https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecisteni-vzduchu-v-evrope-rocne-zabije-1200-deti-uvadi-zprava-agentury-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištění vzduchu v Evropě ročně zabije 1200 dětí, uvádí zpráva agentury EU

24.4.2023 11:23 (ČTK)
"Navzdory zlepšením v posledních letech zůstává v mnoha zemích, zejména ve střední a východní Evropě a v Itálii, úroveň různých znečišťujících látek nad limity doporučenými Světovou zdravotnickou organizací (WHO)," cituje ze zprávy agentura AFP.
"Navzdory zlepšením v posledních letech zůstává v mnoha zemích, zejména ve střední a východní Evropě a v Itálii, úroveň různých znečišťujících látek nad limity doporučenými Světovou zdravotnickou organizací (WHO)," cituje ze zprávy agentura AFP.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Znečištění vzduchu v Evropě ročně způsobí předčasné úmrtí nejméně 1200 dětí a dospívajících, ačkoliv se situace zlepšuje. Špatná kvalita vzduchu také zvyšuje riziko, že v dospělosti budou tito lidé trpět chronickými onemocněními. Ve své zprávě to uvedla Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).
 

Děti jsou podle agentury ohroženější než dospělí, protože se jejich orgány teprve vyvíjejí a mají slabší imunitní systém. V jejich neprospěch v tomto ohledu hovoří také to, že jsou blíže k zemi a tedy ke znečištění, jsou fyzicky aktivnější a tráví více času venku. Bezprostředním důsledkem je častější vznik astmatu a alergií i obtíže s dýcháním. EEA proto doporučuje zaměřit preventivní opatření na okolí vzdělávacích zařízení.

"Navzdory zlepšením v posledních letech zůstává v mnoha zemích, zejména ve střední a východní Evropě a v Itálii, úroveň různých znečišťujících látek nad limity doporučenými Světovou zdravotnickou organizací (WHO)," cituje ze zprávy agentura AFP. Nejhůře jsou na tom obyvatelé údolí řeky Pád v Itálii, oblasti poblíž uhelných elektráren a mnoho velkých měst. Zpráva navíc nezahrnuje situaci v Británii a na Ukrajině, takže celková situace v Evropě může být ještě horší, poznamenává AFP.

Podle agentury pro životní prostředí je kromě množství prachových částic stále příliš vysoké také množství ozonu a oxidu dusičitého, píše agentura DPA.

Zpráva zpracovala údaje ze 27 členských zemí Evropské unie a Švýcarska, Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Turecka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

24.4.2023 11:51
proto, aby se to lépe četlo, tak se zaštítíme dětmi...ono emoce to prodají, ale je otázka, jestli jsou všichni lidé tak hloupí, aby na ten emoční vlak naskakovali jak si média přejí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.4.2023 12:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No přesně tak! Ha..lové jedni! Dovolují si ve zprávě o vlivu znečištění na dětské zdraví použít slovo děti! To je na žalobu!

Všem vřele doporučuji, aby vzali lihovku a každé slovo dítě, dětský, atd. (i v cizojazyčných mutacích) si na svém monitoru začernili!

Přece se nenecháme emočně vydírat, žejo Blážo! Do ulic! Na barikády! Pryč z EU!
Odpovědět
DA

DAG

24.4.2023 13:35 Reaguje na Petr Eliáš
Chápu, že to ironizujete, ale když se nad tím kdokoliv zamyslí, tak ho to taky musí trknout.
Za desetiletí investic do čistoty ovzduší je výsledek 1200 mrtvých dětí? To je docela velké množství jak to, že se o tom nepíše už dávno v novinách. A to před čtyřiceti lety, když přes vzduch nebylo vidět, umíralo statisíce dětí. Proč se to tehdy neřešilo v novinách v politice. Proč žádný z mých vrstevníků neumřel?
Zpráva je z EU, velice civilizovaných zemí a Turecka.
Co když všechny ty děti umřeli právě v Turecku. Nebo ti Italové nechávají v údolí řeky Pád umírat děti a neřeší to?
Zprávu zpracovala EEA a popravdě této agentuře a taky ECHU už moc nevěřím.
Jestli na něco EU zanikne, tak to bude vzpourou proti těmto nikým nevoleným úředníkům.
A to musím za sebe říct, že jsem relativní podporovatel EU a samozřejmě mi na kvalitě životního prostředí také záleží.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.4.2023 15:20 Reaguje na DAG
Proč by se o znečištění nepsalo? Informace jsou - kdo hledá, dohledá, kdo ignoruje, tak ignoruje. ;-) A před čtyřiceti lety? Myslíte, že režim, který o kvalitě živ. p. celou dobu mlžil a pro který bylo na prvním místě vytěžené uhlí a tuny oceli bude provádět výzkum, informovat nebo nějak extrémně řešit živ. p.? První demonstrace kvůli ovzduší byly tuším někdy 88-89. :-)

Žádný z vrstevníků neumřel? Doporučuji projít statistiky úmrtí věk 0-19 tehdy a dnes. ;)

1200 dětí se zdá jako velké číslo. Ale vztaženo k počtu lidí/narozených dětí je to oproti ostatním částem světa nízké číslo.

Kromě té pekelné EEA informuje o znečištění třeba i WHO. Ale to jsou vlastně také démonské síly temna. ;-)
Odpovědět
DA

DAG

25.4.2023 08:00 Reaguje na Petr Eliáš
U nás to dost potlačili komouši, ale i tu protesty byly, protože to tu bylo neúnosné.
Myslím proč to nebyly nosná témata na západě. Proč na západě Evropy nesvrhli několik vlád? A proč už to tedy není vyřešené?
Takže k vyznění článku se ptám chtějí mít agentury větší moc, aby moly zavádět další drakonická celoevropská opatření a upevnit svou vlastní potřebnost nebo jsou v Evropě oblasti, které potřebují dořešit.
Já si myslím, že to první.
Klidně si slepě věřte a já si zůstanu konspirátorem ;)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.4.2023 09:56 Reaguje na DAG
Ale prosím Vás. Ovšem že znečištěné ovzduší bylo tématem i na západě. Zkuste použít google, je tam toho spoustu. Třeba smog v Londýně, atd.

70 years since the great London smog

https://www.london.gov.uk/programmes-strategies/environment-and-climate-change/environment-and-climate-change-publications/70-years-great-london-smog

Ano, působíte jako člověk, který za vším vidí konspiraci a musí si vymyslet nepřítele. Ale klidně tak zůstaňte, když chcete. :-)
Odpovědět
DA

DAG

25.4.2023 10:05 Reaguje na Petr Eliáš
No sice jste odpověděl na to pro mě nejméně důležité z mé konspirační myšlenky:). Navíc věc stará sedmdesát let, ale selektivní odpověď taky něco vypovídá ;)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.4.2023 10:13 Reaguje na DAG
To není selektivní odpověď, ale příklad. A kdybyste si to přečetl, tak tam máte i kapitolu o tom, co se pro ovzduší udělalo. No, chtělo by to nečíst jen nadpisy a dohledávat si informace. Ale to taky něco vypovídá. ;)

A otázky proč ,,nesvrhli několik vlád,, a ,,proč to není vyřešené,,? To jako fakt? Sorry jako, ale na hloupé otázky je zbytečné odpovídat. ;)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.4.2023 13:04
Obdobné studie vycházejí ze špatných předpokladů, například že škodlivina je škodlivá v jakémkoliv množství (i v tom nejmenším). A když se to pak vynásobí desítkami miliónů lidí, tak z toho vždy vypadnou nějací mrtví. Nemyslím, že by to autoři obdobných studií nevěděli. Oni to dělají úmyslně. Proto je pro mne záhadnou, proč je už dávno soudy nestíhají za šíření poplašné zprávy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.4.2023 13:28
Je zajímavé, že není situace srovnávána s tím, že když se topilo v polozemnicích dřevem, tak byla chata plná kouře s následky. A je třeba postupovat uvážlivě. Ona smrtnost není jen z důvodů ovzduší, odstavení znečištění může zapůsobit jinak a jinde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist