https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakazte-krutou-prepravu-zivych-zvirat-zada-900-000-evropskych-obcanu-europoslance?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zakažte krutou přepravu živých zvířat, žádá 900 000 evropských občanů europoslance

14.1.2022 10:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku český býk na cestě do Turecka.
Na snímku český býk na cestě do Turecka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Compassion in World Farming
Podle současných pravidel mohou prasata cestovat bez přestávky 24 hodin, ovce a skot 29 hodin s jednou hodinovou zastávkou. Na konci takových cest musí následovat 24 hodinová přestávka, ale po ní se tento cyklus může opakovat znovu a znovu, dokud zvířata nedorazí na finální místo určení. V důsledku toho se může stát, že zvíře stráví na cestách několik dní či dokonce týdnů. Informuje o tom mezinárodní nevládní organizace Compassion in World Farming.
reklama

 
Každý rok se na porážku či výkrm přepravují miliony zvířat na tisícikilometrových cestách po zemi, vzduchem i po moři. Podle ochránců zvířat při těchto cestách zvířata často velmi trpí stresem, vyčerpáním, přehřátím a zraněními. Na daleké cesty jsou posílána i neodstavená telata od 14 dní po narození, která po cestě trápí hlad, žízeň a teplotní stres, což má negativní dopady na jejich stále ještě slabý imunitní systém. Ani březím samicím se nedostane žádné zvláštní péče či ochrany, a tak tato zvířata někdy rodí v příšerných podmínkách na palubách lodí či v kamionech.

Ochránci zvířat z několika různých organizací (Compassion in World Farming, FOUR PAWS, WeMove Europe a Animals International) připravili petici, která požaduje celoevropský zákaz přepravy živých zvířat do třetích zemí. Pod petici se podepsalo devět set tisíc Evropanů. Ve čtvrtek 13. 1. ji zástupci organizací předali v Evropském parlamentu europoslankyni Tilly Metz, předsedkyni výboru ANIT a prezidentce parlamentní skupiny Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals.

Petice vyzývá europoslance, aby posílili doporučení výboru ANIT a podpořili zákaz vývozu živých zvířat mimo EU, zákaz převozu neodstavených mláďat a omezení maximální délky přepravy na osm hodin pro dospělý skot, prasata a ovce a na čtyři hodiny pro drůbež a králíky.

„Devět set tisíc evropských občanů vysílá prostřednictvím naší petice jasný vzkaz Evropské unii, že tyto dlouhé a zbytečné cesty způsobují hospodářským zvířatům utrpení a měly by být zakázány,“ říká Olga Kikou, ředitelka Compassion in World Farming EU. „Žádáme europoslance, aby vyslechli naši žádost a vykročením nad rámec doporučení komise ANIT prokázali ambici zlepšit životy milionů hospodářských zvířat. Utrpení a muka spojená s dlouhými cestami musí být zmírněna zavedením přísnějších pravidel, omezením absolutní délky přepravy a konkrétní ochranou zranitelnějších druhů zvířat.“

„Členové Evropského parlamentu by měli vyslyšet své voliče a při svém hlasování myslet na pravidlo maximální délky přepravy 0-4-8: 0 hodin na cestě pro nejzranitelnější zvířata, 4 hodiny pro drůbež a králíky a 8 hodin pro dospělý skot, ovce a prasata. Jakékoli delší cesty, export živých zvířat a lodní přeprava se musí zakázat úplně,“ říká Pierre Sultana, ředitel evropské politické kanceláře ve FOUR PAWS.

„Europoslanci by kromě plnění svých povinností jakožto zástupci evropských občanů měli brát zřetel také na masové mobilizace a akce, které jsou hlasem jejich voličů. Lidé ze všech koutů Evropy vysílají Parlamentu jasný signál: sledujeme, zda vyslyšíte naše požadavky, či nikoli,“ říká Virginia López Calvo, vedoucí kampaní ve WeMove Europe.

„O vývozu živých zvířat se hodně mluvilo, ale já jsem při svém pobytu ve třetích zemích žádnou změnu v tom, jak se zachází s evropskými zvířaty, neviděl. Tento obchod nejde vylepšit. Nemůže být humánní. Musí se jednou provždy ukončit,“ říká Gabriel Paun, ředitel Animals International.

Jak informují zástupci organizací, 17. ledna se příznivci zákazu dálkové přepravy v celé Evropě zúčastní twitterové bouře, aby toto poselství posílili před hlasováním na plenárním zasedání, které se bude konat 20. ledna.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

14.1.2022 11:04
Člověku, který dokáže zvíře poslat na takovou dálku jen kvůli finančnímu zisku bych zakázal jakkoli hospodařit! To je prostě strašný. já bych to zvíře neposlal na porážku ani k někomu cizímu koho osobně neznám u nás, natož abych ho posílal do toho Turecka apod.

Jednoznačně zakázat! Tady žádný kompromis neexisuje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.1.2022 17:04 Reaguje na Slovan
no, ono se k nám dováží vše z moře...takže aby zase někdo nebyl papežtější než papež
Odpovědět
me

meluzína

14.1.2022 11:32
Souhlas, tyhle dálkové hromadné přepravy živých zvířat na jatka zakázat! Nechápu jaký má smysl porážet české nebo argentinské býky někde na druhém konci světa? Hlasuji všema 10ti pro zákaz hromadných přeprav jatečních zvířat. Ale zároveň si myslím, že vyžadovat absolutní zákaz je hloupost - typický pro dnešní dobu, kdy se bezmozkovitě buď zakáže všechno nebo nic. Nechala bych povolené jen přepravy živých chovných zvířat v omezeném počtu, kde je v zájmu chovatele, aby zvířata dorazila zdravá a v klidu - a i taková přeprava jen za patřičných welfare podmínek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2022 11:50
No jó,
ale ten zákaz jde proti globalizaci, dotacím. To se těžko v Bruseli obejdou.
Tam v tom skleníku žijou mimo realitu !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.1.2022 11:54 Reaguje na smějící se bestie
Už před 50roky, doporučovali vědci z Anglie, že člověk by měl především konzumovat potraviny zhruba z okruhu 100km.
To nevylučuje, dát si občas něco z větší dálky.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

15.1.2022 17:17 Reaguje na smějící se bestie
Jsem pro, ale to by nejdřív musel tento stát povolit zemědělcům prodej ze dvora za obdobných podmínek jako je to jinde v EU, u nás je bohužel všechno tak přísné že nesmíte legálně přímo prodat skoro nic ...
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.1.2022 12:11
to je jednoduché, jestli jim to tam chceme prodávat, tak umožněme na půdě EU vznik jatek praktikujících halal porážku, a vozme jim tam krávy po čtvrtkách v chlaďáku. a jestli je nám halal porážka odporná, tak jim to neprodávejme vůbec, ale týrat dobytče týden v kamionu aby pak skončilo rituálně pod kudlou je ta nejhorší možnost a alibismus.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.1.2022 12:18
Jsou to nesmysly. Víte vůbec, jak přísná jsou pravidla pro přepravu zvířat? Nejdříve by si o tom chtělo něco zjistit a až pak psát. Naše dceřinná firma se přepravou zabývá hodně dlouho, takže o tom docela něco vím.
Co se týká smysluplnosti přepravy jako takové, je otázka jiná.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

15.1.2022 17:02
29hodin je nesmysl, mám povolení pro přepravu zvířat a bez přestávky je to max.8 hodin, pro přepravu nad 8hod již musíte mít v autě GPS záznamové zařízení aby vás mohli sledovat jak děláte přestávky, kdyby zemědělcům raději za rozumných podmínek povolili prodej ze dvora tak si zvířata budou porážet sami doma a nemuseli by je vůbec nikam vozit, jenže u nás jsou na to tak nesmyslně přísné požadavky že stavět takovou drahou porážku se nikomu v malém nevyplatí, přitom by ve skutečnosti stačilo tak málo ....
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.1.2022 15:53 Reaguje na Miloš Lesák
Můj známý na Novohradsku byl tak zděšen tím, co musejí podstupovat jeho ovce na jatkách, kam je z počátku vozil, že si to na svém hospodářství zařídil tak, aby k němu jezdil řezník a zabíjel ovce u něj „doma“.

Možná, že na území EU se standardy pro převážení zvířat ve většině případů dodržují a funguje kontrola (?), ale za hranicemi EU je to stoprocentně jiné. Tam se zachází se zvířaty hodně špatně. Nejenom šumavské ovce posílané hromadně na porážku do Turecka by o tom mohly vyprávět. Také některý dobytek z ČR dopravovaný do Španělska a Francie je pak dále posílán do muslimských zemí, ač mi vykazujeme jako cílové destinace země EU. Tato zvířata před svou smrtí zažívají dlouhodobý stres a trápení.
Odpovědět
AD

Alice D

20.1.2022 16:04 Reaguje na Majka Kletečková
Přesně tak.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist