https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zralok-gronsky-se-objevil-v-belize-tisice-kilometru-od-sve-arkticke-domoviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žralok grónský se objevil v Belize, tisíce kilometrů od své arktické domoviny

1.8.2022 11:11 (ČTK)
Žraloci malohlaví jsou podle studie z roku 2016 nejdéle žijícími obratlovci na Zemi; mohou se dožít až 400 let. Vědci o této záhadné parybě stále mnoho netuší.
Žraloci malohlaví jsou podle studie z roku 2016 nejdéle žijícími obratlovci na Zemi; mohou se dožít až 400 let. Vědci o této záhadné parybě stále mnoho netuší.
Domovem žraloka malohlavého, známého také jako žralok grónský, jsou vody severního Atlantského oceánu, zejména kolem Grónska a Islandu. Vědce tudíž šokovalo, když objevili jednu z těchto obrovských paryb u korálových útesů u pobřeží Belize, napsala stanice CNN.
 

Jde o první případ, kdy byl žralok malohlavý spatřen v západním Karibiku u druhého nejdelšího bariérového útesu na světě, uvedla v tiskovém prohlášení Floridská mezinárodní univerzita (FIU).

Doktorandka Devanši Kasanová spolupracovala s belizskými rybáři na označování žraloků tygřích, když si všimla, že jedna paryba vypadá jinak než ostatní. Fotografii velkého, netečného tvora poslala svému poradci, který potvrdil, že se jedná buď o žraloka grónského, nebo o křížence tohoto druhu a světlouna pacifického.

"Vždycky jsem nadšený, když mohu lovit hlouběji, protože vím, že tam dole jsou věci, které jsme v Belize ještě neviděli, ale nikdy jsem si nemyslel, že chytím žraloka grónského," uvedl belizský rybář Omar Faux, který se na objevu podílel.

Žraloci malohlaví jsou podle studie z roku 2016 nejdéle žijícími obratlovci na Zemi; mohou se dožít až 400 let. Vědci o této záhadné parybě stále mnoho netuší. Tento pomalu se pohybující a rostoucí žralok může podle časopisu National Geographic dosáhnout délky až sedmi metrů a váhy až 1,5 tuny.

Protože tito žraloci dávají přednost neuvěřitelně chladným a hlubokým vodám, je pro vědce obtížné je sledovat. Podle Floridské mezinárodní univerzity (FIU) je po nynějším objevu možné, že v tropických vodách po celém světě by se jich mohlo vyskytovat více, ale velmi hluboko pod hladinou, kde je pro ně voda dostatečně chladná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

1.8.2022 11:26
Evidentně se mu pokazila GPS (Pro neznalé, GPS je zkratka výrazu Gde Proboha Su).
Odpovědět
RT

Richard Toman

1.8.2022 12:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To trochu zjemňujete. Já slyšel, že to znamená "Gde p.ča su".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.8.2022 14:36 Reaguje na Richard Toman
Na místní stránky chodí i dámy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.8.2022 11:55
jasný důkaz globálního ochlazování - nemáme jinou možnost, jestliže nastane opačný jev (něco tropického se zatoulá do vyšších šířek), je to prezentováno jako drtivý důkaz globálního oteplení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.8.2022 12:29 Reaguje na Lukas B.
Druhá varianta (pokud vyloučíme vadnou GPS) je, že žralok měl dovču a zaplaval si do teplých krajin.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2022 13:04
Z p*du kulička. Velryby také cestují z chladných vod, kde je dostatek krilu, rodit k rovníku a nikdo se tomu nepodivuje. Je to dlouhověká paryba velkých hloubek, takže proč by nemohla čas od času nakouknout k sousedům. Podobně byli překvapeni i u jiných žraloků (doslova obepluje Zemi), jací to jsou cestovatelé. Díky tachnice máme možnost nakouknout do hloubek, které ještě před pár desetiletími byly "terra incogonia". Takže o podobná "překvapení" nebude nouze ani v budoucnu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist