https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaneseni-ochrany-vody-do-ustavy-se-odklada-na-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zanesení ochrany vody do Ústavy se odkládá na září

22.6.2020 01:10 | PRAHA (ČTK)
Stěžejním bodem připravované normy je podle ministra výsostný veřejný zájem na ochraně vodních zdrojů pro zásobování obyvatel pitnou vodou. Stanoví také právo každého na pitnou vodu v místě bydliště za sociálně a ekonomicky přijatelných podmínek.
Stěžejním bodem připravované normy je podle ministra výsostný veřejný zájem na ochraně vodních zdrojů pro zásobování obyvatel pitnou vodou. Stanoví také právo každého na pitnou vodu v místě bydliště za sociálně a ekonomicky přijatelných podmínek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna odložila do poloviny září debatu o poslaneckých návrzích na ústavní ochranu vody a půdy a na právo na pitnou vodu. Chce vyčkat na vládní ústavní zákon, který slíbil předložit ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Uvedl, že by chtěl do vládní předlohy zapracovat v nějaké míře i poslanecké návrhy a usilovat o dosažení shody.
 

Hlavními principy chystaného ústavního zákona jsou podle ministra povinnost ochrany vody jako stěžejního přírodního zdroje nebo důraz na udržování vodních zdrojů. Návrh má podle Tomana zavést povinnost racionální úsporné spotřeby vody, povinnost postupovat podle opatření vyhlášených orgány veřejné moci v případě nedostatku vody a má stanovit právo každého na pitnou vodu v místě bydliště.

Stěžejním bodem připravované normy je podle ministra výsostný veřejný zájem na ochraně vodních zdrojů pro zásobování obyvatel pitnou vodou. Stanoví také právo každého na pitnou vodu v místě bydliště za sociálně a ekonomicky přijatelných podmínek. Návrh má rovněž omezit zcizitelnost vodních děl a vodárenské infrastruktury, dodal Toman.

Hnutí STAN navrhlo vložit právo obyvatel na pitnou vodu do Listiny základních práv a svobod. Ta by měla také stanovit, že vodní zdroje jsou ve veřejném užívání a spravuje je stát. Zdroje pitné vody by podle návrhu měly sloužit v první řadě k zásobování lidí, a to udržitelným způsobem. Zásobování vodou by měly podle předlohy zajišťovat obce na neziskovém principu.

KDU-ČSL by chtěla prosadit, aby v ústavě byla zdůrazněna potřeba šetrného využívání vodních zdrojů a půdy. Lidovci by chtěli o ústavní ochranu vody a půdy doplnit pasáž, podle níž "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství". Podle KDU-ČSL by mělo ustanovení znít tak, že "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství".

Podobný návrh na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství předložila i KSČM. Podle ní by v ústavě mělo být stanoveno, že voda, jakož i ostatní přírodní zdroje a přírodní bohatství, je ve vlastnictví České republiky. Podle předsedy sněmovního ústavněprávního výboru Marka Bendy (ODS) by to znamenalo fakticky znárodnění. Benda proto v souladu s postojem vlády navrhoval zamítnutí všech tří poslaneckých předloh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MH

Miroslav Hruška

22.6.2020 10:49
Voda je natolik životně důležitá komodita, že by zákon o ochraně vody měl být nadřazen všem ostatním zákonům. To co je v novém zákoně navrhováno je už dávno platné, ale bohužel nevyžadované. Pak by se nemohlo stát to, že například nová dálnice je ve veřejném zájmu, a tak se klidně její stavbou ohrozí zdroje vody v okolí stavby. A voda už dlouho není jen naše, ale dělíme se o ní téměř s polovinou světa, který má zde své podniky, sklady, průmyslová centra atd. Zásoby spodní vody tak malého státu, pro takový nárůst spotřeby vlivem těchto okolností prostě nemůžou stačit, a ani nový zákon tomu nepomůže.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 17:23
Snad se ten zákon podaří co nejdříve přijmout. Potřebujeme vodu chránit. Je to strategická surovina. A je smutné, že dnes zbůhdarma nám odtéká do zahraničí, stejně jako zisky z ní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist