https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava-ipcc-ukazuje-ze-se-klima-meni-rychleji-nez-se-cekalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpráva IPCC ukazuje, že se klima mění rychleji, než se čekalo

9.8.2021 12:11 | ŽENEVA (ČTK)
Vybrané body zprávy pracovní skupiny Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) zaměřené na fyzikální dopady změny klimatu:
 

- Lidská činnost jednoznačně způsobila růst teploty na Zemi, stojí za nedávnými zásadními výkyvy klimatu, vlnou veder či záplavami a vedla k menší stabilitě celé planety.

- Pokud nebudou přijata okamžitá, rychlá a rozsáhlá opatření ke snížení emisí, průměrná globální teplota během příštích 20 let pravděpodobně překročí práh oteplení o 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Podle nejpesimističtější varianty by to mohlo být už do roku 2030. V minulé zprávě se hovořilo až o roku 2040.

- Při respektování nejambicióznějšího plánu, který zahrnuje naprosté zastavení jakýchkoliv emisí CO2 a razantní snížení všech ostatních emisí, se teplota nejprve přehoupne přes hranici oteplení o 1,6 stupně Celsia a poté ke konci století bude klesat na 1,4 stupně Celsia.

- Celosvětově se již oteplilo o 1,2 stupně Celsia a překročení hranice 1,5 stupně spustí nezvratné změny po celém světě. Zvýšila by se intenzita extrémních teplot a silných srážek, stejně jako sucha v některých regionech.

- Od roku 1960 absorbovaly lesy, půdy a oceány 56 procent emisí CO2, bez této "pomoci" přírody by planeta už byla mnohem teplejší a nehostinnější. Lesy ale pomalu ztrácejí schopnost absorbovat CO2.

- Hladina oceánů by se v tomto století mohla kvůli tání ledovců zvýšit o půl metru. Pokud globální oteplení překročí tři stupně Celsia, mohlo by to být až o metr. Během celého 20. století to bylo asi 20 centimetrů. Do roku 2300 by mohl nárůst dosáhnou až dvou metrů. Kvůli nejistotě ohledně tání ledovců by v nejhorším případě mohl nastat dvoumetrový nárůst již do roku 2100, do roku 2150 by to mohlo být až o pět metrů.

- Roste množství metanu (CH4), který se rovněž podílí na skleníkovém efektu a přispívá tak ke změně klimatu. Metan je součástí zemního plynu, vzniká při likvidaci odpadu nebo chovu hospodářských zvířat. Metan má mnohem větší "oteplovací" sílu než CO2, i když v atmosféře zůstává mnohem kratší dobu.

- V roce 2019 byla koncentrace CO2 v atmosféře nejvyšší za poslední dva miliony let, možná i déle. Koncentrace metanu a oxidu dusného je nejvyšší za posledních 800.000 let.

- Zpráva také varuje před zpomalením proudů z takzvané Atlantické jižní cirkulace (AMOC), které způsobuje globálního oteplování. Zpráva dokonce varuje před úplným zastavením proudů, což by mělo katastrofické dopady po celém světě. Ohrozilo by to například dešťové srážky, na kterých závisejí miliardy lidí v Africe, Indii a Latinské Americe, nebo by ochladilo počasí v Evropě a přispělo k četnějším a vydatnějším bouřím.

- Zpráva varuje před možností, že se amazonský prales změní na savanu. Vědci již dlouho upozorňují na to, že kvůli růstu emisí a teplot přestává fungovat mechanismus, díky kterému amazonský prales skrze odpařování vody sám tvoří deště, které využívá ke svému růstu.

- Nebezpečím je také tání věčně zmrzlé půdy v polárních oblastech (permafrostu), při kterém se do ovzduší rovněž uvolňuje metan.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Pavel Dudr

9.8.2021 13:02
Ale některá opatření se přece už udělala. Např. emisní povolenky, které nám zdražují elektřinu o 100 %, podle P. Tykače. Mohl by někdo z vědců vyčíslit, jaký to má efekt na globální změny klimatu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 13:10 Reaguje na Pavel Dudr
Tím, že se snižují emise CO2 a rentují se čisté zdroje. Nic lepšího se zatím neprosadilo, celosvětová uhlíková daň by byla nejlepší, ale přes ropáky to nelze prosadit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.8.2021 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
je to jen přehazování peněz z jedný hromady na druhou a ti, co mají dělat změny tím o ty peníze přicházejí...pak sem přijdou pokrytci z Bruselu a vítězoslavně nám oznámí, že se všichni zadlužili aby měli na panel na střechu...je to pitoreskně pitomé ale Brusel se mlátí do hrudi jak pomáhá a ještě se nestydí přijet Von der Leyen a tváří se u toho, jak kdyby nám dělala milost
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 20:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nesmysly jak dycky, jestli tím myslíte emistí povolenky, tak ty jsou příjmem státu (teda ČR) a na čím kontě končí, se obecně neví. Ty covidové dotace platí nám EU na to, abychom vybudovali zelenou energetiku, což se zase u nás nepovede.
Takže ČR má dvakrát mínus.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.8.2021 11:00 Reaguje na Pavel Hanzl
tihle komici, který se jezdí pro Evropě jen producírovat, nám žádné peníze nedali, to se udělal jen nový dluh a ty dotace a fondy platí daňový poplatníci "27" kecy, že nám tihle bruselský papaláši něco dali je směšné a zavádějící...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 16:20 Reaguje na Pavel Dudr
Tak to vyčíslete. Ale obávám se, že pokud to bude jako ostatní vaše výpočty, tak to bude velmi nepřesné. :-)
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

9.8.2021 16:57 Reaguje na Petr Eliáš
Vypočítat by to měli ti, kteří ty miliardy inkasují.
Odpovědět
ig

9.8.2021 17:25 Reaguje na Pavel Dudr
Povolenky jsou jen další kryptoměna, jinak žádný význam nemají. Na tohle úskalí uhlíkové daně upozorňuju už dlouho - je to tak, že peněžní toky budou jen pracovat na vyšší hladině, asi jako když opravář vysokého napětí pracuje na drátě o 400 kilovoltech a nic mu to nedělá, jinak se nic nezmění.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.8.2021 09:00 Reaguje na Pavel Dudr
Víte, přírodní procesy moc dobře vypočítat nejdou. Jde sice modelovat trend, který už běží a zpřesňovat modely podle toho, jak chápeme ty procesy víc a víc. Jenže "vypočítat", co se stane, až uděláme něco proti trendu, myslím nějaké zlepšující opatření, to víceméně nejde. A nejde to ani u rybníka, který máme tady jako na dlani, třeba :). Nejde to proto, že nejdou dopředu dobře odhadnout všechny mechanismy, které budou zlepšení situace bránit. Lze se o nich odborně bavit, ale výsledek diskuse bude ve variantách od leva do prava (i u toho rybníka :)!). Jediné, co je opravdu jisté je, že takhle to dál nejde. Příčiny celkem známe, tak pojďte je řešit a nebrblejme, že nevíme přesně, kdy se výsledek projeví...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.8.2021 13:08
Píšu to sem pořád dokola, ale ropáčci nemají na větší věci v hlavě závit.
Velmi optimistická teorie je ale nesmysl ryzí, lidstvo to má většinově na háku a ropáci ovládají nejlepší demagogii světa.
Spíš to půjde tou nejpesimističtější variantou (+1.5°C do roku 30), úplně stejně, jak do funguje doposud.
To, co Evropa a USA ušetří na emisích za těžké peníze, to Čína vyfučí do vzduchu a ještě kopu navíc. Nikdo neví (pokud vím) jak tomu zabránit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.8.2021 16:10
Účelová manipulace mající za cíl vystrašit lidi, aby "dobrovolně" odsouhlasili mimořádná opatření směřující ke vzniku společnosti typu Velkého Bratra - diktatura odůvodněná péčí o blaho všech.

Odzbrojit a pacifikovat národy - to nešlo od druhé větové války.

Žít v míru - to už vůbec ne.

Zakázat spalovací motory, zvyšovat ceny energií a utrácet astronomické částky za extra kraviny typu OZE a elektromobility - to jde ráz na ráz !

Je zcela prokazatelné, že klima na Zemi bylo i extrémnější než je dnes, včetně výrazně vyšších či nižších koncentrací CO2 .

Prostě snaha zmanipulovat a vystrašit populaci, aby zapomněla na vlastní rozum.
Ti samí klimaalarmisti prognózovali super horké a suché léto v ČR / CE.

Jaká je realita si každý odpoví sám.

Jde jenom o tzv. zelený byznys se snahou napakovat se navždy. Např.:
Jak dopadl test stavu akumulátoru 8 leté Tesly s nájezdem 156 000 kilometrů? Výsledek je absurdní

Baterie Tesly byla při zkoušce na odpis nečekaně brzo. Elektromobil byl 8 let starý a měl najeto 156 000 km. Její výměna se však cenově nevyplatí.
Podle nově provedených testů u Tesly s nájezdem 156 000 kilometrů a stářím 8 let, se zdá být baterie po takovém provozu zcela na odpis. Pokud by se ukázalo, že jsou na tom i ostatní modely podobně, a baterie vydrží přibližně stejný provoz, mohl by tento rozmach elektromobility ve skutečnosti planetě jenom ublížit. Akumulátory se totiž zatím nedají nijak ekologicky likvidovat, a jejich časté ničení je ve skutečnosti podle zjištěných informací horší, než samotný provoz automobilu se spalovacím motorem.
/https://www.autozive.cz/stav-akumulatoru-tesly-po-8-letech-provozu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=600910&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=RCOsCsM9Lfq-202108082040&dop_id=12892824 /
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 16:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte toho tam málo. Ještě tam chybí chemtrails a Great Reset. :-)
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.8.2021 08:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak co navrhujete?
Odpovědět
va

vaber

9.8.2021 16:11
v celé zprávě ani zmínka o tom ,že množství emisí a likvidace stability ekosystému je úměrné počtu lidí, ten největší problém se tvrdošíjně zamlčuje,
hlavně že vědci mají spočítáno jak to všechno bude, skutečnost bývá obvykle úplně jiná ,protože se objeví něco, co nikdo nečekal,
závěr je ale jednoduchý,
člověk se přírodě moc nepovedl
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 16:28 Reaguje na vaber
To už jste přečetl těch cca 3900 stránek?
Odpovědět
va

vaber

9.8.2021 16:35 Reaguje na Petr Eliáš
ne, vy ano,ten největší problém by měl být hned na první straně
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 16:58 Reaguje na vaber
Tak jim tam napište. Jistě na vás čekají. :-)
Odpovědět
va

vaber

10.8.2021 08:49 Reaguje na Petr Eliáš
neumíte číst ,napsal jsem že tento problém se úmyslně zamlčuje, takže nečekají
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.8.2021 16:36
Prostě snaha vybudovat ekofašismus jako vyšitý !

Škoda, že se nenapíše o fenoménu "Greta Thunberg" ,zejména kdo naplánoval, zaplatil a realizoval.
A jak vidět i zde v diskuzi , najdou se tací ,kteří by tyhle zelené zítřky zavedli i pomocí osekání základních svobod člověka.

A mezi námi děvčaty, Zprávy IPCC jsou pouhou hypotézou založenou na pravděpodobnostních modelech jejichž rozptyl /neurčitost/ je všechno jenom ne postačující .
Postačí se podívat na predikce léta pro střední Evropu. měli jsme se smažit a péct, srážek jak na Sahaře.
Jaká je realita pozná i pan Eliáš pokud se aspoň jednou denně podívá z okna.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.8.2021 16:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
když si máme narážet tlamičky, tak se vší parádou...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 16:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jo ještě lepší! Ekofašismus a Gréta!

Ale s vaší (ne)znalostí zpráv IPCC (kterou v diskuzích předvádíte) bych se tím moc neoháněl.

Očekávám do několika dní článek od vás a Kalendy. To bude úplná třešnička na dortu.

Jedno se vám ale musí nechat. Ty vaše bláboly mě vždy rozesmějí. :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.8.2021 17:12 Reaguje na Petr Eliáš
To je dobře, smích prodlužuje život ,jak doznávají i členové IPCC.
Kromě osobních poznámek z vás nikdy nic rozumného nevypadlo, to už i pan Hanzl je o koňskou délku před vámi.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 19:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Osobní poznámky ale trefné a pravdivé. :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.8.2021 19:50 Reaguje na Petr Eliáš
Je vidět, že se hodnotíte hodně vysoko. Typický znak narcise.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 20:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jé jéje, jsem král narcisů. :D

Ne popravdě ne. Jen prostě když vidím demagoga a lháře jako jste vy, tak mu to řeknu. :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.8.2021 20:32 Reaguje na Petr Eliáš
Vyhrávám , pán neudržel nervy na uzdě.
Game is over !
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.8.2021 20:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jo, proč ne. Soutěž ve lhaní a demagogii na této diskuzi vyhráváte. :-)
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.8.2021 08:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jo, vy jste naštvanej, že se nedaří věci, jak by měly, máte obavu, že s vámi někdo postrkuje sem i tam, aniž byste to celé chápal a mohl ovlivnit. Tomu rozumím, takhle to má spousta lidí. Jenže to ještě neznamená, že IPCC a jeho výklad klimatické změny není sakra blízký skutečnosti a že prezentované prognózy jsou mimo. Zatím to jde tak, že skutečnost jde podle horších ze scénářů a ne že se nic nestalo...
Získat naléhavé varování je důležité - a je na vládách (co si my volíme), jak se se situací poperou...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.8.2021 21:17
Budou muset přitvrdit. Třeba že se uvaříme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist