https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zpracovani-zveriny-pokleslo-strili-se-ale-dal?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpracování zvěřiny pokleslo, střílí se ale dál

13.3.2021 16:15 | KARLOVY VARY (ČTK)
Pokles poptávky ze strany výkupců zasáhl i samotné myslivce.
Pokles poptávky ze strany výkupců zasáhl i samotné myslivce.
V Karlovarském kraji loni výrazně klesl objem zpracované zvěřiny, zvěř ale myslivci střílí zhruba stejně. Místo zpracování v závodech zvěřinu nabízejí přímo oni, měli by však splnit přísné podmínky. Jenže ty jsou pro ně většinou nesplnitelné. ČTK to řekla ředitelka Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Mária Slepičková. Prodej zvěřiny přímo od myslivců má podle ní z veterinárního pohledu i rizika.
reklama

 

Slepičková uvedla, že v loňském roce ve srovnání s rokem 2019 kleslo zpracování zvěřiny v zpracovatelských závodech asi na polovinu. Důvodem bylo zejména uzavření restaurací kvůli opatřením proti koronaviru. Právě restaurace byly významným odběratelem profesionálně zpracované zvěřiny.

"Značně pokleslo zpracováni v závodech, ale naopak myslivci dostali od loňského září možnost prodeje zvěře přímo od mysliveckého hospodáře. Zvěř se může prodávat přímo zákazníkovi, případně do restauračního nebo maloobchodního prodeje," uvedla Slepičková.

Při takovém způsobu prodeje ale může být zvěřina prodávána pouze v celku. A podle Slepičkové je těžko představitelné, že si někdo doma zpracuje celé zvíře, a pokud ano, tak jak se pak zbaví zbytků, kůže, orgánů a dalších pro jídlo nepotřených částí zvířat. Zřejmě tak dochází k bourání masa i bez veterinárního dohledu a zbytky se nelikvidují v kafilérii, míní.

Podle předsedy myslivecké rady Okresního mysliveckého spolku Sokolov Jaroslava Adámka ale pokles poptávky ze strany výkupců zasáhl i samotné myslivce. "Který myslivec to maso rozbourá, připraví a bude objíždět hospody? Správně by se měl prodávat celý kus, ale kdo má v restauraci bourárnu? Stát řekne, že to myslivcům umožnil, ale neřekl to B, za jakých podmínek. Tím je pak nutí bourat maso načerno, ale na to se přece nedá spoléhat," řekl Adámek ČTK.

Podle něj tak i počet odstřelů spíše klesá, protože vloni klesl odbyt zvěřiny. A u černé zvěře se už myslivcům při nejnižších výkupních cenách za poslední roky ani nechce prasata střílet. "A garantuji, že se nám to za pár let vrátí," uvedl Adámek.

Jak ale upozornila ředitelka karlovarské veterinární správy, maso přímo od myslivce může mít i svá rizika. Zvěřinu v tom případě kontroluje jen proškolená osoba a u zvířete v celku není možné odhalit všechna možná zdravotní ohrožení.

Zvěřina tak může být napadená například střečkovitostí, která sice není pro člověka zdravotně závadná, ale znehodnocuje maso. Jsou ale i choroby, které se mohou na člověka přenést, svalovec, prasečí mor nebo svrab. Naproti tomu maso ze zpracovatelských závodů je odborně veterinárně kontrolované.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.3.2021 16:27
Pani snědla k snídaní Ottuv slovník naučný
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.3.2021 17:11 Reaguje na karel krasensky
To víš, úředníci. Ani si neuvědomují ,že myslivci část úlovků spotřebují samy, zvěřinu běžně bourají a taky poznají zvíře, které má nějakou nemoc. Petrův Zdar
Odpovědět
PK

Pavel Karel

13.3.2021 18:53 Reaguje na Jan Knap
...pozdravil rybář, kterému napadení svalovcem z ryb nehrozí...co Čech, to všeználek, epidemiolog, ekonom atd. :D
Odpovědět
re

regis24

13.3.2021 17:28
Paní Slepičková je naprosto typická slepice úřednice...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.3.2021 11:19 Reaguje na regis24
Zajímavé, jak některým příjmení pasují. Jako veterinářka má úkol
lidi strašit a přihánět kšefty zpracovatelům, kteří z levného
masa vyrobí neprodejný produkt. Dokud ho braly snobské restaurace,
tak jim to fungovalo, ale kdo z obyčejných lidí bude kupovat tu
předraženou zpracovanou zvěřinu oštemplovanou jak na polských
jatkách od zvířat s nádory. Nevěřím totiž na poctivé vyšetření
každého kusu ani těmi veterináři. Mimochodem zkušený chovatel
či myslivec mnoho nemocí rozezná i bez veterinářů a závisí na
jeho charakteru, zda to prodá a nebo odveze do kafilérie.
Odpovědět
re

regis24

15.3.2021 11:37 Reaguje na Břetislav Machaček
No a já jsem si myslel, že je normálně blbá. Vy jste to vysvětlil lépe.😊
Odpovědět
Hu

Hunter

13.3.2021 19:10
Slyším prvně, že by mor prasat, ať už KMP nebo AMP, byl přenosný na člověka. Paní Slepičková má asi pocit, že odbyt zvěřiny je příliš velký a lidi je potřeba vystrašit :-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.3.2021 06:36 Reaguje na Hunter
Prostě nemáte ten správný globální pohled jako ti lidi nahóře. -)))
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.3.2021 11:44 Reaguje na Hunter
ani ten nosohltanovej střeček na člověka nepřeskočí.

při domácím bourání zvěřiny je samozřejmě potřeba mít nějaké podmínky, i když jsou šikovní minimalisté, co daňka nebo prase vyvěsí na dvě truhlářské svorky na futru dveří do koupelny. a nějaká ty hygiena a nevolizovat si prsty a umejt si potom ruce. zbytky z kuchání kapra patří do popelnice, stejně jako kůže a kosti ze srnce (z kostí je ovšem lepší uvařit polévku). v čem je problém?

předpokládám, že nikdo příčetnej nebude z jakkoli vyšetřeného prasete dělat tatarák.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.3.2021 14:44
Jo, jo, ouřední dozor je ouřední dozor. Paní ouřednice si asi nevšimla, že myslivecký hospodář nemůže tu zvěřinu ani rozdělit mezi ostatní členy spolku bez veterinární prohlídky. Aspoň za komunistů to takbylo.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist