https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-sestavi-kostry-uhynulych-samcu-vzacnych-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO Dvůr sestaví kostry uhynulých samců vzácných nosorožců

22.6.2020 13:26 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Podle ředitele zoo Přemysla Rabase mají ostatky Sudána i Suniho velkou vědeckou i symbolickou hodnotu.
Podle ředitele zoo Přemysla Rabase mají ostatky Sudána i Suniho velkou vědeckou i symbolickou hodnotu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Safari Park Dvůr Králové
ZOO Dvůr Králové nad Labem chystá složení a následné vystavení koster uhynulých samců vzácných nosorožců bílých severních. Samci uhynuli v minulých letech v Keni v rezervaci Ol Pejeta, kam je zoo v roce 2009 odvezla. V Keni nyní žijí dvě poslední samice nosorožců bílých severních, obě patří dvorské zoo.
 

Ostatky nosorožce Sudána, který uhynul v březnu 2018, byly do Česka přepraveny na konci loňského roku. Sudán byl posledním žijícím samcem svého druhu na světě. "S ostatky Sudána se do Česka podařilo přepravit i kosti Suniho, který v Africe uhynul v roce 2014. Safari Park Dvůr Králové nechá sestavit kostry obou samců a využije je k připomenutí kritické situace nejen nosorožců, ale i dalších živočišných druhů," uvedla mluvčí zoo Markéta Grůňová.

Podle ředitele zoo Přemysla Rabase mají ostatky Sudána i Suniho velkou vědeckou i symbolickou hodnotu. "Proto jsme velmi stáli o to, abychom je mohli dopravit zpátky do České republiky a v budoucnu představit veřejnosti," uvedl Rabas.

Kosti obou samců byly opakovaně čištěny již v Keni a náročným čištěním prošly v minulých měsících i v Česku. Před transportem byly ostatky uloženy několik let na suchém a dobře větraném místě. Sestavení koster však záleží na tom, zda se na to podaří zoo sehnat peníze. "V současné době se potýkáme s obtížnou finanční situací kvůli důsledkům opatření proti koronaviru, proto s přípravou koster musíme ještě chvíli počkat," uvedl Rabas. Veřejnosti chce zoo v následujících dnech ukázat alespoň lebku Sudána.

Do Česka z Keni doputovala i kůže Sudána, jež byla uchována v soli. Experti nyní rozhodnou, zda z ní po dalším zpracování půjde vytvořit takzvaný dermoplastický preparát. Pokud by z kůže vycpaný Sudán vznikl, vrátil by se zpět do Keni a byl tam vystaven v Národním muzeu v Nairobi nebo v ochranářské expozici v Ol Pejetě.

Dvorský safaripark již nyní v expozici Umění pod kůží vystavuje kostru samice Nabiré, která byla dcerou Sudána a ve Dvoře Králové uhynula v roce 2015. Zoo má i dermoplastický preparát Nabiré, který nyní v rámci propagace ochranářský projektů zoo putuje po obchodních centrech v ČR.

ZOO Dvůr Králové je koordinátorem snah o záchranu nosorožců bílých severních. Základem projektu záchrany je vyvinutí metody umělé reprodukce druhu, k níž budou použita vajíčka odebíraná samicím v Keni.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist