https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaz-klecovych-chovu-by-znamenal-podle-ministra-miliardove-kompenzace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákaz klecových chovů by znamenal podle ministra miliardové kompenzace

16.6.2020 13:17 | OLOMOUC (ČTK)
Toman míní, že pokud by se měly klecové chovy nosnic zakázat, tak jedině v celé Evropské unii. V opačném případě by nosnice v klecích zůstaly v řadě evropských zemí, odkud by se poté zvýšil dovoz vajec do Česka.
Toman míní, že pokud by se měly klecové chovy nosnic zakázat, tak jedině v celé Evropské unii. V opačném případě by nosnice v klecích zůstaly v řadě evropských zemí, odkud by se poté zvýšil dovoz vajec do Česka.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Preston Keres / U.S. Department of Agriculture / Flickr.com
Pokud by klecové chovy nosnic zakázala pouze Česká republika, tak by mnozí tuzemští chovatelé podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) museli kvůli rostoucímu dovozu vajec ukončit činnost a po státu by pak požadovali kompenzace v celkové výši až sedm miliard korun. Toman to řekl ČTK na sněmu Agrární komory v Olomouci.
 

Zákaz klecových chovů nosnic chce prosadit část vládních i opozičních poslanců v čele s Piráty. Poslanci sněmovního zemědělského výboru návrh minulý týden nepodpořili, o zákazu se v rámci zákona na ochranu zvířat proti týrání bude jednat ve třetím sněmovním čtení.

Toman míní, že pokud by se měly klecové chovy nosnic zakázat, tak jedině v celé Evropské unii. V opačném případě by nosnice v klecích zůstaly v řadě evropských zemí, odkud by se poté zvýšil dovoz vajec do Česka. Podle ministra by vzrostl také dovoz vajec ze třetích zemí, kde se unijní normy zaměřené na pohodu zvířat nedodržují a tamní chovatelé nosnic kvůli tomu mají výrazně nižší náklady.

"Pokud by zákaz klecových chovů začal platit pouze v České republice, naši chovatelé by museli zavřít chovy a po státu by oprávněně požadovali zhruba sedm miliard korun na kompenzace," uvedl Toman, podle kterého by to znamenalo ztrátu pracovních míst na venkově. "Spotřebitelé budou muset sáhnout hlouběji do peněženek a nebudou mít jistotu zdravotní nezávadnosti vajec," dodal.

Předseda Zemědělského družstva Senice na Hané na Olomoucku Jaroslav Navrátil varoval, že v případě zákazu klecových chovů družstvo, které má kolem 80 000 nosnic, s produkcí vajec skončí. Do zisku se chov od roku 2012 dostal jednou, v době zvýšení cen kvůli fipronilové kauze, dodal.

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé by přechod na chov bez klecí stál zhruba pět miliard Kč. Část chovatelů by podle ní s chovem skončila, podle dřívějších vyjádření o tom uvažuje i Agrofert, který chová zhruba milion z 5,4 milionu nosnic v komerčních chovech. Podíl nosnic v klecích v ČR podle Dlouhé klesl za poslední zhruba rok o 15 procentních bodů na 70 procent.

Skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD chce zavést zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012.


reklama

 
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

16.6.2020 19:31
On nám pan ministr zapoměl jaksi zdělit,že by to postihlo hlavně a to dost citelně Babiše.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.6.2020 06:38 Reaguje na Václav Kain
Babiše ne, ten nemá klecové chovy. Jen drůbež na porážku.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.6.2020 06:41
Bylo by vhodné definovat nějaký odchod od klecových chovů během 5 let. Pak by nebyly nutné kompenzace. Ono se to totiž děje. Protože zákazníci klecová vejce nechtějí, tak je supermarkety méně často berou. Jen v ČR preferujeme cenu, a klecová vejce jsou nejlevnější. A stejně je kupujeme z Polska.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2020 08:27 Reaguje na Katka Pazderů
Je to přesně obráceně. Zákazníci chtějí v drtivé většině klecová vejce.
Někteří obchodníci se (ve snaze dělat ideologii místo obchodu) snaží preferovat méně kvalitní produkci a klecová vejce dají jen někam "do kouta".
Odpovědět
MM

Milan Milan

17.6.2020 08:40
Starosti pirátů o blaho slepic je obdivuhodné. To je pomalu jako nosné téma do dalších voleb, možná ještě přihodit třeba veterinární kontrolu životních podmínek křečků v domácích chovech.....?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.6.2020 09:22
Jo, být slepicí v kleci není med, o tom žádná (naštěstí o tom ty holky nevědí). Bohužel se nikdo z ochránců nezabývá tím, co budeme konzumovat, až ty klece zrušíme. Všichni vidí jen vejce v marketech. A co vejce spotřebovaná v gastronomii? Kdo a jak bude hlídat, jestli vaječná melanž, která se tam do výrobků používá, pochází z podestýlkových chovů? Jak je možné, že se naši občané - ochranáři čehokoliv, nezabývají tím, zda zákaz klecových chovů nepoškodí naše výrobce - naše občany a plátce daní do naší státní kasy a zároveň neotevře další podstatnou část trhu dovozu vajec z klecových chovů v dalších zemích EU nebo ze třetích zemí? Pokud si klece zakážeme jen u nás, připravíme se o výnosy z daní od našich chovatelů (a navíc to budeme muset jako stát zaplatit - zadotovat ze svého) a stejně budeme jíst DOVEZENÁ KLECOVÁ VEJCE odkudkoliv odjinud, jen to nebudeme vidět. Takže budeme platit někomu, kdo zaměstnává lidi a platí daně v jiném státě? Že nás to ještě pořád baví - vytvářet podmínky k tomu, aby nás jiné státy vysávaly a ještě si za to blahopřát. Už jsem to zažili při přechodu na obohacené klece - tvrdě jsme to zaplatili my a stejně tvrdě na tom vydělali Poláci, kteří si vyjednali v EU prodloužené období na přechod a tím pádem nám dodávali ve velkém svá klecová vejce z levné technologie. Tak buď dojde k zákazu klecového chovu v celé EU a navíc si EU došlápne na dodavatele ze třetích zemí, nebo to nechte na poptávce spotřebitelů. Část chovů bude klecových a část podestýlkových a lidé si budou moci koupit, jaká vejce chtějí. Navíc zaměstnáme naše lidi a výnosy z daní od výrobců zůstanou u nás.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2020 10:05 Reaguje na Marcela Jezberová
Spíš bych čekal, že se pro výrobu a gastro začne dovážet výhradně polotovar, kde je samozřejmě už nulová šance zjistit, zda pochází z dostatečně pokrokových vajec.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.6.2020 10:28 Reaguje na Marcela Jezberová
Nevíte, zvažuje se v EU o zákazu klecových chovů slepic pro všechny členské země?

Platí už zákaz klecových slepičích chovů v některé členské zemi EU?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.6.2020 12:21 Reaguje na Majka Kletečková
V EU se samozřejmě o zákazu klecových chovů diskutuje, ale samozřejmě jako tady - někdo to musí zaplatit a zemědělci se bojí, že je zákaz klecí částečně zlikviduje a otevře trh dovezeným vejcím, u kterých původ nebude možné zajistit. Zákaz klecových chovů, pokud vím, zatím nikde neplatí. Ale není vždycky výhra, být za každou cenu tím prvním.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist