https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelske-dotace-neresi-hlavni-problemy-zivotniho-prostredi-uvedly-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělské dotace neřeší hlavní problémy životního prostředí, uvedly ekologické organizace

30.8.2022 15:07 | PRAHA (ČTK)
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Hnutí Duha a další ekologické organizace vyzvaly ministerstvo životního prostředí (MŽP), aby v nastavení zemědělských dotací v ČR v období 2023 až 2027 více prosazovalo zájmy ochrany přírody. Poukázaly na nezávislé hodnocení ekologických dopadů od společnosti Integra Consulting, podle kterého koncepce dotací jako celek bude mít jen mírný pozitivní vliv. MŽP se k finální podobě dotačního plánu ještě může vyjádřit.
 

Nezávislým hodnocením vlivu na životní prostředí prochází finální podoba strategického plánu dotací před tím, než ji může schválit vláda a následně Evropská komise. Hodnocení uvádí, že koncepce zemědělské politiky je v současné podobě akceptovatelná a bude mít na životní prostředí převážně mírný pozitivní vliv. "Konstatovaný pozitivní vliv však nebude natolik významný, aby bez dalšího zajistil řešení hlavních relevantních problémů a existujících negativních trendů životního prostředí souvisejících se zemědělstvím," píše se v dokumentu.

Ekologičtí aktivisté podobu zemědělské politiky zpochybňují již delší dobu, při veřejných konzultacích plánu dotací kritizovali například podle nich nedostatečnou podporu tvorby remízků, mezí nebo mokřadů, nízkou podporu biodiverzity nebo nedostatečnou adaptaci krajiny na klimatickou změnu. Vláda nemůže tímto přístupem splnit cíl ze svého programového prohlášení, kde stojí, že do roku 2030 má minimálně desetina zemědělské půdy aktivně chránit biodiverzitu, uvedli.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podle ekologických organizací udělal několik pozitivních změn v nastavení dotací pro dobrovolná takzvaná ekoschémata, jako je zavedení ochranných pásů podél vodních toků nebo odměňování zemědělců za vytváření efektivnější ochrany vody a biodiverzity. Není ale jasné, zda budou zemědělci dostatečně motivovaní tato dobrovolná opatření provádět, uvedli aktivisté.

Hnutí Duha a další organizace odeslaly své připomínky ministerstvu životního prostředí, kde uvádějí, že nastavení dotací by mělo být z hlediska životního prostředí významně ambicióznější a žádají o zapracování svých připomínek. "Zemědělské dotace jsou důležitým nástrojem pro potřebnou změnu. I přesto, že ministr Nekula provedl alespoň některé dobré změny, postrádá strategický plán (dotací) potřebnou ambicióznost. Ministryně (životního prostředí Anna) Hubáčková (KDU-ČSL) by tak měla do dotační politiky razantněji prosazovat zájmy ochrany přírody, a tím i společnosti," uvedl Martix Rexa z hnutí.

Ekologičtí aktivisté také kritizují změnu v požadavku na střídání plodin, což je podle nich zásadní opatření pro zlepšení kvality půdy. Ministr Nekula minulý týden oznámil, že díky výjimce budou příští rok moci zemědělci zasít na polích stejnou plodinu jako letos.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

30.8.2022 15:23
"Aktivisté" si dosud nevšimli, že zemědělství je primárně o produkci potravin...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2022 09:37 Reaguje na Karel Padevet
způsob jakým se potraviny produkují je neudržitelný a způsobuje katastrofu v biologie půdy
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.8.2022 15:57
Hnutí Duha není žádná ambice dost velká a žádné opatření dostatečně účinné. Na jednání k SEA byl zástupce tohoto spolku upozorněn, že nestačí jen mít na ostatní lidi nároky, ale je třeba také něco udělat proto, aby bylo možno jejich požadavky splnit. Třeba takové požadavky na výrazné zvýšení množství krajinných prvků Hnutí Duha neustále předkládá zemědělcům, ale majitelům půdy nikoliv. Přitom majitel je jediný, kdo má právo o tom, co na půdě bude, rozhodovat. Ani když si EK usmyslí, že zásadně znesnadní základní agrotechnické opatření, které reguluje zárodky chorob, škůdců a plevelů - orbu, ani tehdy není Hutí Duha schopné se zasadit o změnu tohoto devastačního požadavku u bruselských úředníků (a tím se doopravdy zasloužit o snížení spotřeby pesticidů na zemědělské půdě). Hnutí Duha je jen banda ukecaných, ale na ostatní lidi náročných ideologů (a to už bez pardonů). Takže nespokojenost Hnutí Duha s novými pravidly není vůbec důležitá.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

31.8.2022 06:13 Reaguje na Marcela Jezberová
ANO. Nemluvě o tom, že předešlých 8 let ekologističtí aktivisté v čele s Blahovymi DUHAisty kolaborovali s Babišem, Brabcem a Tomanem. Příroda jim byla u zadele.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.8.2022 06:36 Reaguje na Marcela Jezberová
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.8.2022 09:13 Reaguje na Marcela Jezberová
Před časem byl na internetu článek o tom, že vlci na Jablunkovsku během jediného měsíce zlikvidovali desítky ovcí. Když se na názor ptali i jednoho představitele hnutí Duha, řekl, že to je jenom přehnaná hysterie. Tím pro mě toto hnutí přestalo existovat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2022 09:40 Reaguje na Marcela Jezberová
protože se nic nedělá. Pořád se jede po staru ale klimatické podmínky se změnili a tak se střídá nas.anost ekologů a brečení zemědělců...a oba se mají za vyvrhele než aby začali spolupracovat, protože zemědělci neví, že ti aktivisti jsou vlastně na jejich straně a tak nezbývá, než to, že jedinou vodou, kterou budou zemědělci přehřátá pole zavlažovat bude jejich dotační pláč
Odpovědět
va

vaber

31.8.2022 08:53
já si vždy myslel ,že dotace jsou proto aby zemědělci přežili v konkurenci s dováženými levnými potravinami
a politici si tím zajištují hlasy,
kdo by zrušil dotace ,zlikviduje zemědělce, ztratí hlasy a následně může vytvořit potravinovou krizi
dotace nejsou pro ekologii ,to se jen tak namlouvá plebsu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.8.2022 09:14 Reaguje na vaber
To by se musely dotace zrušit plošně nejen v celé EU, ale vlastně na celém světě. A to nikdo neudělá.
Odpovědět
JS

Jiří S

31.8.2022 11:18 Reaguje na vaber
Máte naprostou pravdu. Například Brazílie dotuje zemědělce v přepočtu na jednoho obyvatele více než ČR a teď ať mi ekologové řeknou, jak tedy konkurovat levnému hovězímu z Brazílie? Jinak než dotacema to nejde. Další věc co si lidé a zvláště Duha neuvědomuje, že dotace které nám stát poskytuje jsou vlastně jen taková slabá náplast na to, že komodity nemají reálnou hodnotu a tím ji alespon trochu dorovnávají. Pokud by chtěli nějakou ekologickou přidanou hodnotu, muselo by se dotovat mnohem více. Tak to bohužel je.

Jinak kdyby někdo měl tendenci tvrdit, že si raději koupí dražší potraviny a my nebudeme dotovaní, tak to je jen taková snová reality. Je snazší vzít lidem více na daních a dát to zemědělcům, protože kdyby to tak nebylo, byla by to politická sebevražda. To že si Lojza u píva postěžuje, že mu stát bere hodně na daních ho trápí méně, než kdyby si měl koupit rohlík za 10 Kč.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.8.2022 13:03 Reaguje na Jiří S
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.8.2022 23:01 Reaguje na Jiří S
Je určitě pravda, že zrušení dotací je iluzorni a hloupé, kdyby se to stalo jen v jedné zemi nebo jednom odvětví. Přičemž se dotace podobají velmi kritizovanému socialistickému hospodaření. Myslím, že jsou ještě méně spravedlivé než bývaly ty socialistické, ale kritizovat se smí jen ty dřívější, a ti, co na ně tehdy uměli dosáhnout. Nelíbí se mi např., že po vstupu do EU klesl počet chovaných ovcí, což údajně bylo způsobené tím, že EU dotovala pouze určitý počet ovcí v chovech, zjednodušeně řečeno např. každou čtvrtou ovci. Tímto opatřením a ne vlky klesly počty v chovech, které začaly v 90-kách, tak jsem to pochopila. Jednou tu na téma počty ovcí byla diskuze a toto nikdo nezmínil. Proč EU toto potřebovala ovlivňovat? Nebo EU dotace do zemědělství, které způsobily plýtvání hnojivy. Víc by se mi líbilo snížit poplatky do EU a dotace nedostávat. Bohužel je to iluze.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

31.8.2022 16:42 Reaguje na vaber
Zeměděllské dotace byly původně myšleny jako nepřímý nástroj ochrany přírody a krajiny, s produkcí a konkurencí to nemělo mít nic společného.
Odpovědět
va

vaber

1.9.2022 08:59 Reaguje na Stanislav Mudra
jak jste na to přišel?
nejdříve dostávali dotace zemědělci na Západě ,jinak by zchudli na úroveň zemědělců v třetích zemí, dovoz levných potravin by je zničil
a přestali by hospodařit a odešli by za jinou prací,
toto si na Západě uvědomili dávno před tím než se svět začal zajímat o ekologii,
řešilo se to clem ,ale cla se začala odbourávat, protože nakonec zjistili ,že škodí zemím které vyvážejí zboží
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.8.2022 09:11
Ekologické organizace vůbec neřeší jeden z primárních problémů - jak nasytit lidi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist