https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvysena-teplota-ovlivnuje-vyvoj-pylu.vedci-hledaji-cestu-jak-slechtit-odrudy-odolne-vuci-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvýšená teplota ovlivňuje vývoj pylu. Vědci hledají cestu, jak šlechtit odrůdy odolné vůči změně klimatu

12.5.2024 01:10 | BRNO (ČTK)
Vědci zjistili, že při tepelném stresu nastávají při dělení buněk poruchy dělení chromozómů, což vede k chybám v distribuci genetického materiálu do dceřiných buněk a zastavení vývoje pylu.
Vědci zjistili, že při tepelném stresu nastávají při dělení buněk poruchy dělení chromozómů, což vede k chybám v distribuci genetického materiálu do dceřiných buněk a zastavení vývoje pylu.
Zdroj | CEITEC
Výzkum, na kterém pracovali brněnští biologové, naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při extrémních teplotách vyvolaných klimatickou změnou. Vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity ukázali, jak zvýšená teplota ovlivňuje citlivost reprodukčního aparátu rostlin a vývoj pylu. Jejich zjištění lze v budoucnu využít při šlechtění odolnějších odrůd, informovala mluvčí institutu Halina Jílková. Studii otiskl časopis eLife.
 
Klimatická změna vede k extrémním výkyvům počasí. Reprodukční systém rostlin je však citlivý na zvýšenou teplotu, zvláště zranitelná je tvorba pylu, což může vést až k samčí sterilitě.

Vědci se proto zaměřili na samčí meiózu, tedy proces vzniku haploidních buněk, ze kterých se dále vyvíjí pyl. Zjistili, že při tepelném stresu nastávají při meióze poruchy dělení chromozómů, což vede k chybám v distribuci genetického materiálu do dceřiných buněk a zastavení vývoje pylu.

"Pro správné rozdělení genetického materiálu do dceřiných buněk jsou důležité takzvané centromery, části chromozomů, na které se připojují mikrotubuly, což jsou taková buněčná lana, jimiž se chromozomy přitahují do nově vznikajících buněk. Zjistili jsme, že zvýšená teplota způsobuje zmenšování centromer v meiotických buňkách, a to vede k větší chybovosti při dělení chromozomů do nově vznikajících buněk, což má vliv na vývoj pylu," popsala Lucie Crhák Khaitová z institutu.

"Centromery mají i všechny buňky lidského těla. Ty normálně fungují při 37 stupních Celsia. Proto je pro nás překvapením, že meiotické centromery rostlin jsou citlivé k teplotám už kolem 30 stupňů. Toto naznačuje, že by mělo být možné zvýšit odolnost těchto centromer a vytvořit odrůdy rostlin, které budou lépe adaptované k teplotním výkyvům," doplnil vedoucí výzkumné skupiny Karel Říha.

Vědci použili unikátní metodu, která jim umožňuje vizualizovat dělení chromozomů přímo v reprodukčních tkáních rostlin. Mohli proto "naživo" sledovat průběh samčí meiózy v živých prašnících rostlin kultivovaných před objektivem mikroskopu v komůrce simulující prostředí s vyšší teplotou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

12.5.2024 12:06
Takový výzkum má smysl.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.5.2024 09:32
neměli bychom ovliv%novat nic, kam nedokážeme dohlédnout následků.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.5.2024 13:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To bychom dosud žili v době kamenné.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.5.2024 15:33 Reaguje na pavel peregrin
a co by na ní bylo špatné?
problém je úplně někde jinde a nazývá se to TEPELNÉ OSTROVY. Vznikají nejen ve městech. Krajina je zprzněná intenzivním zemědělstvím a urbanizací, to jsou dvě závislosti které se ovlivňují a OTEPLUJÍ KLIMA. Je velký rozdíl když je kolem města dokola je les nebo pole, které se samo o sobě přehřívá.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.5.2024 15:41 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Aha.
Odpovědět
sv

sv

14.5.2024 19:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak, tak, šlechtění je na dlouhý lokte. GMO je rychlejší, efektivnější a zcela bezpečné.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.5.2024 09:33
37 stupňů v letos ČR nebude.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.5.2024 09:38
Jaro je teplotně standard.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist