https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zhruba-20-lidi-demonstrovalo-v-praze-proti-zrizeni-narodniho-parku-krivoklatsko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zhruba 20 lidí demonstrovalo v Praze proti zřízení Národního parku Křivoklátsko

25.4.2024 19:49 | PRAHA (ČTK)
Berounka
Berounka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | JeP / Shutterstock
Na pražském Malostranském náměstí demonstrovalo dnes zhruba 20 lidí proti plánovanému vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko. Nesouhlasili s přístupem ministerstva životního prostředí (MŽP), které podle nich tímto krokem nechrání místní lesy. Demonstrující se shromáždili po semináři uskutečněném v Poslanecké sněmovně, kde se téma probíralo. Proti vyhlášení Křivoklátska národním parkem se již dříve vymezili někteří starostové a zástupci samospráv. Naopak část vědecké obce zřízení národního parku podporuje.
reklama

 

Semináře se podle zástupců pořadatelského Hnutí Život zúčastnily desítky starostů a vědeckých odborníků a měl podporu stran SPD a ODS. Pozváni byli podle nich i zástupci ministerstva životního prostředí, ti ale nakonec na seminář nedorazili. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na síti X uvedl, že seminář nebyl argumentačně vyvážený. "Seminář pořádaný pod záštitou poslance Jaroslava Foldyny (SPD), dává slovo pouze kritikům národního parku. Chtěli jsme stejný prostor a odborníky, ale to nám pořadatelé neumožnili,“ uvedl Hladík.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko má vláda v programovém prohlášení. Zástupci obcí preferují zachování stávající chráněné krajinné oblasti, poukazují na to, že Křivoklátsko je kulturní krajina a unikátní příroda zde tedy vznikla i lesnickou činností. Ministerstvo v záměru vyhlášení uvádí, že park má chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů.

MŽP uvádí, že chce prostřednictvím parku měnit i systém lesního hospodaření tak, aby byl bližší přírodě. Podle demonstrantů to ale není pravda. Podle zákona o lesích je změna z hospodářských lesů na lesy takzvaného zvláštního určení možná i v současné chráněné krajinné oblasti.

Podle návrhu ministerstva má zamýšlený NP Křivoklátsko zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Pro záměr se už dříve vyslovil i Středočeský kraj. Aby Křivoklátsko zůstalo chráněnou krajinnou oblastí, oslovili starostové některých obcí v březnu prezidenta Petra Pavla. Nesouhlas s vyhlášením NP Křivoklátsko dříve vyjádřily také státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, nakonec ho ale odvolaly. Podle jejich zástupců plán už neohrožuje strategické záměry ministerstva obrany.

Prohlášení území národním parkem podporuje například řada akademiků v přírodních vědách. Argument, že dosavadní ochrana Křivoklátska je dostačující, je podle vědců lichý. Statut NP podle nich například zabrání kácení starých stromů i tomu, aby stát vlastnímu podniku Lesy ČR absurdně vyplácel desítky milionů korun na ochranu přírody. "Odmítáme snahu některých jednotlivců, včetně některých politiků a zájmových skupin, aby se proces vyhlášení NP Křivoklátsko stal záminkou k oslabení legislativní ochrany všech našich národních parků v zákoně na ochranu přírody a krajiny,“ dodali vědci v prohlášení, které má ČTK k dispozici.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.4.2024 20:26
Možná se to zdá málo, dvacet lidí, ale bylo by zajímavé vědět, kolik lidí demonstrovalo za vytvoření NP. Takto tu dvacítku podpořím aspoň na dálku:-)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

25.4.2024 20:55
tak to jsou davy-)
Odpovědět
Ra

Radek

25.4.2024 22:31
davy , jak se to vezme , každopádně vyjádřili svůj názor a já ho mám stejný :-)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.4.2024 16:21 Reaguje na Radek
A já opačný.
Odpovědět
Anyr

Anyr

28.4.2024 00:56 Reaguje na Majka Kletečková
Jo. Taky jsem za vyhlášení.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.4.2024 08:28
Vskutku masová účast.
Odpovědět

David Šanc

5.5.2024 01:13
Lidé, kteří mají k dané krajině vztah, se ozvali....alespoň někdo. Křivoklátsko je krajinný klenot s lesnickou tradicí, ale za transformací na NP je čistě politický a komerční úmysl. Hladík a Výborný nejsou ani ekologové, ani lesníci, ani včelaři, ani myslivci, ani rybáři, ani zemědělci, (ani čundráci).,..jaké jsou asi pohnutky těchto amatérů mimo obory, že na ten projekt tolik tlačí?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist