https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlin-vybuduje-v-lokalite-bonecko-louky-dominantou-bude-mokrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlín vybuduje v lokalitě Boněcko louky, dominantou bude mokřad

1.12.2021 01:11 | ZLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | / Flickr
Město Zlín chce vybudovat v lokalitě Boněcko louky. Dříve intenzivně zemědělsky využívaná plocha pro pěstování kukuřice se změní v květnaté louky doplněné skupinami stromů a keřů, které jsou nutné pro zachování životního prostoru zejména pro hmyz a bezobratlé, sdělil ČTK mluvčí radnice Tomáš Melzer.
 

"Založením Přírodních luk Boněcko dojde k vytvoření nejen ekosystému pro růst různých druhů rostlin a pro život mnoho druhů hmyzu, ale také prostoru ke krátkodobé rekreaci obyvatel. Louky o celkové výměře 2,40 hektaru budou zelenou protiváhou zastavěnému prostředí Bartošovy čtvrti. Termín dokončení je v srpnu 2022," uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

Louky budou v prostoru mezi řekou Dřevnicí, železniční tratí a protipovodňovou hrází před Bartošovou čtvrtí. Území je součástí údolní nivy řeky Dřevnice. Dominantou plochy bude mokřad. Průměrná hloubka vody v něm bude 30 centimetrů a zdrojem vody bude řeka Dřevnice.

"Zahájení první etapy výstavby proběhne v listopadu výsadbou stromů, poté navážou zemní práce výkopem mokřadu. Druhá etapa bude zahájena v dubnu roku 2022 vybudováním štěrkových trávníků, které vytvoří propojovací pěšiny mezi cyklostezkou, protipovodňovou hrází a mokřadem. Dále budou vysazeny keřové skupiny, vysety trvalé květnaté louky a osazen drobný mobiliář," uvedl mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.12.2021 07:11
Mobiliář, chodníčky, cyklostezky - příroda dle měštanského vašnosty
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.12.2021 08:42
Ve Zlíně udělají z pole mokřad
a následně v Brazilii z mokřadu pole, aby měli zlínáci co papat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.12.2021 09:26 Reaguje na Kamil Krabice
V podstatě jste popsal nadneseně to, co může čekat Evropu jako takovou.
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.12.2021 08:58
Zbuduj mokřad-pozvi komára.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.12.2021 09:31 Reaguje na karel krasensky
Nic proti mokřadům, ale jen tam, kde se vyskytovaly přirozeně,taková půda je stejně pro zemědělství nevhodná. Budovat umělé mokřady na dříve hodnotné zemědělské půdě považuji za nesmysl.A s těmi komáry to může být dost ošemetné, protože pánové by si měli uvědomit jeden prostý fakt, že se změnou klimatu, ať již je vyvolaná čímkoliv, se šíří i nevítaní hosté a komár je jedním z nich se vším , co přináší- namátkou malárie,nilská horečka, valtická horečka.Vše souvisí se vším a tak to, čeho se Morava kdysi zbavila, se může velmi rychle vrátit. A netýká se to jen Moravy.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.12.2021 12:44 Reaguje na pavel peregrin
Komárů se nebojím, zatím jsem se nikde nedočetla, že by někdo brojil proti používání insekticidů v obcích. Takže řešení je jednoduché - komáry postříkáme a hotovo. Když můžete stříkat proti klíněnce v parku nebo za plného provozu pěších chodníky ve městě glyfosátem, tak nějaký insekticid v rekreační zóně nikoho nepohorší. Jde přeci o pohodlí obyvatel. Ale takový zápach ze zahnívající stojaté vody, když dlouho neprší a je teplo, ten už se ničím postříkat nedá. Ale třeba se ho obyvatelé naučí brát, jako vůni domova.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist