Přehled knih a filmů
Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.
rok vydání: 2009
Desatero vyšlo poprvé před více než dvaceti lety. Nyní je k dispozici revidované a přepracované „desatero“, které přináší opět desítky drobných nápadů a inspirací, jejichž smyslem není spasit svět nebo přinést zaručeně pravé návody, jak ušetřit životní prostředí i svoji kapsu. Snahou autorů je pouze podpořit sílící úsilí mnohých lidí o environmentálně odpovědnější nakládání s přírodou a šetrnější zatěžování tzv. ekosystémových služeb, jimiž jsou nenahraditelné, životně důležité přínosy planetárních ekosystémů umožňující život přírodních společenstev. Autoři nepředkládají vědecký text, jde spíše o vyzkoušená doporučení, kterými autoři vyjadřují svůj osobní názor a dávají jej k dispozici ostatním. Publikace je dostupná i v pdf.
rok vydání: 2010
Knížka o houbách a houbařích si neklade za cíl vyčerpat veškeré poznatky o krásných a podivuhodných organizmech, jakými houby bezesporu jsou, rovněž není jejím účelem suplovat výpravné obrazové atlasy hub. Přináší informace, poznatky a praktické rady od milovníka hub a vášnivého houbaře, který chodí do lesa více než 45 let. Kromě základních pojmů z mykologie najdete v knize především praktické rady: jak, kdy a kde houby hledat, jak je rozpoznávat, jak se vyvarovat otravy apod. Hlavní část knihy je věnována zpracování hub a jejich využití v kuchyni - najdete zde celou řadu houbových receptů. Opominuty nejsou ani otázky houbařské etiky a ekologické aspekty života hub v přírodě.
rok vydání: 2010
První letošní brožura s podtitulem uklízíme šetrně k našemu zdraví i k přírodě. Tentokrát se věnujeme tématům úklidu, čistění a mytí v domácnosti. Poučíme se ze zkušeností našich babiček a prababiček, které při úklidu vystačily s tím, co měly právě při ruce a obešly se bez zbytečné chemie. Připomeneme si, že je dobré nenechat se zmanipulovat reklamou, která nás denně nabádá, abychom svou domácnost s pomocí velkého množství poměrně agresivních přípravků dovedli do stavu "absolutní čistoty". A samozřejmě jako vždy nechybí praktické tipy a recepty, tentokrát například na přípravu vlastních mycích a čisticích prostředků. Tištěná Dobrá rada v oblíbeném "kapesním" formátu je zdarma k dispozici všem návštěvníkům EkoCentra Brno, zákazníkům internetového obchůdku a knihkupectví, jako pozornost ji přibalujeme k poštovním zásilkám.
rok vydání: 2010
Bylinkový salát třeba z kopřiv a sedmikrásek se připraví snadno – ale už jste někdy vyzkoušeli vlastnoručně pečený chleba z černého bezu, kořeněný olej z česneku medvědího, chutné brambory s bršlicí? Příroda před naším prahem je plná kulinářských pochoutek! Nemusíme jít až do pravěku za poznáním toho, co všechno naši předkové dokázali z okolní přírody pro sebe využít k snědku. Stačí vyzvědět od babiček nebo prababiček, zvláště pokud žily na venkově, co všechno z rostlin, které byly všude kolem, uměly jejich maminky nebo babičky zužitkovat v kuchyni. Jak byliny, lesní plody a houby nejen bezpečně poznáte, ale také čerstvé a chutně zpracované přinesete na stůl, to najdete v této praktické příručce. - Více než 100 domácích bylinek, lesních plodů a hub uspořádaných podle období sklizně - Kvalitní fotografie zachycující všechny poznávací znaky - Vyčerpávající informace o místu nálezu, době sklizně a o jedovatých dvojnících - Více než 100 receptů a kuchyňských rad.
rok vydání: 2010
Zelené potraviny, neboli výhonky obilovin, luštěnin a jednobuněčné řasy představují revoluci v péči o zdraví. Obsahují totiž nejen rostlinné barvivo chlorofyl, které má unikátní regenerační, protizánětlivé, hojivé a deodorační účinky, ale také většinu nezbytných vitaminů a minerálů, esenciální aminokyseliny, aktivní enzymy a další živiny v ideálních vzájemných poměrech. Díky tomu se vyznačují zcela unikátními účinky na lidské zdraví. Kniha Zelené potraviny - Když jídlo je naším lékem přináší obsáhlý, ale čtivý přehled vědecky potvrzených účinků nejznámějších zelených potravin: mladého ječmene, mladé pšenice, alfalfy, chlorely, spiruliny, mořských řas i vybraných druhů zeleniny. Dozvíte se v ní i to, jak zelené potraviny užívat při konkrétních zdravotních potíží, jak je pěstovat a zpracovávat, jak se vyznat v nabídce potravních doplňků a řadu dalších zajímavých informací.
rok vydání: 2010
Přírodní pěstování ovoce a zeleniny nejen přináší na náš stůl o mnoho chutnější jídlo než je zvykem; vede nás také ke kořenům naší existence a umožňuje nám zcela bezprostředně poznávat smysl našeho života, neboť při práci v biozahradě je naše činnost zaměřena na život. Tato práce nám umožňuje poznat nejrůznější souvislosti mezi světem rostlin a světem živočichů, zemí, vesmírem a člověkem. Práce a zábava zde již nejsou - na rozdíl od většiny produktivních činností - nesmiřitelnými protiklady. Pozorovat klíčení a růst rostlin a pomáhat mu, prožívat neustálou proměnu přírodních dějů - tato smysluplná činnost pod širým nebem nás nechává zakusit pocity čisté radosti, které jsme zažívali jako děti - radost ze života.
rok vydání: 2010
Atraktivně pojatá publikace doplněná více než 100 barevnými fotografiemi seznamuje s kulturou, tradicemi, ale i přírodními poměry a knižní kulturou české krajanské komunity žijící téměř než dvěstě let v šesti izolovaných vesnicích na hranicích Rumunska a Srbska. Kniha je výsledkem dlouhodobého terénního výzkumu pracovníků Národního muzea prováděného v letech 2007-2009 a přináší detailní pohled na přírodní, hospodářské, společenské a literární fenomény českého Banátu se zvláštním důrazem na etnografické jevy jako je tradiční zemědělství, řemesla, lidová strava, lidová architektura, tradiční oděv, lidové umění a tradiční zvykosloví a slavnosti.
rok vydání: 2009
Labužníkova zahrada je knížka o pěstování postupy blízkými přírodě a je určena lidem, kteří si chtějí sami vypěstovat své jídlo. Ukazuje, jak pěstovat bylinky, ovoce, zeleninu, a dokonce i jedlé květy. Ukáže vám hrnkování, výsev, řez a péči i sklizeň, skladování a použití v kuchyni. Nedaleko svého domu si můžete stvořit svět výborné chuti a objevit, jak si vypěstovat exotické suroviny ve skleníku nebo zimní zahradě. Autorčiny praktické tipy vám pomohou pečovat o rostliny po celý rok.
rok vydání: 2009
Průvodce (začínajícího) vegetariána nabízí zdravou a ekologickou variantu ke standardní stravě. Jedná se o praktický návod, o který se můžete opřít při výběru potravin a plánování stravy, která přispívá k optimálnímu zdraví.
V tomto aktualizovaném vydání najdete nejnovější poznatky a informace o bílkovinách, vápníku, železe, nebezpečných tucích, vitamínech (včetně informací o vitamínu B12), zdravých fytochemikáliích, a naučíte se jak přijímat dostatek živin z vyvážené vegetariánské stravy.
rok vydání: 2009
Soubor šesti rozsáhlých textů prvořadého českého esejisty Josefa Kroutvora je věnován vztahu člověka, krajiny a písemnictví, potažmo výtvarného umění, a to od počátku 19. století do současnosti. Jednotlivé eseje objevují život a dílo autorů zapomenutých či opomíjených (Anton Sika, Josef Bartuška) stejně jako obhlížejí z netradičních úhlů práce a osudy tvůrců zásadního významu i renomé (Karel Hynek Mácha, Bohuslav Reynek, Josef Váchal, Alfred Kubin, Jakub Deml, Miloš Doležal). Rukopis doprovázejí autorské akvarely.
Josef Kroutvor (nar. 1942 v Praze) už minimálně tři desetiletí náleží k předním českým esejistům, ať své texty věnuje literatuře, výtvarnému projevu, fotografii, architektuře, užitému umění či v poslední době krajině. Pro žánr eseje je náležitě vybaven jak po stránce odborného zázemí, neboť je vystudovaným historikem umění a filosofem, tak po stránce stylisticko-lexikální - vždyť vedle esejistiky do jeho díla od počátku patří též svérázně groteskní poezie i próza.
Také ve své esejistické novince zůstává Josef Kroutvor esejistou, který suverénně zvládá kombinovat textovou náročnost se vstřícností vůči čtenáři: jeho práce jsou dobrodužné i objevné, a to nejen tam, kde vytahuje z hloubi nemilosrdné minulosti na světlo neprávem opomíjené autory, resp. jejich díla - ale i tam, kde se zdá, že už dávno bylo vše podstatné řečeno.
|
17.10.2024 | Martin Mach Ondřej
20.8.2024 | Jana Létalová
24.2.2017 10:00 | David Moravec
5.12.2016 19:18 | Lada Pešková
|