpadu pořádají nezisková organizace Zerowasters a provozovatelky blogu Czech Zero Waste, které se věnují osvětě o předcházení vzniku odpadu.
 

"Týden bez odpadu podle nás otevírá cestu k celkově udržitelnějšímu životnímu stylu, díky kterému se můžeme naučit omezit spotřebu vody, energií a tak ve výsledku ušetřit. To považuji za nesmírně důležité v současné době, kdy se potýkáme nejen s ekologickou krizí, ale také s ekonomickou a energetickou," uvedla v tiskové zprávě Veronika Nováčková ze Zerowasters.

V Praze mohou lidé už dnes vyrazit třeba do vinohradské bezobalové prodejny Bout.cz na workshop o zpracování bylinek a jejich využití do dezertů, čajů i kvašených nápojů. V sobotu 10. září se v ulici Nad Malým mýtem uskuteční bleší trh spojený s výměnou pokojových rostlin. V neděli si lze vyměnit knihy v bubenečské kavárně Coffice. Tentýž den mohou lidé směnit oblečení či domácí potřeby, které už nechtějí, za nové kousky v kavárně Dílna na Smíchovské náplavce.

Mimo hlavní město je v plánu třeba workshop výroby pleťového krému v pardubickém koloniálu beZobalka a bleší trh s dětskými hračkami, knihami a sportovními potřebami v komunitním centru na faře ve středočeských Libčicích nad Vltavou. V neděli také lidé nabídnou přebytky úrody ze svých zahrad na ulici Komenského v Jablonci nad Nisou a ve čtvrtek bude projekce snímku na ekologické téma v Čelákovicích.

"Nejaktivnějším pořadatelem je Bezobaláč ve Zlíně, který letos uspořádá hned sedm událostí," upozornila Helena Škrdlíková za blog Czech Zero Waste. Dnes se ve Zlíně koná workshop o ekologickém praní a projekce snímku 10 miliard - Co máte na talíři, který sleduje různé přístupy k pěstování potravin. Ve středu si tam budou lidé povídat o kávě, o den později je v plánu workshop výroby ručního papíru ze starého oblečení a odpadového papíru.

Týden bez odpadu se v Česku bude konat pošesté. Mezinárodní iniciativa Zero Waste Week vznikla v roce 2008 ve Velké Británii, v tuzemsku ji v předchozích letech koordinoval blog Czech Zero Waste. Organizace Zerowasters se poprvé přidala v letošním roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

5.9.2022 11:36
To jako že ten odpad, do nás přestanou " hustit " nejen v obchodech pod tlakem ?
!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist