https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-energeticka-krize-je-zpusobena-primarne-zelenou-dohodou-pro-evropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman: Energetická krize je způsobena primárně Zelenou dohodou pro Evropu

20.12.2021 02:00 | PRAHA (ČTK)
Tento týden Evropská komise představila soubor dalších návrhů, například chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov.
Tento týden Evropská komise představila soubor dalších návrhů, například chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Energetická krize je podle prezidenta Miloše Zemana primárně způsobena Zelenou dohodou pro Evropu (tzv. Green Deal). Česko by se z ní mělo vyvázat, řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Vláda k tomu ale podle něj nemá politickou odvahu, stejně jako například ke zrušení daňových výjimek, na které Zeman, jak řekl, naléhá každý rok při schvalování rozpočtu.
 

Cena elektřiny poroste podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) v příštím roce o 30 až 50 procent, cena plynu o 50 až 70 procent. Vliv na zdražování má podle něj a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) rostoucí cena emisních povolenek. Jeho vláda chtěla lidem odpustit DPH na příští rok nebo poplatek za obnovitelné zdroje, nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN chce ale připravit jiná opatření.

"Co nám pomůže, je politická odvaha, kterou bohužel ani stará ani nová vláda nemá. A sice vyvázat se z Green Dealu, tedy ze zeleného údělu, protože jsem přesvědčen, že energetická krize, která se projevuje zvýšením ceny elektřiny, ale i plynu o 30 až 70 procent, jak predikuje Karel Havlíček, je primárně způsobována zeleným údělem," poznamenal Zeman v Partii.

Unijní exekutiva se v rámci strategie Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat členské země EU ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států dohodli loni. Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století neprodukovat emise žádné nebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Tento týden Evropská komise představila soubor dalších návrhů, například chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli.

Zeman uvedl, že je zastáncem jaderné energetiky. "Jestli něco vyčítám minulé vládě, tak je to to, že zpomalila tendr na výstavbu nejenom Dukovan, ale i Temelína a tím nás odsoudila k energetické chudobě," řekl. Návrhy na ukončení vytápění budov plynem nebo výroby aut se spalovacími motory považuje za nesmysly. "Řešením energetické krize je vyvázat se z Green Dealu a chovat se konečně jako suverénní země," dodal prezident.

Politická odvaha hlavě státu chybí i ve věci daňových výjimek. Nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN se chystá přepracovat státní rozpočet na příští rok. Kabinet Andreje Babiše (ANO) jej navrhl se schodkem 377 miliard korun, nová vláda chce deficit snížit pod 300 miliard.

Zrušením daňových výjimek by se podle Zemana ušetřilo 380 miliard korun. Debatoval o tom i s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). "Jenomže za každou daňovou výjimkou je nějaká lobbistická skupina, která se rve o tuto výjimku, aby se zachovala," řekl prezident. Podle něj existuje 172 velkých daňových výjimek. "Je to nespravedlnost, protože někdo daně platí a někdo je má odpuštěné nebo snížené," dodal.

Stanjura podle Zemana řekl, že zejména slevu na poplatníka zrušit nemůže. "Ale byl ochoten uvažovat alespoň o rušení některých daňových výjimek. Takže to byl takový kompromis," uzavřel prezident.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (231)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

20.12.2021 05:30
Pokud nějak jinak, než přes peníze, přimějete našince (a to nejen české), aby se vzdaličásti svých výdobytků a nadspotřeby, tak sem s tou královskou radou, pane králi.
Odpovědět
PE

Petr Eko

20.12.2021 10:41 Reaguje na Katka Pazderů
Odpověd je jednoduchá - zrušit kapitalismus.. Ten všechny nutí do toho, aby se stále spotřebovávalo více a více. Každá reklama je jen o tom, aby Vám vnutila nějaké zboží, třebas nepotřebné.
A každý kapitalista, aby nebyl sežrán konkurencí, musí být větší a větší.
Jednou, až se snad z dnešního člověka konzumního stane Člověk rozumný, tato doba příjde. POkud ne, matička Země si s námi už poradí. Nejsme první civilizací na Zemi, která špatně skončila..
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.12.2021 16:30 Reaguje na Petr Eko
Nevím, zda je to nutnou podmínkou kapitalismu. Kdybyste reklamu pořádně zdanil, asi by byla výrazně redukována. Jak bude kapitalizmus fungovat, hodně záleží na tom, jaká mu dáte pomocí zákonů pravidla. Problém tedy není v kapitalizmu ale v politicích, kteří jej nejsou ochotni nasměrovat správnými pravidly, aby dělal co je potřeba.

Kapitalizmus bude dělat vše, co je mu dovoleno. Proto si nestěžujte na kapitalizmus, ale na ty, co mu to dovolují.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

21.12.2021 08:35 Reaguje na Petr Eko
Kapitalismus není příčinou všeho špatného. To by bylo ale velmi zjednodušené uvažování. Komunisti nám takové ostatně předváděli docela dlouho i s nnevyhnutelnými důsledky, které takové ideologie mají...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:20 Reaguje na Petr Eko
Jojo , zlatý levný "pan Vajíčko" symbol TV reklam reálného socialismu. Reklama nebyla třeba , byl jste rád , že jste sehnal aspoň něco. A těch krásných neodsířených komínů co bylo a těch krásně zaprasených lagun a prostor po SSSR bratrech a těch ... asi jste o jiném státním zřízení pouze četl. Na potraviny ( a jiné) byly sice normy , ale třeba potkani prchající ráno masokombinátem byli skutečností, stejně , jako už 3. den plesnivý jogurt
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 06:10
Jsem rád, že prezident nahlas řekl to, co zde píši pěkně dlouho.
Dekarbonizace /správná věc/ v provedení Evropské komise a zelených eko-lobbistů je doslova hrůzná a stahuje nás do chudoby.

Bez jádra nelze požadovaných cílů dosáhnout a nejméně deset let už měly práce na JE Dukovany a Temelín běžet. Další 2-3 nové měly mít EIA a dnes vybírat dodavatele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 07:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak se má dělat teda dekarbonizace jinak a lépe?
Jádro máme v nedohlednu, tak liščími ohony?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Venku je mlha a inverze , tak co s dotací pořídit větrníky a FVE , ať je někdo za své zazálohuje ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 18:09 Reaguje na Petr Pekařík
Venku je mlha a inverze a vy nemáte ještě ani vypsaný tendr na jaderný blok. Ovšem za pár hodin vyjde slunce a začne fučet, ovšem vy nebudete mít pořád ani vypsaný tendr na jádro.
Na jaře bude slunce dost a na Severu fičí prakticky pořád, ovšem vy nebudet mít ani ten tendr.
Za rok, dva, tři, deset, bude pořád to samé. Němčouři budou mít už gigavýkony v OZE a my budeme mít vypsaný ten tendr.
Za patnáct let se bude už stavět (možná) a svět už bude úplně jinde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 18:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Nezačne fučet, předpověď je i na zítra podobně mizerná jako na dnešek. Cena i přes 500 €/MWh, tj. asi 12 tisíc Kč. Pokud jste pořád ještě nepochopil, že tady nepomůžou žádné gigavýkony ani teravýkony ani exavýkony ani petavýkony, že tudy zkrátka cesta nevede, tak snad vám to dojde aspoň ve chvíli, až ta elektřina vůbec nepůjde koupit a bude tma. Nejsme od toho daleko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2021 09:08 Reaguje na Emil Novák
Zajímalo by mě, jak dosáhnete toho, aby se ty petavýkony nedaly koupit. To bude tak děsivá síla, že se přepálí všechny dráty po celé Evropě? Tolik sexu naráz??
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.12.2021 11:50 Reaguje na Pavel Hanzl
K těm "petavýkonům" je potřeba hlavně vhodné počasí. Když vhodné počasí není, jsou z "petavýkonů" mikrovýkony.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 07:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jen taková maličkost. Kdo by to platil?

Nové? Už se vybralo aspoň místo úložiště jaderného odpadu?

Dokážou české JE ovlivnit cenu elektřiny pro české občany?
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 09:06 Reaguje na Va Shek
Selským rozumem máte pravdu, kde se ty miliardy vezmou. Po schválení jádra v EU minulý týden má být přístup k úvěrům snazší. Dále existují banky po celém světě - Čína, rusko, singapur, JAR..., modernizační fond, adaptační fondy.
Místa pro jad. odpad jsou vytipovaná a budete se divit, jsou vsi, které o úložiště stojí.
Jestli JE v situaci, kdy cenu elektriky nesmí ČR tvořit samostatně, ovlivní příznivě cenu pro Čechy, je otázka, a jak ji ovlivní stavba JE, taky otázka. FVE na vaší střeše taky ovlivní vaše soukromé výdaje. Nemusí se stavět a na společný trh dodávat jen přebytky. Je pro vás důležitá stabilita sítě? Vám nevadí platit německé ceny energie a jestě za draho čelit blackoutům z přepětí i podpětí v síti, nebo stavět JE, zdražit kvůli tomu, nakonec platit dál něm. ceny a eletřinu stále vyvádět. To chce ČEZ, možná vláda.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:24 Reaguje na Jarka O.
Bavíme se o stovkách miliard za každý blok. ČEZ nechtěl jit do stavby i za podmínek kdy 3/4 úvěru zajišťoval stát...
Soukromá fve bude do samozřejmostí pro většinu domácnosti dlouho před případnou dostavbu JE.
Stabilitu EU sítě naše JE nijak znatelně neovlivní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 09:38 Reaguje na Va Shek
...stát a zbytek banky. Je to hodně! Tendry jsou taky o cenách, proto do nich mají být puštění všichni, kdo umí JE stavět. Rosatom staví JE asi 7 let. Všichni mají mít do té doby fve? Ale fve je za 15 let prý zase na odpis.
že české JE neovlivní stabilitu sítě EU, mě těší. Tak ČR nepotřebují. Nemám s tím problém. Takže ceská eletřina smí zůstat podle vás v Česku?
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:51 Reaguje na Jarka O.
Krátce. Fve vydrží podstatně více.za 7 u nás Je nepostaví nikdo.
Pustit Rusko do rtk podstatně zakázky je rozsudek s dalekosáhlé důsledkem.
Jak nám vladlo Rusko víme z let 1948 až 1989. Ja to zpět nechci. Rádsi budu mrznout svobodný než mít slib tepla v zajetí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 10:04 Reaguje na Va Shek
Falešné dilema. A v teple za klávesnicí se to mrzne snadno...
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:32 Reaguje na Emil Novák
Snadno se ztratí svoboda. Těžce se získává.
Odpovědět
PE

Petr Eko

20.12.2021 10:47 Reaguje na Va Shek
Nezlobte se, ale pokud se cítíte "svobodný", tak si to jen namluváte.. Svobodní jsou snad jen celosvětoví multi miliardáři, jinak jsme všichi otroci režimu, at západního či východního.
A jak se říká - Nejlepší otrok je ten, který si myslí, že je svobodný.

Zkuste o tom popřemýšlet..
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:56 Reaguje na Petr Eko
Jednoduchá otázka. Byl jste víc svobodný před rokem 1989?
Odpovědět
PE

Petr Eko

20.12.2021 15:11 Reaguje na Va Shek
Jednoduchá odpověd - před rokem 89 možná byl Západ svobodnější, ale dneska je Východ svobodnější.. Čas nejde zastavit a vývoj taky ne.

A Rusko není náš nepřítel, to ho jen Západ takto prezentuje, protože se bojí jeho pravdy a lepší budoucnosti.. Západního pozlátka se nenajíte - tedy pokud nejste placen někým ze Západu a musíte si tyto své peníze "zasloužit". I takoví žijí mezi námi, bohužel..
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 15:16 Reaguje na Petr Eko
Západ je svobodný tak, že v cestě za svobodu na východě vám nestojí pohraničníci s rozkazem střílet a ostnate dráty. Pokavad zde pro vás není svoboda můžete svobodné jít za svobodou..
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.12.2021 16:19 Reaguje na Petr Eko
Tak to je slušný matroš co berete. :D
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

21.12.2021 08:54 Reaguje na Petr Eko
Co to je za nesmysl :-)!!!? Kam na ty perly chodíte a o co své tvrzení opíráte? Jasně už chápu váš výkřik, že to chce zrušit kapitalismus a vše bude OK. Trestuhodná naivita. Za takováhle trdla jako jste vy, už jsme zaplatili v minulosti sakra velkou cenu. Co kdybyste si ji teď zkusil zaplatit jen vy sám za sebe = odstěhoval se, kde vám to přijde tak fajn. Hlavně do svých ujetých představ netahejte nás ostatní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2021 09:11 Reaguje na Petr Eko
Že jsme my nepřítel č.1 zároveň s USA, říkal Putin opakovaně a je to dnes přímo oficiální vládní názor.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 13:10 Reaguje na Va Shek
Svoboda se neztratí stavbou jaderné elektrárny. To se spíš ztratí její nestavbou, když jedinou reálnou alternativou je ruský plyn.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

21.12.2021 08:51 Reaguje na Va Shek
Přesně!
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 10:00 Reaguje na Jarka O.
Celá FVE na odpis není, ale pravděpodobně se bude muset vyměnit střídač, který tvoří dost podstatnou část investice. A výkon FVE postupně klesá.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:34 Reaguje na Emil Novák
Výkon klesá, ale ne podstatně.
Stridac ano.
To že v roce 2035 bude fve na domech samozřejmost považuji za reálné.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 09:54 Reaguje na Va Shek
Opět nemáte pravdu, ČEZ by klidně šel do stavby za podmínek kdy 3/4 úvěru zajišťoval stát, problém je jen v tom, že ČEZ si vlastní kapitál cení výrazně výše než za kolik si ten samý kapitál může půjčit stát, takže by to zbytečně zvyšovalo výslednou cenu elektřiny.
Soukromá FVE může být klidně samozřejmostí pro většinu domácností, ale problém kde získat dostatek elektřiny 8760 hodin v roce nijak neřeší.
Stabilitu EU sítě naše JE nijak znatelně neovlivní, znatelně ale ovlivní stabilitu naší sítě.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:36 Reaguje na Emil Novák
Varianta s financováním 3/4 už není. Je jen plná účast státu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 13:13 Reaguje na Va Shek
Samozřejmě že ta varianta je, pokud by neprošla notifikace 100% financování státem. Prioritou je ale 100% účast státu kvůli nižším váženým nákladům kapitálu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 09:50 Reaguje na Va Shek
1) Platil by to samozřejmě ve výsledku spotřebitel elektřiny, podobně jako to zaplatí i u ostatních zdrojů.
2) Vůbec to s tím nesouvisí a několik úložišť jaderného odpadu už máme. Pokud myslíte hlubinné úložiště pro vysokoaktivní odpad, tak toho máme zatím tak málo, že není vůbec kam spěchat.
3) Ano, pokud by se postavily podle nedávno schváleného zákona o přechodu k nízkouhlíkové energetice, tak cenu elektřiny pro české občany ovlivnit dokážou. Doporučuji nastudovat.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:39 Reaguje na Emil Novák
Je pro ČR ekonomický únosné stavět více bloku najednou?
To nedělají ani mnohem větší ekonomiky..
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 13:14 Reaguje na Va Shek
Když si dva bloky může dovolit stavět Bělorusko, proč by si nemohla ČR dovolit stavět tři?
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 13:33 Reaguje na Emil Novák
Děkuji, lepší příklad než Bělorusko bych asi sám nenašel.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 13:36 Reaguje na Va Shek
Nemáte zač, tento příklad totiž spolehlivě vyvrací vaše tvrzení, že "To nedělají ani mnohem větší ekonomiky".
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 13:59 Reaguje na Emil Novák
Bělorusko to samo finančně neutahne, tam jde o vliv politiky.
A myslím, že snad nikdo nechce, aby se ČR dostala do stejné pozice jako je Bělorusko.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 14:14 Reaguje na Va Shek
A on si někdo myslí, že ČR bude platit tu výstavbu v hotovosti, nebo co jste tím jako chtěl říci? Samozřejmě že v obou případech poskytnou financování zahraniční banky. Tvrzení "snad nikdo nechce, aby se ČR dostala do stejné pozice jako je Bělorusko" je klasická ukázka argumentačního faulu klamná analogie.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 14:33 Reaguje na Emil Novák
Ano jde o dluh a o to komu dluzite a za jakých podmínek.
Příklad Běloruska jste uvedl vy. Jde o nedemokraticky stát který je přímo napojen na ruskou politiku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 14:45 Reaguje na Va Shek
Ano, příklad Běloruska jsem uvedl já, jako příklad menší ekonomiky, pro kterou je ekonomicky únosné stavět více bloků najednou. Spolehlivě to vyvrací vaše tvrzení, že to nedělají ani větší ekonomiky.
My jsme se rozhodli nezapojit do výstavby ruské firmy, takže ani nehrozí napojení na ruskou politiku, které vy do toho montujete, abyste odvedl pozornost od zjevné nepravdy, kterou jste napsal.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 15:01 Reaguje na Emil Novák
Opět diskuze která mi nemá co dát...
Pro Bělorusko je stavba 2 bloku ekonomicky neunosna, protože to znamená navázání své ekonomiky a následně politiky na Rusko.



Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 15:13 Reaguje na Va Shek
Vám nemá co dát vůbec žádná diskuse, protože vás fakta nezajímají. Vy máte svou pravdu, kterou hlásáte bez ohledu na fakta, která jsou často v přímém rozporu s vaší pravdou.
Pro Bělorusko je stavba 2 bloků ekonomicky únosná, protože za velmi příznivou cenu získalo čistý zdroj elektřiny, kterým může významně snížit svou závislost na zemním plynu, na jehož importu je existenčně závislé hádejte na kom. Dosud z něj vyrábělo prakticky veškerou elektřinu, se spuštěním dvou bloků může tato závislost poklesnout zhruba na polovinu.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 15:32 Reaguje na Emil Novák
Naopak. Jde mi hlavně o fakta.
Třeba o fakt jak chce stát který nedokáže zrekonstruovat ani páteřní dálnici v termínu a rozpočtu a firma která neuridi stavbu teplovodu stavět JE? A to vše s dodržení termínu a rozpočtu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 15:50 Reaguje na Va Shek
Výmysly o tom, že si to nemůžeme dovolit ekonomicky, nevyšly, takže zkoušíte zase něco jiného. No to se dalo čekat. Tolik k tomu jak vám jde o fakta.
V tomto případě vám pro změnu uniká, že stát tu jadernou elektrárnu stavět nebude, nebude ji stavět ani ten ČEZ, bude ji stavět na klíč zahraniční dodavatel. A to bude trochu jiná váha než dodavatel toho horkovodu do Budějovic, který v průběhu stavby zkrachoval.
A nevím co mi zase podsouváte o termínu a rozpočtu. Já jsem nikde nic o termínu a rozpočtu nepsal. Samozřejmě že se taková stavba může zpozdit a může prodražit, ale ve finále to není až tak podstatné, podstatné je, abychom měli stabilní a čistý zdroj elektřiny.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 16:08 Reaguje na Emil Novák
Mě tohle nic nepřináší.
Ekonomický si dva bloky nemůžeme dovolit. Je problém se vůbec dohodnout na financování jednoho který nic neřeší.
Stát i ČEZ musí zajistit dodavatelum podmínky. Bez toho budou jen odklady a zdražení. Tedy to samé co bylo u dálnice i horkovodu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 16:29 Reaguje na Va Shek
Tak proč tu pořád dokola plácáte hlouposti, když vám to nic nepřináší?
Ekonomicky si samozřejmě dva bloky dovolit můžeme, když si je mohlo dovolit i to Bělorusko.
Na financování žádný problém dohodnout se nebyl, proti způsobu financování protestovalo pouze pár zoufalců typu Wagenknecht, který navíc evidentně způsob financování vůbec nepochopil. Jinak jej politická scéna celkem bez problémů přijala a jediné spory, které to celé zdržely, byly o výběru uchazečů do tendru. Toto financování není na jeden blok, ale umožňuje podobně financovat i případné další bloky, na které je v tendru opce.
Jeden blok řeší roční výrobu cca 9 TWh, což je více než 10 % české spotřeby, tedy zhruba třikrát tolik, kolik zajišťují tolik vychvalované solární a větrné elektrárny. Tedy řeší docela dost.
Stát i ČEZ podmínky dodavatelům zajistí a s dálnicí ani horkovodem to nemá vůbec nic společného.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 18:31 Reaguje na Emil Novák
Krásná pohádka. Stát i ČEZ vše bez problémů zajistí. Mohl to udělat i v případě dálnic nebo horkovodu, ale prostě asi jen nechtěl...
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 19:42 Reaguje na Va Shek
Proč mi zase podsouváte, že to bude bez problémů, člověče? Psal jsem někde že to bude bez problémů? To neumíte normálně diskutovat bez podobných manipulací? Problémy se u takto obrovské stavby očekávat dají, ale problémy jsou od toho, aby se řešily. Kdyby byly předchozí generace složené ze samých takových předem připo... Vaš-kchů, tak tu ještě svítíme loučemi.
A jestli nechápete rozdíl mezi dálnicí a elektrárnou, nebo jestli nejste schopen pochopit rozdíl mezi dodavatelem jaderné elektrárny typu KHNP nebo EDF a lokální firmou typu Tenza, tak to asi nejlépe vypovídá o vašich znalostech problematiky.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 19:54 Reaguje na Emil Novák
Ano, problémy se očekávat dají. V tom je ten největší zádrhel.
Konečně by buď vláda nebo ČEZ měl jasně říct o co jde.
"Chystáme obrovský nákladnou stavbu a očekáváme zdržení i zdražení a výsledná cena bude min tolik a tolik a všichni to zaplatíte ve svých účtech nejen za ele.
Stavba nese obrovské riziko nedokončené, ale stejně to budete muset zaplatit. A ve výsledku z toho bude max 10% spotřeby ČR a v době dostavby bude v EU tolik a tolik OZE."

Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 20:03 Reaguje na Va Shek
Vždyť to už mnohokrát řekli, že výsledná cena bude min tolik a tolik. A že to všichni zaplatí ve svých účtech je každému jasné, snad kromě vás, to není ani potřeba říkat. Kdo jiný by to taky zaplatil? To ale všichni zaplatí, ať už se bude elektřina vyrábět z čehokoliv, a levnější to rozhodně nebude.
Daleko větší riziko nese tu jen sedět u klávesnic a fňukat jako to děláte vy, než začít konečně něco dělat.
Ať tu bude OZE kolik chce, stejně to neřeší vůbec nic, protože když přijdou večery jako je třeba ten dnešní, nezbývá nic jiného než stabilní zdroje, z nichž jediný nízkoemisní a tedy perspektivní zdroj je právě ten jaderný. Tak se s tím konečně smiřte. Tyhle řeči jste mohl vést možná v době, kdy jsme se nezavázali k dekarbonizaci, teď už jsou úplně mimo.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 22:02 Reaguje na Emil Novák
Výsledná cena rozhodně nebude uváděných 180 miliard a v době uvedení bude energetika většiny světa založena na jiných zdrojích než JE.
Takže jestli chceme něco dělat tak je to rozvoj toho co má perspektivu a ne se upirat k něčemu co celý svět opouští.

Lecneji to nebudeme.. To slyším stále, ale nikdo do té JE nechce bez státu investovat ani korunu..
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:00 Reaguje na Va Shek
1) To "rozhodně" tvrdíte vy, kolik bude výsledná cena ale ve skutečnosti nikdo neví.
2) Celý svět opouští možná tak uhlí ale rozhodně ne jádro, to je další váš hluboký omyl.
3) Když bude podle vás energetika založená na jiných zdrojích než JE, tak napište, na čem bude energetika založená v situacích je třeba právě teď ale v podstatě i celý letošní podzim. Pro vaši informaci: Německo má celkem ve větrných a solárních elektrárnách cca 120 GW instalovaného výkonu, získává z nich aktuálně 2,5 GW!!!
4) Sypete z rukávu jeden názor za druhým, jak to fungovat nebude, ale nemáte jediný recept na to, jak to fungovat bude. Tak napište konečně, jak chcete levněji a nízkoemisně vyrábět elektřinu 8760 hodin v roce. Občasné zdroje energie fungují do chvíle, dokud jim ostatní řiditelné zdroje kryjí záda a zaskočí kdykoliv je potřeba.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:26 Reaguje na Emil Novák
"výsledná cena ale ve skutečnosti nikdo neví."
Ano a to je ten problém. Můžeme se ale podívat kolik stojí obdobné projekty v EU...

Podíl výroby elektřiny z JE ve světě klesá.

Jak to bude fungovat si neodvážím řict. Co vím, že jedna JE ČR nevytrhne. Bude se muset změnit celkové fungování trhu a distribuce. Chytré sítě, krátkodobá akumulace, řízení spotřeby atd. Vše co umožnuje současný neskutečně rychlý rozvoj výpočetní techniky.
Sám jistě víte, že například dnešní průběh spotřeby elektřiny je daný uměle tím jak težké je regulovat klasické zdroje. Mnohdy jde vyloženě o maření elektrické energie v nočních hodinách.
Máme možnost se upřít k budoucnosti. Místo toho utopíme všechny finance a zdroje na energetiku na jeden zdroj s vysokým rizikem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:13 Reaguje na Va Shek
1) Daleko větší problém je ten, že nikdo neví z čeho tu vlastně budeme vyrábět elektřinu, až se odstaví uhlí a ještě k tomu současné Dukovany.
2) Žádné obdobné projekty v EU se nestaví, v EU se momentálně staví jediný reaktor III. generace, který je navíc prototyp této generace, a který se v Dukovanech určitě stavět nebude, takže se na žádné obdobné projekty podívat nemůžeme.
3) Neodvážíte se říct jak to bude fungovat, ale odvážíte se říct, že jaderná elektrárna levnější nebude. Z toho je krásně vidět, že váš pohled je čistě ideologický.
4) Žádné chytré sítě ani řízení spotřeby ani krátkodobá akumulace ani rozvoj výpočetní techniky elektřinu nevyrobí. Řízení spotřeby není budoucnost ale naopak návrat do minulosti, viz regulační stupně. Tam chcete dospět?
5) Žádný průběh spotřeby uměle daný není a žádné maření elektřiny v nočních hodinách se nekoná, to je další váš výmysl.
6) Budoucnost patří nesporně kombinaci jaderných a obnovitelných zdrojů a žádné všechny naše finance na jeden zdroj potřeba nejsou, to je další váš výmysl. Daleko víc financí jsme utopili do fotovoltaiky s prakticky nulovým efektem, ale to vás zjevně vůbec nepálí.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:47 Reaguje na Emil Novák
A není právě to co se stalo s FVE v ČR jeden z důkazů, že stát velké investice neumí? Je snad to jak dopadla FVE v ČR vina FVE?

Co je HDO a noční spínání jiného než regulace neregulovatelných zdrojů?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:59 Reaguje na Va Shek
1) Takže navrhujete co? Chytneme se všichni za ruce a tiše budeme čekat na blackout, nebo jak si to představujete? To úplně stejně můžete vytáhnout nějakou předraženou vojenskou zakázku a říct: zrušte armádu. Podobně třeba se zdravotnictvím. Takového defétistu jako jste vy jsem ještě v životě neviděl.
2) Že to je vina FVE jsem nikde nepsal, nic není vina žádné technologie, jen její nevhodné používání lidmi.
3) HDO neslouží k regulaci spotřeby ale k lepšímu rozložení zatížení distribuční soustavy, to byste si taky mohl zjistit. A pochopitelně nikdo vás nenutí HDO používat, zvlášť když se dnes rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem mnohdy ztrácí.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 11:26 Reaguje na Emil Novák
S nepodařenou FVE v ČR jako argumentem jste přišel vy.
Opět. Jde jen o to říct celou pravdu o JE. Třeba tu s tou podporou.
HDO je regulace špatně regulovatelných zdrojů. A je čas tuto myšlenku dál posunout a s rozvojem OZE bude dostávat uplně jiný rozměr.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 11:51 Reaguje na Va Shek
1) Nepodařená FVE rozhodně není argument, proč nestavět jadernou elektrárnu, s tím jste přišel vy.
2) Celou pravdu o JE jsem řekl, vy jen mlžíte.
3) HDO vůbec nemá nic společného se zdroji, člověče! Zjistěte si aspoň základní fakta! HDO je nástroj distribuční soustavy a velké zdroje se připojují do přenosové soustavy.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 12:00 Reaguje na Emil Novák
Nepodařená FVE je důvod přistupovat k tak velké investici v ČR s velkou obezřetností.

Celá pravda to rozhodně není. Zatém nikdo neví ani kolik bude nabídková cena. Stejně tak nevíte za kolik si bude stát půjčovat. Není jasně řečeno co to znamená pro spotřebitele.

HDO - je o regulaci odběru tak aby se nemuselo regulovat težce regulovatelné zdroje.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 12:07 Reaguje na Va Shek
Celá pravda to rozhodně je, těžko můžete za pravdu vydávat něco, co není v tuto chvíli známo. Nicméně představa o těch nabídkových cenách je poměrně přesná.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.12.2021 16:39 Reaguje na Va Shek
A nahradit plnohodnotný ekvivalent výroby dvou bloků JE pomocí OZE si můžeme dovolit?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 11:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kdy by byl výkon 2 bloků v ČR teoreticky dostupný? V roce 2050? Řeší to něco na nadcházející desetiletí?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.12.2021 11:45 Reaguje na Va Shek
A vy si myslíte, že ekvivalentní výrobu v OZE během nadcházejícího desetiletí vybudujete?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 12:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
Výrobu během nadcházejících desetiletí ano, jde ale o stálost dodávky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 12:05 Reaguje na Va Shek
Jinými slovy absolutně schopny nejsou.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.12.2021 16:42 Reaguje na Va Shek
Třeba kdyby byla uvedena podpora OZE do souladu se zákonem, na dostavbu Dukovan by bylo a zisky z prodeje stabilní elektřiny by mohly umořovat státní dluh.

Nač potřebujete travlé úložiště jaderného odpadu? V meziskladech může být vyhořelé palivo klidně stovky let a další generace si s tím již málo aktivním materiálem jistě poradí.

České JE moc cenu neovlivní, ale stát na tom může pořádně vydělat, pokud bude provozovateli platit garantovanou a nikoli tržní cenu.

Pokud bychom v ČR postavili během 30 let 20 jaderných bloků, budeme uhlíkově neutrální a navíc bohatí. To je zhruba cena neúspěšného ČR-Grýndýlu.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 18:10 Reaguje na Jiří Svoboda
20... Není to málo?....
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

21.12.2021 08:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Preziudent byl - ostatně jako obvykle - úplně mimo. Jde o celkovou ekologizaci - rozuměj postup, který nám , lidem, umožní přežít na Zemi, nebo alespoň umožní přežít bez dramatických průšvihů. A samozřejmě, tohle téma lze uchopit dobře i špatně. Nejde jedno opatření vytrhovat z kontextu. Musí se dělat všechna najednou: od úspor všeho druhu přes lokální energetiku (soláry, tepelná čerpadla...) po změnu celkové koncepce státu, Evropy. Jádro má jednu zásadní nevýhodu: Zatímco soláry a spol pořád zlevňují, zvyšují efektivitu a snižují nároky na zdroje, cena energie z jádra setrvale roste. Takže není úplně otázka, kdo zaplatí nejaderné zdroje - ale spíš a hlavně, kdo zaplatí to jádro. Pro ČEZ je to prostý kšeft s vizí exportu dotované energie...
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:49 Reaguje na Jindřich Duras
Doporučuji nastudovat zákon o přechodu k nízkoemisní energetice, často nazývaný "Lex Dukovany", ten vyvrací vaše tvrzení, že "Pro ČEZ je to prostý kšeft s vizí exportu dotované energie". ČEZ je naopak ochotný prodávat elektřinu státu za cenu, která je hluboko pod současnou tržní cenou elektřiny. Veškerou elektřinu bude vykupovat stát, ČEZ ji tedy do zahraničí prodávat vůbec nemůže.
Dále nevím kde jste přišel na to, že "cena energie z jádra setrvale roste", není to totiž pravda. Cena energie z jádra závisí převážně na finančních nákladech, samotná cena výstavby má na ceně elektřiny z jaderné elektrárny relativně malý podíl, např. EDF uvádí pouze 10 €/MWh. Rozhodující je, jak draho si investor dokáže na stavbu půjčit finance, což dělá až dvě třetiny ceny elektřiny, pokud si půjčí draho.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:08 Reaguje na Emil Novák
Problém je v tom "pod současnou tržní cenou".
O tom to celé je.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 09:33 Reaguje na Va Shek
Jako že je problém v tom, že baseload bude stát v budoucnu zase někdy méně než 60 €/MWh? Tak v takový "problém" asi všichni až na vás doufají, bohužel je více než pravděpodobné, že se to nestane.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:43 Reaguje na Emil Novák
Pak tedy může ČEZ postavit novou JE na své riziko.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:22 Reaguje na Va Shek
Vy vůbec nechápete ten princip financování. Když to ČEZ postaví na své riziko, tak bude elektřina stát přes 100 €/MWh, protože si na to bude muset půjčit za vysoký komerční úrok a 70 % té ceny bude tvořit splácení úvěru. To chcete?
Když si to riziko vezme na sebe stát, bude stát elektřina z toho zdroje polovinu, protože stát je schopen si půjčit nesrovnatelně levněji než ČEZ. Pak ovšem nemůže ČEZ prodávat tuto elektřinu na trhu, protože by šlo o nedovolenou tržní podporu. Proto je součástí tohoto modelu výkup elektřiny za těch cca 60 €/MWh, aby nemohlo dojít k tomu, že ČEZ bude díky levné půjčce vydělávat nepřiměřeně mnoho. A tím vlastně fixujeme elektřinu z tohoto zdroje na úrovni 60 €, což je ve světle současných cen více než přijatelná hodnota a věřte, že kdybyste se zeptal spotřebitelů, jestli chtějí mít zafixovanou elektřinu na této částce, tak vám utrhají ruce. Riziko že bude v budoucnu levnější a oni prodělají všichni rádi podstoupíme, protože daleko větší riziko je, že bude stát naopak daleko víc.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:43 Reaguje na Emil Novák
Já to chápu, problém je, že vy neustále měníte názor.
Je to pár dní, kdy jste říkal, že podpora státu pro jadernou energetiku není nijak výrazná. Dnes uvádíte, že ta podpora státu je 40 €/MWh. A to jen v případě, že půjde stavba podle plánu což i sám zpochybňujete.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 11:06 Reaguje na Va Shek
Nikde jsem nepsal, že "podpora státu je 40 €/MWh". A jestli jste si to vyvodil z toho co jsem psal, tak těžko hledat lepší důkaz toho, že to nechápete absolutně vůbec.
Že stavba půjde podle plánu jsem nikde nezpochybňoval, opět překrucujete to co jsem napsal. Napsal jsem "Problémy se u takto obrovské stavby očekávat dají, ale problémy jsou od toho, aby se řešily." Z toho nijak nevyplývá, že by případné problémy měly mít nějaký vliv na cenu elektřiny, zvlášť kdy je běžné, že problémy na straně dodavatele jsou na jeho vrub a nikoliv na vrub investora.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 11:34 Reaguje na Emil Novák
A co je zajištění výhodné financování státem jiného než podpora?
Obrovská finanční podpora pro JE a tím pádem i jasný signál pro spotřebitele, že se jim nevyplatí investovat do soběstatčnosti a rozvoje úspor, protože stát dá ČEZu na každé MWh obrovskou nepřímou podporu. Vše s tím, že veškerá rizika zase ponese stát.
O tom ta celá diskuze je. Otevřeně říct - do JE nikdo komerčně nepůjde. Vše musí zajistit stát a zaplatí to každý občan.
Investor (stát) musí zajistit podmínky jinak jde vše za investorem. Což je u všech velkých staveb v ČR problém.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 11:59 Reaguje na Va Shek
1) Není to žádná finanční podpora, stát nic nebude doplácet na to, že peníze, které si sám půjčí, obratem za stejný úrok půjčí ČEZu. Navíc za podobný úrok, za jaký si běžně půjčují obnovitelné zdroje rovněž s garantovanou výkupní cenou. Rozdíl je ale v tom, že OZE dnes dostávají investiční dotaci, kterou jaderný zdroj ani nežádá.
2) Hrazení až poloviny investiční nákladů je vám u fotovoltaiky málo? Přestože žádnou soběstačnost nezajišťuje a když nesvítí slunce, tak si tito spotřebitelé rádi vezmou elektřinu ze sítě.
3) "Veškerá rizika ponese stát" je další váš výmysl, stát rozhodně veškerá rizika nenese, nemalou část rizik nese ČEZ a nemalou také budoucí dodavatel.
4) Plácáte jeden nesmysl za druhým a na každý vyvrácený vymyslíte tři další. Jste jako řetězová štěpná reakce, proti které tu tak bojujete, akorát bohužel neřízená.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 12:23 Reaguje na Emil Novák
Takže znova.
Jen podpora státu podle vašich údajů přinese ČEZu úsporu 40€/MWh. Samozřejmě to má dopad i do financování státního dluhu a hospodaření státu.
Na podporu FVE jdou z pohledu investic do JE opravdu drobné. Podpora malých FVE je AŽ polovina investičních nákladů. Zbytek platíte ze svého a komerční úrok včetně všech rizik.
Rizika - Nechá si třeba ČEZ případnou nedostavěnou JE?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 13:51 Reaguje na Va Shek
Takže znovu. Nepřinese to úsporu ČEZu, přinese to úsporu státu, který bude moci vykupovat daleko levnější elektřinu, než kdyby si ČEZ půjčil na sebe. Tuto úsporu bude následně stát promítat do účtů spotřebitelů, takže na tom ve výsledku ušetří především spotřebitelé.
Do financování státního dluhu to samozřejmě dopad nemá prakticky žádný, protože ten dluh bude splácet ČEZ a nikoliv stát.
Opět přesně naopak, na podporu JE jdou z pohledu podpory do FVE drobné, už teď se rozhoduje o desítkách miliard do FVE z Modernizačního fondu, a jsou to prostředky, které stát už nikdy nedostane zpět, na rozdíl od té jaderné elektrárny. Takže opět plácáte nesmysly.
ČEZ si nechá případnou nedostavěnou JE v případě, že bude nedostavěna vinou chyb na straně ČEZu. V případě že např. vyhrají volby Zelení a dostavět elektrárnu ČEZu znemožní, nechá si ji stát a ČEZu proplatí veškeré náklady, což je fér.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 14:11 Reaguje na Emil Novák
Základní problém této konstrukce je, proč by stát měl obchodovat s elektřinou? Prezentovat to jako úsporu je překrucování faktů.
Stejně tak to vůbec úsporou nazývat, protože to je ten hlavní bod. Bude to opravdu úspora? A když ano proč tedy do toho nejde ČEZ sám? Protože bez financování přes státní dluh to není udržitelné.
O cenu stavby se samozřejmě zvýší státní dluh a jeho poměr k HDP a tím dopad na další růst státního dluhu.
Riziko nedostavby nese samozřejmě stát. ČEZ sám by to neustál.
A o otom to je, stále nejaké mlžení o tom co stavba JE znamená.
Už jen ta prezentace, že jde o úspory nebo levnější elektřinu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 14:25 Reaguje na Va Shek
Protože je energetická bezpečnost základním strategickým úkolem každého státu, podobně jako ostatní druhy bezpečnosti. Je to stejně hloupá otázka jako proč by měl stát udržovat přenosovou soustavu nebo silnice nebo nemocnice nebo platit armádu nebo hasiče a policii. Bez elektřiny nebude ani naše civilizace. Myšlenka že zdrojovou základnu obstará trh selhala, obzvlášť v situaci kdy opět stát administrativním způsobem řízeně likviduje uhelné elektrárny, které ještě donedávna obstarávaly přibližně polovinu naší výroby elektřiny. Proto se opět stát musí zapojit i do nahrazení těchto zdrojů.
Jestli je vám nutné vysvětlovat tak elementární fakta, tak nemá smysl se s vámi dál vůbec bavit.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 14:35 Reaguje na Emil Novák
Tak to ale prezentováno není.
Ok, tak ať stát jasně řekne - Postavíme JE a bude to stát tolik a tolik a zaplatíte v ceně elektřiny která bude nejspíše vyšší než tržní cena a to povinně (menší cenu než nabídne trh to zákazníkovi nepřinese).
A zaplatíte to i když se to nedostaví.
A i když to postavíme tak to bude krýt max 10% toho co potřebujeme.
Pak je to OK.

Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 14:55 Reaguje na Va Shek
A na to jste přišel jak, že cena elektřiny bude nejspíše vyšší než tržní cena? To jsou opět jen vaše zbožná přání, nic víc to není.
A na to jste přišel jak, že "to bude krýt max 10% toho co potřebujeme"? Další zbožné přání.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 14:59 Reaguje na Emil Novák
Protože když by si byl někdo jistý, že to tak nebude, tak ČEZ snadno najde investora a postaví to sám. Stále dokola.
Tak 1GW výkonu nám víc jak 10% neposkytne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 15:10 Reaguje na Va Shek
ČEZ je investor, takže ČEZ logicky žádného investora hledat nebude! A pořád dokola. Je to o ceně peněz a nikoliv o nějakém investorovi.
Reaktor má mít výkon do 1200 MW a nikde není psáno, že bude postaven jen jeden.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 15:20 Reaguje na Emil Novák
Poslední otázka protože pokračování je pro mě jen ztráta času bez nových informací.
Proč takhle teda neinvestovat všechno v ČR? Proč si prostě na dům nepůjčím rovnou od státu místo od komerční banky? To přece všichni ušetří a nikde to chybet nebude...
Přesně tuhla logika se uplaťnuje na JE.

A jediný důvod proč to ČEZ chce je, že když by to neudělal nikdy tu stavbu nezaplatí. Takhle pomocí státu to povinně budou muset zaplatit všichni a budou to platit hodně dlouho.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 15:40 Reaguje na Va Shek
Jste opět úplně mimo. Průměrné sazby hypoték se právě od toho za kolik si stát půjčuje peníze prakticky nijak neliší. Cena peněz na jadernou elektrárnu se naopak liší naprosto zásadně. Při financování státem se počítá s WACC kolem 4,5 %, WACC u Hinkley Point C s komerčním úvěrem je 9,2 %. Průměrná sazba hypotéky vzrostla letos z 2 % na 2,5 %.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 15:46 Reaguje na Emil Novák
Princip je ale stejný.

PS: 9,2% hmm ..komerční sektor stavbě JE moc nevěří...
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 16:05 Reaguje na Va Shek
Rád bych vám připomněl, že jste tvrdil, že "pokračování je pro vás jen ztráta času bez nových informací." Přesto pokračujete vesele dál ve vršení nesmyslů a s překvapením zjišťujete nové a nové informace.
Komerční sektor hlavně moc nevěří tomu, že se k moci nedostanou nějací zelení pomatenci, kteří svými hloupými politickými rozhodnutími na základě podobně "kvalitních" informací jako máte vy celou tu stavbu nepošlou do kytek. Nesmyslů, kterými by si to mohli zdůvodnit, jste tu stihl navršit už snad desítky, stačí si vybrat.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 16:30 Reaguje na Emil Novák
Ano říkal jsem to a nedodržel, protože jste neodpověděl na otázku.
Když financování přes státní dluh je vlastně zadarmo proč tak nefinacujeme uplně vše?
"Komerční sektor hlavně moc nevěří tomu, že se k moci nedostanou nějací zelení pomatenci, kteří svými hloupými politickými rozhodnutími na základě podobně "kvalitních" informací jako máte vy celou tu stavbu nepošlou do kytek." takže to riziko tedy hodíme na stát. Super.
Stále je to o tom samém. nikdo JE financovat nechce a má k tomu svůj důvod.
Označováním každoho příspěvku za demagogii svým názorům větší pravdivost nedáte.
JE v současné podobě se globálně ukazují jako slepá cesta. Takřka žádný projekt se nevyhne problémům a průtahům při stavbě. Stále se řeší bezpečnost a jedna nehoda ve světě ovlivní zásadně celý sektor.
Pokavaď chce někdo budovat novou JE tak ať ale jasně řekne co to znamená.

Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 16:41 Reaguje na Va Shek
1) Aha, takže teď se ještě vymlouváte a dáváte si nové podmínky. Navíc jsem vám na tu "poslední otázku" odpověděl, což si může každý najít, takže ještě k tomu lžete.
2) Stále jste nepochopil, že stát je právě to největší riziko, takže to není žádné hodíme to na stát. Naopak stát tímto dává záruku, že nebude měnit pravidla hry v jejím průběhu a pokud ano, tak to také on zaplatí. To je férový přístup, a právě ten je klíčem k nízké ceně elektřiny.
3) Když je každý váš příspěvek demagogie, tak se nemáte čemu divit.
4) Tvrzení "JE v současné podobě se globálně ukazují jako slepá cesta" je opět naprostý nesmysl a jen váš hloupý dojem. Naopak si plno států uvědomuje, že bez jádra k žádné dekarbonizaci nedojde a jen např. Čína nedávno oznámila záměr vybudovat 150 nových jaderných reaktorů, vy slepá cesto.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 16:49 Reaguje na Emil Novák
Takže už jste se dostal do roviny urážek.
Stále stejná otázka. proč když je financování přes stát zadarmo proč tak nefinacujeme vše?
Moje potřeba hádat se jak babka na trhu je přesně 0.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 16:58 Reaguje na Va Shek
1) Žádné urážky jsem nepsal, že lžete je snadno ověřitelný fakt.
2) Na váš dotaz už jsem odpovídal a nevím proč bych to měl opakovat pořád dokola.
3) Vaše potřeba hádat se je 0 a proto to děláte v jednom kuse už druhý den.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.12.2021 06:43
Lihoš stále žije? :D
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:28 Reaguje na Petr Eliáš
Jo a pořád mu to pálí. Na rozdíl od jiných
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.12.2021 10:36 Reaguje na Petr Pekařík
Jo no. Ta stařecká demence už mu to pořádně propálila. Několikanásobný soudem uznaný lhář. :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 06:50
SRN tak nesměruje jen státy EU, ale snaží se tak směrovat celý svět. Jde o ekonomiku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 07:47 Reaguje na Jarka O.
Zdražení energií je celosvětový jev (především v Asii)a EU celý svět nikam nesměruje, i když by měla. Ale problém s klimatem si ovědomují úplně všichni, jenže něco skutečně dělat, se odhodlala skutečně jen Evropa.
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.12.2021 13:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen abyste se Hanzle z toho klimatu neosypal.Melete hovadiny jednu větší než druhou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.12.2021 07:51 Reaguje na Jarka O.
Z toho masochistickou radost. ECB se boji zakročit proti inflaci v obavě, že Itálie bude další Řecko. Do toho ten zelený nesmysl to bude velký
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 07:44
Sotva se trochu zbráboral (k čemuž mu blahopřeji), tak zase plácá nesmysly. Green deal je pouze proklamativní prohlášení a vliv na nás žádný nemá. Zrušení daňových vyjímek by znamenalo dost brutální zvýšení daní pro pracující lidi, zvláště pro ty s dětmi. To jako dobrej nápad skutečně nevidím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 09:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Vliv na nás samozřejmě má i to "proklamativní prohlášení", protože už to samo o sobě výrazně zvyšuje cenu emisních povolenek, které značně ovlivňují cenu elektřiny i tepla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 13:18 Reaguje na Emil Novák
Dělá to sotva 20% a vše jde nahoru o minimálně 60.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Dělá to o hodně víc než 20 %. Např. ČEZ mluví až o 50% podílu na ceně elektřiny.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Zrušením daňových výjimek by jen došlo k přerozdělení financí. Stát ty peníze vybere jinak , např. zdaněním výrobků , které si za vyšší zůstatek čisté mzdy koupíte.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.12.2021 08:04
Prezident, lhář a manipulant upřednostňující zájmy totalitních režimů nad zájmy občanů ČR dělá čest svojí pověsti... víc k tomu nemá smysl psát...
Odpovědět
PE

Petr Eko

20.12.2021 10:53 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kašpárku, kašpárku, kdopak Tě platí za pomlouvání pana prezidenta??
A Západ není totalitní ?? Je a více, než si dokážete připustit.

A právě naopak - v zájmu nás JE SPOLUPRÁCE s Ruskem a Čínou - jim bude patřit 21.století.. USA a EU jdou ke dnu, smiřte se s tím.. Jsou to jen kopající kobyly..
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:32 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Popis na vás sedí , už jste i prezidentem a čeho ?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.12.2021 08:04
Prezident, lhář a manipulant upřednostňující zájmy totalitních režimů nad zájmy občanů ČR dělá čest svojí pověsti... víc k tomu nemá smysl psát...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 08:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Normálka, jak dycky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 08:24
Strategické plánování a jeho principy v Bruselu evidentně nechápou. Místo toho jsme svědky vydávání dekretů , které nám mají přinést lepší zítřky bez ohledu na realitu. Typická bolševická cesta, kterou v ČR důvěrně známe.

Spojí-li své síly dvě ženy, Ursula von der Leyen ,kterou na top politický orbit vynesl kamarádšoft s Angelou Merkel, jinak nejhorší ministr bundeswehru v historii , a historička Kadri Simson (eurokomisař pro energetiku) se stáží v NATO a absolvent politologie v Londýně, nechápající rozdíl mezi pojistkou a vypínačem, je průser doslova zaručen.

Výsledkem vaření těchto dvou kočiček je cca 170 mil. Kč/den , které ČR platí navíc za dodávky zemního plynu nakoupené na energetické burze v Lipsku podle ideologického příkazu EK.

Připočteme-li k tomu Franse Timmermanse, mpř. EK , který prohlásil, že bez ohledu na skutečnost, že cca 1/3 populace EU je ohrožena energetickou chudobou , bude gryndýl nejen pokračovat , ale urychlen v zájmu vyššího dobra , nelze dojít k jinému závěru, že ze závazku ČR ohledně Pařížské dohody bychom měli jednat o odstoupení ČR z tohoto večírku marnosti.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 08:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kde jste přišel k tomuto názoru?
Jaká je alternativa k členství v EU?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 09:06 Reaguje na Va Shek
Začínáte být jednotvárný, odpovídáte otázkami aniž byste sám cokoli relevantního sám uváděl.

Přesto:
a) není to názor, ale konstatování skutečnosti
b) logicky alternativou k členství je nečlenství , třeba Švýcarsko nebo Norsko
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ptám se vás čím máte doložena svá tvrzení.
Nic ale neodpovídate.
Opravdu chcete ČR přirovnává ke Švýcarsku?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 09:45 Reaguje na Va Shek
Začínáte připomínat pana Hanzla.

a) curriculum vitae našich hrdinek
b) cenami pro Maďarsko a Srbsko na základě smluvního vztahu s Gazpromem, cena pro Němce (NS II) je neznámá, ale sami aktéři v době energetického klidu uváděli -30% od burzovní ceny.
c) projev Timmermanse před EP
d) Norsko,Švýcarsko využívají základních výhod . volný pohyb zboží, služeb, kapitálu i osob.
Dohoda o Evropském hospodářském prostoru (EHP) uzavřená mezi státy ESVO a EU.
V současnosti odmítá vstup do EU 70% Norů.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Opravdu chcete porovnávat ČR a Švýcarsko?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 10:20 Reaguje na Va Shek
Švýcarsko podepsalo v roce 1972 s EHS dohodu o volném obchodu, která vstoupila v platnost v roce 1973. ... Ve švýcarském referendu konané 6. prosince 1992 odmítlo členství v EHP poměrem 50,3 % ku 49,7 % a švýcarská vláda rozhodla až do odvolání pozastavit jednání o členství v EU.

Vyberte si co chcete.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takže vaše představa je byt jako Švýcarsko a považujete to za reálné?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:34 Reaguje na Va Shek
Jistě , proč ne ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.12.2021 17:03 Reaguje na Va Shek
na to by se dalo říci to, co se vojáci učí na škole, kdo se stará ten má...Orbán se postaral a má...sice Bruselští papaláši mají kecy ale na to se Maďaři neptají....být na energetické burze je čím dál více neudržitelné a srovnávat se se Švýcarskem tak to jsem nezaznamenal...jen BYCH ŘEKL, ŽE ZMÍNĚNO BYLO V TÉTO SOUVZTAŽNOSTI, ŽE I KDYŽ ŠVÝCARSKO NENÍ V EU, TAK SE K MEDU STEJNĚ DOSTANE, JAKO PŘIDRUŽENÝ ČLEN...TAKŽE NUTNÉ NENÍ PODSTATNÉ BÝT ČLENEM EU, JAK ŠVÝCARSKO UKAZUJE A DOKAZUJE
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Orbán má co? Hlavu vraženou v Putiny řiti, nic jiného.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
A my ( Vy) máte tu hlavu v Uršule ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy jste skutečný komik.
Nevšiml jse si, že jedinci typu Paroubka, Zemana nebo Babiše by ve Švýcarech nebo v Norsku mohli maximálně zametat ulice (případně sedět v kriminále)?
Dovedete si představit,že tam by trestně stíhaný tvor za korupci a krádeže kandidoval ve volbách, které by vyhrál a stal se premiérem???
Tohle by vám nebyli ochotni ani věřit, že je to možný, ani v Taralingapatam.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Já žasnu. Pořád kritizujete a všude je lépe. Tak co tu ještě děláte ? Hurá do emigrace !
Nn , ve Švajcu byste taky se svými názory jaksi moc neuspěl
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.12.2021 16:59 Reaguje na Va Shek
to, že není vidět, neznamená, že nemůže být...korupci moci pomoví nejrůznějších fondů alternativa není ale pokud jde o suverenitu, spolupráce a hlavně respektu k tomu, dovolit si být jiní a neskákat jak vrchnost si umane, tak alternativa je...Osobně se domnívám, že střední Evropa a část Balkánu by se měla spojit a spolupracovat a mít možnost si rozhodovat o svých věcech ve svých státech...NA TO ABY STÁTY SPLUPRACOVALI STAČILO EHS, TEDY TO, CO BYLO VYTVOŘENO DO ROKU 92. TO JE SMYSL DOSTAT SE DO FÁZE ZAČÁTKU.
Odpovědět
sv

20.12.2021 10:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikoli, tento dort byl upečen pejskem jménem milouš zeman (dnes známý jako hradní čučkař), který co by premiér neblahé paměti v rámci vyjednávání přístupu do EU bez odporu odkýval povinný podíl tzv. oze na energetickém mixu a kočičkou jménem ping. paroubek (alias rozvedený sexymozek), jehož vláda do legislativy protlačila zákon č. 108/2005 Sb. o podpoře tzv. oze.
Odpovědět
sv

20.12.2021 10:36
Nikoli, důsledky green dealu se jako vše projeví až s několikaletým zpožděním. Současné zdražení elektřiny je primárně způsobeno kroky, které byly učiněny o mnoho dříve, tedy obchodováním s povolenkami, německou tzv. energiewende a obdobnými absurdními pokusy v jiných členských zemích EU včetně ČR. Přičemž k těmto pokusům nás závazal čučkař co by premiér neblahé paměti v rámci vyjednávání o přístupu do EU. A na to by čučkař rád zapomněl, nebo by rád, aby na to zapomněli všichni ostatní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 13:29 Reaguje na
Když sesumíruju to žalování, je vidět, že Babiš padl do rozjetého systému, který funguje podle hesla: Čin dáblu dobře, peklem se ti odmění, a: Kam čert nemůže, tam nastrčí ženu, což byly p. Nečasová a Petra P. Role čučkaře v tomto je tajná, Babiš ho měl odvolat, jak prezidentovi slíbil, neudělal, a prohrál volby. A aféry s rozkrádáním při nákupu masek lokálními politiky a jejich kamarády se přesně děly v Německu a Itálii, to není Babišova česká specialita a to se ho nezastávám.
Odpovědět
sv

20.12.2021 17:32 Reaguje na Jarka O.
Ano, řadě podržtašek vytahování dnes už historických faktů o čučkařových zločinech nejde pod čumák. Každopádně platí, že bureš do žádného vlaku nenastoupil, ten jen bez náznaku odporu pomáhal rozjet nový, který obdobně jako ten předchozí pravděpodobně katastroficky zhavaruje. Babiš steží mohl čučkaře odvolat, když je to prezident. Mohl ale na něj podat mnohokrát kompetenční žalobu. Neudělal to a místo toho s sebou nechal čučkařem vytírat podlahu. A ano, jeho zbabělost, jaroslave, byl jeden z mnoha důvodů (mimo zlodějiny, lži, diletantismus) proč prohrál volby.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 18:35 Reaguje na
Bez Zemana by ani Temelín nestál. Čučkařovy zločiny známé samozřejmě nejsou. Babis je prezident? Tak to byl silný matroš, proto ty příspěvky takhle vypadají, fuj. Čučkaře ale odvolat mohl. Vidím, že plán těch nových je házet případnou neschopnost na Babise, tak aspoň ji po 32 letech přestanou házet na komunisty. Žaloby se podávají opravdu, ale opravdu při zločinech, přehlídko moudrosti. Poslední věta ano až na to v závorce a hlavně kvůli lhaní médií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:11 Reaguje na Jarka O.
Co má proboha čučkař s temelínem? Rozhodnutí o dostavbě padlo začátkem devadesátek a on přišel prakticky k hotovýmu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 20:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jak dlouho už tady na Ekolistu plevelíte diskuse a kolik naprosto zbytečně stráveného času to obnáší? Nenapadlo vás někdy, že jste za tu dobu mohl udělat aspoň něco užitečného, když o tématech, o kterých neustále pindáte, po tak dlouhé době nevíte ani to nejzákladnější? Např. to, že:
"Konečné rozhodnutí o dostavbě elektrárny učinila vláda Miloše Zemana (ČSSD) před 20 lety, v noci z 12. na 13. května 1999."
https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/o-dostavbe-temelina-definitivne-rozhodla-vlada-v-kvetnu-1999
https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/o-dostavbe-temelina-definitivne-rozhodla-vlada-v-kvetnu-1999
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 07:18 Reaguje na Emil Novák
Stránka nenalezena.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Což svědčí jen o tom, že neumíte ani zkopírovat odkaz do prohlížeče.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 08:19 Reaguje na Emil Novák
Chyba s odkazem je na vaši straně.
Ale je tam zajímavá věta:"Tendr společnost ČEZ zrušila v dubnu 2014 poté, co jí vláda odmítla dát požadované záruky návratnosti investice."
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:37 Reaguje na Va Shek
Chyba s odkazem není na mojí straně, ten odkaz je tam uvedený správně, pouze je tam uvedený dvakrát, ale to je snad každý uvažující jedinec schopný rozeznat.
A na té větě je zajímavé co konkrétně, když v té době stála elektřina kolem 30 €/MWh? To je naopak úplně logické, že se v té době nikomu nevyplatilo stavět žádné nové zdroje.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:10 Reaguje na Emil Novák
A není to právě o tom, že v té době elektřina stála 30€/MWh. JE je sázka na dalekou budoucnost a tu sázku nikdo nechce vsadit.
PS:Je takové umění přiznat chybu?

Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 09:37 Reaguje na Va Shek
1) Minimálně stát tu sázku vsadit chce, protože potřebuje stabilní a nízkoemisní zdroj elektřiny, takže opět nemáte pravdu.
2) O jaké chybě mluvíte? O tom že jsem dal funkční odkaz, který Hanzl neumí otevřít, protože je pod příspěvkem dvakrát? A jste ten pravý, kdo umí přiznat chybu, když tu trousíte jednu za druhou a ještě jste žádnou nepřiznal?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:46 Reaguje na Emil Novák
Stát ale riziko nepřijímá, stát to riziko přenáší na každého občana.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.12.2021 09:53 Reaguje na Va Shek
V případě JE to je problém a v případě OZE to nebude problém?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:24 Reaguje na Va Shek
Stát zastupuje občany, kteří jadernou energetiku podporují a ta podpora neustále roste. Takže máte smůlu, ale jste výrazně v menšině. Budete se s tím muset smířit, nebo se odstěhovat třeba do Rakouska.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:48 Reaguje na Emil Novák
Podpora je na základě neuplných informací.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 11:07 Reaguje na Va Shek
Na vašem příkladě je vidět naopak to, že na základě neúplných informací je spíš nepodpora.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.12.2021 23:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, dejte si facku...
Odpovědět
sv

20.12.2021 22:16 Reaguje na Jarka O.
Tvoje fantasmagorie, co by bez koho stálo nebo nestálo jsou pro smích, jaroslavae. Každopádně platí, že i když pomineme privatizační čučkařovy zlodějiny (OKD, MUS, IPB, ČKA) za mnoho set miliard korun, tak zavázal podpisem na přístupové smlouvě ČR k povinnému podílu z tzv. oze na energetickém mixu, což ve výsledku vedlo k bilionovému tunelu. To jsou všeobecně známá fakta, která čučkařovy podržtašky vytěsňují. Tvrdíš tedy, jaroslave, že by se měli všichni chovat podle burešova vzoru a házet svoje maléry a zlodějiny na všechny kolem. Obávám se že k tomu nedojde, takový oprsklý nýmand jako bureš je jen jeden z milionu.
Chápu, že ti chápání psaného textu nejde, ale možná by sis měl zjistit co je to kompetenční žaloba, nebo co je to žaloba obecně, a že se opravdu ale opravdu nepodávají jen když někdo spáchá zločin. Bureš co by premiér mohl čučkaře, co by prezidenta zažalovat několikrát při jeho obligátním odmítání jmenovat ministry. Neudělal to, a místo toho s burešem čučkař vytřel podlahu.
Chápu, že máš problémy se čtením,
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 11:56
V Německu se elektřina na 21. prosince obchodovala za 430 EUR/MWh, což by byl absolutní rekord, pokud by tuto cenu dnešní spotová aukce potvrdila.

Hanzl a spol. - děkujeme za úžasně levnou a dostupnou energii v rámci gryndýlu :-)
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 12:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Ceny elektřiny dosáhly nových rekordů. Výrazně k tomu přispěly neplánované odstávky jádra ve Francii"
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 12:49 Reaguje na Va Shek
+ rostoucí cena plynu, očekávaný pokles teplot a podprůměrná výroba větrných elektráren. Analytici tvrdí, že k tomu, aby letos došlo ke zhroucení trhu, není potřeba významnějšího jevu, stačí jen několik stupňů pod normálem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vám se trh řítí už aspoň 20 let a blackout čekáte každých 20 minut.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 20:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě teď stojí MWh 460 € = 11600 Kč, zítra mezi 17.-18. už to bude 620 € = 15600 Kč. a to ještě ani pořádně nemrzne. Obdivuji váš klid nebo přesněji řečeno neskonalou naivitu.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 22:04 Reaguje na Emil Novák
A důvod.. Výpadek JE.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.12.2021 23:01 Reaguje na Va Shek
Tak zavelte VtE nebo FVE, aby nahradili tento výpadek...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 07:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nelze. Není ještě postaveno dost kapacit. Zvláště u nás.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikdy nebude postaveno dost kapacit, aby občasné zdroje nahradily jakýkoliv výpadek, když zrovna nefouká a nesvítí, milý Hanzle.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 08:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
To ale nikdo nikdy nesliboval. Každý ví jaké omezení platí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:40 Reaguje na Va Shek
Stejně jako každý ví, jaké omezení platí i u ostatních zdrojů. Neexistuje zdroj se 100% spolehlivostí. Pořád ty jaderné vycházejí ze všech zdrojů statisticky nejlépe. Oproti občasným zdrojům asi tak o tři parníky.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:14 Reaguje na Emil Novák
U OZE lze výrobu s určitou mírou přesnosti také plánovat.
O spolehlivosti JE jistě může například Japonsko jistě referovat.
Dobrý příklad je teď Francie, při nalezení závady na jedné JE se musí odstavit i ostatní stejné konstrukce.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:35 Reaguje na Va Shek
1) U OZE se plánuje a prodává elektřina na den dopředu, a to ještě s velkou dávkou nepřesnosti, která může dosahovat i desítek procent. Viz data Fraunhoferů např.
2) Aha, takže když jsme v koncích, tak vytahujeme jednu z největších přírodních katastrof v dějinách lidstva, na které dokumentujete spolehlivost JE. Vy jste vážně nechutný demagog.
3) Opět nepíšete pravdu, neobjevila se závada na jedné JE, objevila se stejná závada na dvou JE stejného typu, takže se kvůli kontrole odstavily další dvě.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:50 Reaguje na Emil Novák
A dnes neprožíváme největší moderní pandémii která má obrovské ekonomické dopady i do ceny energií?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 11:08 Reaguje na Va Shek
Jen další pokus odvést řeč jinam.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 11:23 Reaguje na Emil Novák
Ne, právě pandemie Covid (první opravdu globální pandémie) má velký vliv na cenu energií.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.12.2021 08:57 Reaguje na Va Shek
Tak jako nikdo nikdy nesliboval, že nemůže dojít k neplánované odstávce JE.
V současnosti ovšem takovýto výpadek ještě lze nahradit jinými bloky (JE, uhlí, plyn). Tato schopnost ovšem bude výrazně klesat...
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:08 Reaguje na Va Shek
To je další vaše neskutečná manipulace. Důvod není výpadek JE, vypadly pouhé 3 GW, což je z pohledu celé Evropy nic. Hlavní důvod je že nefouká vítr. I v té Francii jsou pořád jaderné elektrárny i přes odstávky nejspolehlivější zdroj s využitím 67 %, jinde v Evropě je to přes 80 %. Důvod je v první řadě ten, že nefouká vítr a nesvítí slunce, takže např. v Německu je využití těchto elektráren pouhé 2 % instalovaného výkonu! Už vidíte jak jste zaslepený?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 08:15 Reaguje na Emil Novák
2021 KW50 - výroba VtE De - 2,3TWh
2020 kw50 - výroba VtE De - 1,5TWh

Ceny....
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:33 Reaguje na Va Shek
Statistické součty jsou sice hezké ale u elektřiny úplně k ničemu, protože takové množství nedokážeme skladovat, takže když něco nafoukalo v neděli, tak je to ve středu úplně k ničemu. To vám vážně tak jednoduchá věc nedochází?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 08:47 Reaguje na Emil Novák
Teploty v roce 2020 porovnatelné s letošním rokem.

2020 KW50 po dnech zastoupení VtE v %
22, 7, 7, 5, 24,16, 13

2021 KW50 po dnech zastoupení VtE v %
20, 16, 25, 15, 12, 24, 43

A ceny elektřiny...

Opravdu jde svádět současné ceny elektřiny na VtE?

V tom je něco jiného.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:55 Reaguje na Va Shek
Tak si tam schválně napište zastoupení VtE v % v neděli a včera, a k tomu si dopište ty ceny elektřiny. Pak krásně uvidíte, jak včera přestalo foukat a ceny elektřiny prorazily strop. Takže ano, kolísavá výroba větrných elektráren je hlavní příčinou prudkých změn spotové ceny elektřiny. Druhou příčinou je poptávka, třetí příčinou ceny zemního plynu, čtvrtou příčinou cena emisní povolenky a někde na pátém místě je odstavení několika reaktorů ve Francii, které vy mylně uvádíte jako příčinu jedinou.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:05 Reaguje na Emil Novák
Ne, za současné extrémní výkyvy ceny elektřiny nemůžou VtE jak ukazují data z roku 2020.
Můžou za součanou krátkodobou cenu. Ale meziročně ne.
Emisní povolenky také svou cenou nekopírují extrémy.
Je za tím něco jiného.
Otázka je proč se veškerá kritika nese na OZE které naopak alespoň nějak dokáží srazit cenu energií.
Neplánované odstavení JE je jen další neplánovanou kapkou do už tak plného hrnce.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:31 Reaguje na Va Shek
Krásná ukázka vaší neustálé demagogie, celou dobu je řeč o spotových cenách a o příčině "prudkých změn spotové ceny elektřiny", a vy tu začnete šermovat nějakou průměrnou cenou za rok 2020.
Nevím kde jste zase vzal, že se veškerá kritika nese na OZE, já jsem předložil pět příčin a z nich je jen jedna příčina OZE. Vy jste původně předložil jen jednu, kterou vydáváte i za jedinou, a která je zrovna z nich nejméně významná, a teď z toho najednou děláte další kapku.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:54 Reaguje na Emil Novák
Podle těch dat co máte o výrobě VtE loni a dnes nemá VtE zásluhu na dnešních cenách energií. To je ten základ.
Těch příčin je několik.
Vy jste dal max cenu elektřiny v konkrétní den a na tu konkrétní cenu mělo vliv odstaven JE ve Francii.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 11:22 Reaguje na Va Shek
1) Opět překrucujete to co jsem napsal. Píšu o příčině "prudkých změn spotové ceny elektřiny", a vy tu šermujete roční statistikou, ve které pochopitelně žádné prudké změny spotových cen nejsou.
2) Opět píšete úplné nesmysly. Poslední reaktor ze čtyř byl odstaven v sobotu. Průměrné spotové ceny ve Francii jsou následující:
pátek: 341 €/MWh
sobota: 314 €/MWh
neděle: 343 €/MWh
pondělí: 382 €/MWh
úterý: 443 €/MWh
Cena tedy roste výrazně až v tomto týdnu od pondělí, o kterém jsem psal já, a kdy už byly reaktory dávno odstaveny, takže je naprosto zjevné, že cena roste z úplně jiných příčin, než je odstavení reaktorů, které dva jsou odstavené už nejméně měsíc, a další dva byly odstavené týdnu minulém.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 11:49 Reaguje na Emil Novák
Roční statistikou? Psal jsem denní výrobu VtE.
Za dnešní max ceny nemůžou VtE. Ty je naopak částečně srážejí viz vaše čísla.
Promítněte si vaše číslo do souvislosti s výrobou VtE.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 12:02 Reaguje na Va Shek
1) Psal jste o srovnání roku 2021 s rokem 2020, ale tady jde o srovnání jednotlivých hodin nebo maximálně dní.
2) Samozřejmě že můžou za dnešní max ceny VtE, jak je krásně vidět na tom, že když přestaly v pondělí vyrábět, ceny letí do nebes.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 12:10 Reaguje na Emil Novák
1/Ne, psal jsem rozpis dodávky v jednotlivých dnech v KW50.
2/ne, právě nadprůměrná výroba VtE v sobotu a neděli skrývala dopad odstavení JE.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 14:00 Reaguje na Va Shek
Člověče, vy jste neskutečný komik. V sobotu byl odstaven reaktor, který denně vyrobil 34,4 GWh. Výroba německých větrných elektráren poklesla v pondělí oproti neděli o 453,1 GWh, tedy více než třináctinásobně!!! Tak tu přestaňte vyprávět pohádky o tom, co má větší vliv na cenu elektřiny!!!
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 14:25 Reaguje na Emil Novák
Už jset porovnal výrobu VtE v KW50 a její vztah s cenou elektřiny?
A to druhé. Francie odstavila neplánovaně 6GW výkonu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 14:37 Reaguje na Va Shek
To jste opět na omylu. Francie odstavila neplánovaně dva reaktory s 3 GW, jeden ve čtvrtek a jeden v sobotu. Další dva už dávno odstavené byly, jeden od listopadu a druhý od léta. U těchto dvou se pouze prodloužil harmonogram odstávky, což má vliv na lednové ceny elektřiny ale nikoliv na ty spotové prosincové, o kterých je řeč.
Kolik takových hloupostí ještě dokážete vymyslet?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 14:49 Reaguje na Emil Novák
OK, 3GW odstavila a 3GW nenaběhnou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 14:58 Reaguje na Va Shek
Oproti těm 70 GW německých větrníků, které dnes nenaběhly, nestojí ty 3 ani 6 GW vůbec za řeč.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 15:05 Reaguje na Emil Novák
Tak to samozřejmě není a dobře to víte.
Z mé strany končím. Fakta o výrobě VtE a jejich vlivu na cenu elektřiny jsme vám dal a jsou bez reakce (podle vašich reakcí jste se na ně ani nepodíval).
Budoucnost ukáže která cesta byla správná.


Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 15:14 Reaguje na Va Shek
Tak to samozřejmě je a vy to dobře víte. Stačí se podívat třeba sem: https://app.electricitymap.org/zone/DE
Fakta o vlivu VtE na cenu elektřiny jste nedal vůbec žádná. Stačí se podívat na libovolné dva dny po sobě kdy první den fouká a druhý den nefouká, co to udělá s cenou elektřiny. Demagogické porovnávání jednoho roku s jiným rokem o tom nevypovídá vůbec nic.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 15:24 Reaguje na Emil Novák
Takže loni v KW50 nefoukalo a byla elektřina levná a letos v KW50 fouká a elektřina je drahá a může za to VtE.
Super...
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 16:00 Reaguje na Va Shek
To je opět naprostá demagogie a ještě mi podsouváte něco co jsem netvrdil.
1) Demagogicky srovnáváte spotovou cenu v jednom dni s průměrným výkonem větrných elektráren za celý týden. To je pochopitelně naprosto zavádějící srovnání.
2) Ani jeden z těch dvou týdnů nebyl nijak výjimečný. Když v Německu skutečně fouká, je výroba mnohem vyšší než letos v 50. týdnu, a když v Německu nefouká, je naopak mnohem nižší v 50. týdnu loňského roku.
3) Třeba tady máte krásně vidět v jednom grafu, jak začne foukat (nebo svítit) a cena elektřiny jde dolů, přestane foukat (nebo svítit) a cena elektřiny jde nahoru. Klidně o stovky Eur za jediný den: https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation_price/14.12.2021/21.12.2021/today/
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 16:14 Reaguje na Emil Novák
Opět ragujete na něco uplně jiného.
Loni byla cena uplně jiná i když výroba z VtE není nijak odlišná.
Dlouhodobí vliv na dnešní úroveň ceny energie opravdu VtE nemají.
https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation_price/04.12.2020/23.12.2020/today/
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 16:28 Reaguje na Va Shek
Sám reagujete na něco úplně jiného. Jestli to z toho grafu nevidíte, ať už z jednoho nebo druhého, tak doporučuji si zajít na oční.
Ale abyste se nemohl neustále vykrucovat, tak v následujícím grafu to uvidí snad i slepý. Ten vliv je tam krásně vyčíslený. Fouká a svítí, cena klesá k nule. Foukat a svítit přestává, cena roste k průměrným 129 €.
https://energy-charts.info/charts/price_scatter/chart.htm?l=en&c=DE&year=2021&enemy=wind_solar
A teď zkuste najít podobný graf, jaký má vliv neplánovaná odstávka dvou reaktorů ve Francii. Jsem na vás zvědavý.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 16:37 Reaguje na Emil Novák
https://energy-charts.info/charts/price_scatter/chart.htm?l=en&c=DE&year=2020&enemy=wind_solar

Divný co? VtE i FVE dělají přesně to samé co loni, ale ceny jsou uplně jinde. Svádět to na VtE a FVE nedává logiku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 16:50 Reaguje na Va Shek
Ta křivka závislosti cen elektřiny na výrobě slunce a větru je vidět úplně stejně loni jako letos. Ale vy jako správný demagog křivku ignorujete a podsouváte mi, jako bych tvrdil že to je příčina jediná, což jsem nikde netvrdil, naopak jsem těch příčin vyjmenoval celkem pět, zatímco vy jste všechno sváděl na odstávku několika jaderných elektráren ve Francii. Obrázek si o vás jistě každý udělá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 19:58 Reaguje na Va Shek
Zvláštní je, že pan Novák péruje a kádruje někoho jiného, než mě. A já si myslel, že mám exkluzivitu. Musím vymyslet něco extra úžasného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mě pořád nejde do hlavy, co má společného ta elektřina s Green dealem.
To je jakási koncepce jednání v budoucnosti a nic praktického to neříká, není podle toho udělán žádný zákon a praktický dopad to má absolutní nula.
Logické je to jen další zbraň v hybridní válce, nic jiného.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.12.2021 20:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Stačí vyhlásit přísnější cíle snižování emisí => povolenka nutně musí zdražit => skvělá investice bez rizika => cena povolenky okamžitě roste.
A to samé jde snadno domyslet i o ceně plynu: přísnější cíle snižování emisí => nutně musí přijít rychlejší odstavení uhlí => poroste poptávka po plynu, protože ničím jiným se uhlí rychle nahradit nedá => plyn zdražuje.
Jednoduché jak facka. Tedy nikoliv pro vás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 07:25 Reaguje na Emil Novák
To riziko je tam velmi silné, EU může vydat daleko více povolenek, může cenu zastropovat, může zrušit možnost obchodování. Dost silné hlasy po tom volají.
Ale rozvíjet technologie OZE, nejlépe vodíkových akumulací, je skutečně sázka na jistotu. Pro technologicky významnou ČR by to byla příležitost výrazného pokroku, syntetické palivo je naftou budoucnosti.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Investoři na rozdíl od vás se žádného rizika vydávání více povolenek ani zastropování ceny (shora) nebojí. Nebo máte snad lepší vysvětlení, proč cena povolenky vyrostla až k 80 €?
Rozvíjet nejlépe vodíkové akumulace je sázka na jistotu dalších obrovských dotací do tohoto odvětví a ještě vyšších cen elektřiny než máme teď. Na nic jiného to sázka není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 19:55 Reaguje na Emil Novák
Nebáli, musíte napsat. Pokud by byly povolenky trvale v nějaké rozumné výši, nikdo by to neřešil. Ale s tímhle nárůstem ceny bude velká snaha to nějak regulovat.
Na vodíkové technologie by sa daly skutečně vytěžit dost podstatné dotace, protože mnoho možností prostě nemáme.
Syntetika bude určitě drahá, ale velmi univerzální, navíc dnes o žádné jiné možnosti nevím.
Třeba si nedovedu představit, jak velké stroje s dlouhou životností (stavební, těžební i zemědělské) budou fungovat na lithiové baterie.
Stavebná stroje ván na baterie nepojedou, tu
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 20:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Zjevně se jí nebojí ani teď, jinak by je už dávno začali prodávat a jejich cena by šla dolů, což se neděje.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 08:21 Reaguje na Emil Novák
Zajímavé jak je to jednoduché a vše bylo dopředu jasné...
Akorát to nikdo, například naše odborné uhelné komise, nepředpokládal.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:43 Reaguje na Va Shek
Já jsem nikde nepsal že "vše bylo dopředu jasné", to jste opět buď nepochopil nebo záměrně překrucujete moje tvrzení!
S tím jak přichází na svět jednotlivé závazky a nové a nové cíle EU, na ně pružně reaguje i cena povolenky, to není žádné raketové inženýrství.
Odpovědět
VK

Václav Kain

20.12.2021 13:01
Německo likviduje Evropu podle plánu.My neprosadíme (a chceme vůbec?)dostavbu našich jaderek,protože němci se s rakušany zabejčili.I u nás máme dostatečné množství užitečných idiotů,kteří věří,že nás zachrání nějaká fotovoltaika.Vůbec jim nedochází,že ta dodává energii pokud jsou příznivé podmínky.Dále vůbec nemají ve svých vakuových hlavách představu kolik kilometrů čverečních by se muselo postavit těch panelů.Němci Evropu naprosto rozvrátí.Mají to v genech.Všechno a všechny ovládat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:08 Reaguje na Václav Kain
Němečtí energetici neví, že v noci slunko nesvítí a musí jim to říct nějaký truba z Horní Dolní. Voni sou hlava....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.12.2021 23:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Voni sou hlava...proto se teď Německo utápí ve výrobě el. energie z fosilních paliv.
Aktuální uhlíková intenzita je 501 gCO₂eq/kWh.
Pokud chcete dosáhnout ve výrobě el. energie uhlíkové neutrality, musíte být pod 100 gCO₂eq/kWh
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 07:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
A my jako co? Na hlavu nebo jednotku HDP jsme horší než němci. Jenže oni budují OZE na plný plyn, kdežto my kulový.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.12.2021 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Řeč je o Německu.
Řeč je o uhlíkové intenzitě při výrobě el. energie.
Řeč je o tom, kde je aktuálně Německo po mnoha letech Energiewende.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě , větrníků 3x tolik. Takže výroba dnes 3x0=0 , podle vás ale 30.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 19:39 Reaguje na Petr Pekařík
Němcům dává jen fve asi 40 TWh ročně, což je asi polovina roční spořeby celé ČR. Já vím, počítat jste se učil příliš dávno....
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 19:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenomže teď je prosinec, kdy z ní nedostanou ani jednu celou TWh, takže teď je jim úplně k ničemu, že naopak v létě jí měli tolik, že nevěděli co s ní.
To je pořád dokola. Není reálné, že by existoval někdo kdo snad ani posté není schopen pochopit, že roční součty jsou úplně k ničemu, takže jste jen obyčejný internetový troll.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 09:21 Reaguje na Emil Novák
Paní Drábová nedávno říkala, že akumulace elektřiny bude další (čtvrtá? pátá?) průmyslová revoluce.
V současné době asi není na světě aktuálnější technický problém.
Ale to pustí, člověk je neskutečně vynalézavý tvor.
Odpovědět
EN

Emil Novák

22.12.2021 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Akorát se od konce 18. století na nic použitelného nepřišlo, čím by se dala akumulovat elektřina z léta na zimu. Ale to je pro vás samozřejmě detail, kterým není třeba se trápit. Do pěti let se to určitě povede...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2021 15:28 Reaguje na Emil Novák
Nejen Internet, ale tisíce dalších technikých vymožeností je vymyslelo až v poslední době.
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.12.2021 15:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak se dá internetem a tisíci dalšími technickými vymoženostmi akumulovat elektřina z léta na zimu? Co kdybyste si přečetl na co vlastně reagujete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2021 17:48 Reaguje na Emil Novák
Když lidé v posední době vymysleli tisíce technických věcí, taky snad vymyslí ekumulace elektřiny z léta na zimu. Zvláště, kyž an tom intenzivně makají.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.12.2021 20:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidé vymysleli tisíce technických věcí, a přesto od konce 18. století nic použitelného, čím by se dala efektivně akumulovat elektřina z léta na zimu.
Intenzivně se makalo svého času i na perpetuu mobile, než se přišlo na to, že odporuje fyzikálním zákonům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2021 13:58 Reaguje na Emil Novák
Akumulace elektřiny nebylo potřeba, stačilo zafedrovat pod kotlem, proto se to vyvíjí až dnes. A akumulátor není žádné perpetuum mobile, to jste se hodně sekl....
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 13:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Energetici to vědí , ale když Uršula zavelí , tak prostě svítí a fouká
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 09:22 Reaguje na Petr Pekařík
EU není mužikistán nebo čína.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 21:48
Rostoucí ceny energií přivádějí mnoho českých domácností do energetické chudoby a bídy. Ceny jsou hnány vzhůru emisními povolenkami, s nimiž se spekuluje, ale nepochybně i stále extrémnějšími nápady ve vztahu k tzv. Green Dealu. Mají se občané připravit na to, že příští rok bude v tomto směru ještě horší?

Opravdu se obávám, že energetická situace bude horší a horší, že ceny energií budou růst a že můžeme očekávat i výpadky dodávek energie. Tentokráte to není defekt trhu (nebo zlých dodavatelů ropy či plynu), tentokráte je to záměr pomýlených evropských elit v čele s hlavními představiteli současné Evropské unie.

Vždycky jsem hájil „trh bez adjektiv“, proto teď cítím potřebu bojovat proti zelenému trhu. Ptáte se, zda ještě žijeme v kapitalismu. Je to kapitalismus velmi posunutý, omezený, přiškrcený. Už se to zase začíná blížit reálnému socialismu.
/interview s V.Klausem/
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 22:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co máte stále s tou energetickou chudobou? Kolik lidí platí tržní ceny elektřiny a jaký podíl má tato cena na výsledné ceně elektřiny?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:18 Reaguje na Va Shek
100 % lidí platí tržní ceny elektřiny, milý Vaš-kchu. Elektřinu si žádný spotřebitel pod její tržní cenou koupit nemůže.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 08:08 Reaguje na Emil Novák
Ano, ale rozhodně nejde o ty rekordní čísla co se uvádějí. Energetická chudoba v ČR není oprávněný pojem.
A kolik % je cena silové elektřiny na celkové platbě za elektřinu u běžného soukromého spotřebitele?

Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 08:24 Reaguje na Va Shek
Ta rekordní čísla co se uvádějí jsou na spotovém trhu, tj. elektřina s okamžitou dodávkou, resp. max. na následující den. A ta čísla vyjadřují, za kolik jsou schopné/ochotné dodat zdroje, které neprodávají elektřinu na trzích dlouhodobých, kde se prodává většina elektřiny. Jde zejména o zdroje obnovitelné a zdroje plynové.
Na trzích dlouhodobých za mnohem nižší ceny než jsou tato rekordní čísla prodávají především zdroje jaderné a hnědouhelné, které by nejradši někteří "experti" co nejrychleji zlikvidovali, aby zbyly jen ty zdroje na spotovém trhu s momentálně rekordními cenami.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 09:19 Reaguje na Emil Novák
Jaderné zdroje jsou odstavované v DE na základě opravdu dlouhodobé všeobecné shody.
Nikde jinde jejich razantní odstavování není plánováno.
Proč se tu tedy používá výraz energetická chudoba?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 10:26 Reaguje na Va Shek
Opět nemáte pravdu, ještě razantnější odstavování plánují v Belgii, kde se chystají do roku 2025 odstavit všechny své reaktory, které zajišťují zhruba polovinu jejich výroby elektřiny.
A ta všeobecná shoda se poslední dobou docela drolí, průzkumy veřejného mínění ukazují, že žádná shoda na tom nepanuje.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 11:55 Reaguje na Emil Novák
V Belgii jde o další neprodlužování životnosti starých JE.

Opět ale utíkáte od toho strašení energetickou chudobou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 12:04 Reaguje na Va Shek
Přestaňte neustále chrlit podobné nesmysly, nejde o žádné neprodlužování životnosti, to uzavření je tam stanovené zákonem. Některé z jejich reaktorů jsou stejně staré jako ty dukovanské, u kterých se předpokládá ještě 20 let provozu.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 12:13 Reaguje na Emil Novák
"Belgický odstup od jaderných technologií byl schválen v roce 2003. Kvůli tomuto kroku byla zakázána výstavba nových jaderných reaktorů a omezena životnost stávajících bloků na 40 let."
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.12.2021 05:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dotaz, včera jsem byl zaskočen tvrzením, že francouzké jaderky neobchodují své vyrobené MWh ve stejném režimu jako ČEZ, tzn. že ČEZ musí prodávat přes Lipskou burzu. Víš o tom něco bližšího?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.12.2021 06:05 Reaguje na Vladimír Hošek
Na každém šprochu pravdy trochu.

Frantíci obchodují přes burzu, ale mohou uzavírat i přímé kontrakty , výrobce -odběratel přes brokera .
Nenašel jsem nic o tom, že francouzské JE jsou mimo burzovní režim.
https://www.cre.fr/en/Electricity/Wholesale-electricity-market/wholesale-electricity-market

Burzou, která nejvíce ovlivňuje ceny v ČR, je ta v německém Lipsku, kde silovou elektřinu nakupují největší dodavatelé. Mezi nejvýznamnější burzy s elektřinou v ČR patří Power Exchange Central Europe v Praze a Českomoravská komoditní burza Kladno.
„Cena silové elektřiny pro Českou republiku ale bohužel vzniká na energetické burze v německém Lipsku. K obchodování na ní se před necelými dvaceti lety přihlásil ČEZ jakožto dominantní výrobce energie v České republice."
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.12.2021 09:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Díky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 19:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak se teda kupuje base load?
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.12.2021 07:16 Reaguje na Vladimír Hošek
Ve Francii při liberalizaci trhu s elektřinou došlo k dohodě s účastí EU, která ve snaze rozbít monopol EDF přišla s tzv. mechanismem ARENH, který ukládá EDF prodat ročně 100 TWh (tj. cca čtvrtinu výroby) konkurenčním dodavatelům elektřiny za pevně stanovenou částku, která je již delší dobu ve výši 42 €/MWh, pokud myslíte toto.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.12.2021 09:33 Reaguje na Emil Novák
Díky
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist