https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zhruba-50-aktivistu-demonstrovalo-pred-uradem-vlady-za-konec-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zhruba 50 aktivistů demonstrovalo před úřadem vlády za konec uhlí

26.11.2019 00:25 | PRAHA (ČTK)
Další protest proti uhlí se včera uskutečnil v Mostě. Aktivisté z hnutí Limity jsme my pronikli ráno do tamního sídla těžařské společnosti Severní energetická a na budovu vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek.
Další protest proti uhlí se včera uskutečnil v Mostě. Aktivisté z hnutí Limity jsme my pronikli ráno do tamního sídla těžařské společnosti Severní energetická a na budovu vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba 50 aktivistů převážně z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) demonstrovalo včera dopoledne před úřadem vlády v Praze před jednáním takzvané uhelné komise. Požadovali okamžitý konec uhelných elektráren v Česku. Protest trval téměř dvě hodiny. Skončil před polednem, před ukončením jeho účastníků postupně ubývalo.
 

Demonstrující drželi nejrůznější transparenty proti uhlí jako "Uhlí nebo život!", "Uhlí patří pod zem!", "Chceme živou planetu!" nebo "Z vysloužilých dolů přečerpávací elektrárny!". Symbolicky také vysypáním uhlí ze sáčku do připravené rakve uhlí pohřbili.

Další protest proti uhlí se včera uskutečnil v Mostě. Aktivisté z hnutí Limity jsme my pronikli ráno do tamního sídla těžařské společnosti Severní energetická a na budovu vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek. Policie na místě zajistila 11 lidí, které převezla na mostecké obvodní oddělení pro podezření z přestupku. Řekla to mluvčí policie Ludmila Světláková. Zásah před budovou těžaře skončil včera krátce po 10:00.

Uhelná komise má řešit útlum těžby uhlí v Česku, ale také celkový energetický mix ČR včetně obnovitelných zdrojů či jádra. Devatenáctičlenné komisi, která se schází rámcově každý měsíc, předsedají ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). První zásadní výstupy lze podle Brabce očekávat koncem příštího roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

26.11.2019 12:04
1.12.2019 se vypínají veškeré uhelné, plynové a jaderné elektrárny. Žijme čistě. Cvak. To by byla juchanda co?
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.11.2019 17:25 Reaguje na Vilém N
Bylo by dobré nějak zařídit, aby to bylo vypnuto selektivně jen pro tuhle pakáž.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

27.11.2019 09:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Kdyby se mohl zhroutit ekosystém selektivně jen vám, byl bych v klidu. Ale životní prostředí sídlíme všichni. Proto nezbývá než doufat, že v tomto stavu mysli (jinak vaše výroky, které zde dlouhodobě pronášíte, nelze hodnotit) se nachazí jen zanedbatelná část obyvatelstva.
Odpovědět
VN

Vilém N

27.11.2019 13:06 Reaguje na Šimon Špidla
On se nezhroutí systém selektivně. On se zhroutí systém celkově. Ekonomický, společenský, energetický a jakýkoliv další. Smolík je, že to bude pouze v EU a my budeme toho součástí. Znytek světa zamáčkně slzu (pokud) a pojede dál bez nás. A jednou v učebnivích archeologie bude EU po boku starověkého Říma.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.11.2019 09:23 Reaguje na Šimon Špidla
Životní prostředí sdílíme všichni, a proto bychom si neměli nic nechat diktovat od pologramotné aktivistické pakáže.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

27.11.2019 09:33 Reaguje na Vilém N
Nejde o to, vypnout všechny špinavé zdroje v jeden den, ale radikálně snížit emise v energetice, a to dostatečně rychle. To je možné. Technologie jsou a prostor pro úspory je u nás velký. V soukromém sektoru už na tom v malém mnoho podnikatelů intenzivně pracuje. Stačí se do toho pustit s odhodláním a neplakat pořád, že něco nejde a snít o rektoru, který za nejdříve za 20 let vyřeší kulové. Vláda v tomto zásadním úkolu, jakým transformace energetiky bezesporu je, postupuje trestuhodně pomalu a dvoukolejně, viz prodej Počerad Tykačovi. Proto akci XT naprosto vítám.
Odpovědět
ig

27.11.2019 10:22 Reaguje na Šimon Špidla
Kdybyste byl předseda vlády nebo ředitel ČEZu, asi byste ten prodej Počerad Tykačovi zastavil. Ok, a co byste dělal dál? Ať mám nějakou konkrétní odpověď, ne jen to, že "technologie jsou".
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

27.11.2019 11:13 Reaguje na
Kdybych byl předseda vlády, tak bych to zadal expertní komisi. To v první řadě. Pravděpodobně bych během roku odstavil nejspinavejsi elektrárny, které produkují čistě na vývoz. Pak máte celou řadu nástrojů, které lze aplikovat víceméně okamžitě bez dlouhých rozvah, jako například všechny budovy, které spravuje stát zefektivnit po vzoru Národního divadla, rozšířit dotace na fv, akumulaci, zmenšit počet lamp veřejného osvětlení na polovinu a desítky podobných opatření, která v součtu udělají podstatný rozdíl proti současnému stavu v krátkém časovém horizontu. Pak jsou velká rozhodnutí, na to je potřeba zapojit odborníky, univerzity... vždy jsme byli technologický na slušné úrovni a investice do energetiky se nám tisíckrát vrátí. Kolik OZE, jestli vítr od Baltu, kolik plynu pro přechodové období, jak akumulovat, to vše jsou otázky pro experty a dá se vybírat z mnoha řešení viz Německo. Jisté je, že je nutné jednat hned, jsou pro to existenční důvody a ekonomické důvody. Ten náš export nebude kam prodávat, až budou mít Němci energii za zlomek ceny té naší. Absolutně nechápu současné lpění na obsolentnich technologiích a nesmyslné spotřebě.
Odpovědět
ig

27.11.2019 11:57 Reaguje na Šimon Špidla
Ok, ale když odstavíte "špinavou" elektrárnu která produkuje energii na vývoz a při tom uvolňuje x tun CO2 ročně, snížíte tím celosvětovou produkci CO2 o x tun ročně?
Odpovědět
VN

Vilém N

27.11.2019 13:03 Reaguje na Šimon Špidla
Pro fungování současné civilizace v Evropě potřebujete 50 Hz. Frekvenci udrží v síti velké točivé a hlavně stabilní stroje (generátory). Které jsou většinou na konci parních (vodních) turbín. Cokoliv jiného by podle mě znamenalo totálně překopat spotřebiče ve firmách a domácnostech ( s tím spojená nová výroba a likvidace starého). OZE není samospasitelné a zvyšuje cenu elektřiny (viz například budoucí problémy s recyklací větrných elektráren v Německu. Srovnání ceny energií například v dnešním článku na Seznamu. A až předeme k elektromobilitě budeme potřebovat nabíjecí stojany, nové rozvody, a hlavně vysoce výkoné a stabilní zdroje. Bude fajn přijít ráno k autu s prázdnou baterií, protože zrovna na Baltu nefoukalo a zbylá elektřina se použila na pohon něčeho důležitějšího. A další den třeba také. To bude juchanda :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.11.2019 09:28 Reaguje na Šimon Špidla
Jenže přesně tohle se děje. A odborníci dospěli ke zcela jednoznačnému (a logickému) závěru, že fotovoltaika a další OZE spíš škodí (jsou nevypočítatelně nestabilní) a potenciál vodní energie je u nás již skoro vyčerpaný. Spalování biomasy znamená devastaci životního prostředí (je jedno, zda u nás, nebo zda se k nám bude vozit přes půl zeměkoule). Takže zbývá zefektivnění uhelných elektráren, zvýšení podílu plynových (pokud je to možné z politicko ekonomických důvodů) a hlavně jádro, což je ovšem běh na dlouhou trať, tak deset patnáct let, pokud se podaří eliminovat lůzu z ekologických nevládek.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

27.11.2019 11:31 Reaguje na
Pak jsou ještě řešení, která mají globální a společenský charakter. Může to být odklon od virtuální ekonomiky. Zdanění transakci, uhlíková daň, podpora environmentální a sociální ekonomiky, investice a přenos technologií do třetího světa... To jsou dlouhodobé a komplikované cíle, ale zase, buď budeme setrvávat v současném stavu, dokud se situace nevyostří tak, že budeme donucení ke skutečně radikálním opatřením, nebo začneme něco dělat.
Odpovědět
ig

27.11.2019 12:00 Reaguje na Šimon Špidla
Reálně prosím :-) Vypnout elektrárnu je ještě jakž takž technicky možné, i kdybyste se měl dostavit do rozvodny v černé kukle s dvaceti kily tritolu, ale tohle je v nejlepším případě běh na dlouhou trať.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.11.2019 09:29 Reaguje na Šimon Špidla
Snůška (neo)marxistických blábolů. Proti tomu je třeba bojovat všemi prostředky.
Odpovědět
VN

Vilém N

27.11.2019 12:49 Reaguje na Šimon Špidla
Technologie jsou (nebo se složitě rodí - viz odstranění rtuti) a prostor pro úsporty také. Někdo to bude muset ale zaplatit. Nebo jinak. Cena elektromobilů je vysoká. A vy jí buď snížíte na úroveň klasických aut, která si mohou všichni dovolit. Nebo zdražíte ta klasická auta různými směrnicemi, až na cenu elektromobilů. Sníží se znečištění, sniží se doprava (osobní, která způsobuje cca 2% znečištění, haha) takže vše je OK. Nicméně osobní dopravu si tedy dovolí jen bohatý. Poplatek za létání zvýší cenu letenek a létat bude moc jen ... bohatý. MHD nebude stíhat, bude muset modernizovat a náklady znamenají zdražení. Ke všemu se budou lidé složitě dostávat do zaměstnání, produktivita klesne a spoustě lidí se vyplatí sedět doma a nechat se platit státem. Ekonomika půjde do kelu a věechny snahy o "úžasné objevy" také. A zpět k elektrárnám. Po zvýšení ceny elektřiny a tepla si jí bude moci dovolit jen bohatý? Nebo si jí bude moci dovolit každý. A hned co zaplatí účet za energie, MHD, bio potraviny mu zbyde jen to, aby 12 hodin denně makal ve zpomalené ekonomice, 3 hodiny trávil v MHD a zbytek volného času ve frontách, když zrovna plachetnice dopraví banány přes oceán.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.11.2019 17:51 Reaguje na Vilém N
Nebo se lidi konečně naštvou v dostatečném množství a intenzitě a bude se věšet po kandelábrech.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist