https://ekolist.cz/cz13/kultura/prehled-knih-a-filmu?zdravi=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehled knih a filmů

Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.

Bauerová, Ingrid: Bez plenky

rok vydání: 2009
Bez plenkyKniha odkrývá u nás téměř neznámou metodu přirozené komunikace s miminkem týkající se jeho vyměšování. Tato metoda tvoří součást tzv. přirozeného nebo kontaktního rodičovství (z angl. attachment parenting). Nejedná se o žádnou novinku, ale o praktiku starou jako lidstvo samo, jež se opírá o fakt, že miminko si již od narození uvědomuje své vyměšovací potřeby a dává to najevo. Rodiče tyto signály rozpoznají na základě určitých projevů dítěte a umožní mu přirozeně a hygienicky potřebu vykonat. Nečekají, až bude "dítě na učení na nočník připraveno". S touto formou péče o dítě se můžeme setkat v neprůmyslových oblastech Asie, Afriky, Jižní Ameriky a u primitivních národů. Rodiče ji znovu objevili v USA, Kanadě a evropských zemích, včetně České republiky a Slovenska. více

Environmentální technologie a ekoinovace v České republice

rok vydání: 2009
Kniha byla vydána u příležitosti českého předsednictví Evropské unii. Hlavním cílem publikace je představení problematiky a zmapování aktuální situace technologií přátelských k životnímu prostředí v České republice. Kniha poskytuje vstupní informace za účelem podnítit zájem o environmentálně šetrné technologie mezi odbornou i laickou veřejností. Publikaci Environmentální technologie a ekoinovace v České republice je možno získat zdarma v knihovně CENIA.
více

Košičiarová, Soňa a kol.: Právo životného prostredia

rok vydání: 2009
Právo životného prostrediaPublikace se zabývá aktuální problematikou právní reglementace životního prostředí se zřetelem na některé vybrané komponenty péče o životní prostředí. V publikaci je pregnantně upozorněno na působení Evropského soudu pro lidská práva, jako i na rozhodovací činnost soudní moci v trestněprávních a občanskoprávních věcech. Vyzdvihuje se tu úloha a postavení Ústavního soudu SR, jako i přezkoumávání rozhodnutí orgánů státní správy. Je určená zejména studentům právnických fakult, ale i odborníkům na enviromentální právo. více

Borkovcová, Marie; Bednářová, Martina: Kuchyně hmyzem zpestřená I.

rok vydání: 2009
Kuchyně hmyzem zpestřená 1
Kuchařka jakou jste ještě nečetli, plná dobrot, psaná s humorem a vtipem, s barevnou přílohou pokrmů, ilustrovaná kreslenými vtipy. Pojem entomofágie se od přelomu století rozšířil do povědomí mnoha lidí, zájem o recepty a konzumaci hmyzu neustále roste a přání potenciálních konzumentů hmyzu vyústilo v sepsání předkládané kuchařky. Kniha pojednává o „hmyzácích“ v "kuchyni i na talíři". Jsou zde uvedeny receptury předkrmů, polévek, hlavních jídel, dezertů a ostatních kulinářských lahůdek. Najdete v ní odpovědi na otázky proč jíme, trochu teorie o tom, jak pracuje lidské tělo, povídání o hmyzu, provedeme vás cestou kolem světa za 80 kilokalorií, dozvíte se, jak připravovat hmyz k vaření a mnoho zajímavých a chutných vyzkoušených receptů. Líbí se vám recepty a hmyz zatím neradi? Nevadí, vařte nejdřív bez hmyzu a nohaté suroviny pomalu přidávejte. Všechny pokrmy lze připravit i bez zmiňovaných hmyzáků. Vítejte ve světě, kde entomofágie je věda, umění i zábava. Celý autorský kolektiv přeje pěkné počtení a dobrou chuť.
více

Vainová, Zorka: Rodinný průvodce přírodou - s 11 dobrodružnými akcemi v přírodě

rok vydání: 2008
Obálka knihy
V tomto jedinečném průvodci přírodou naleznou rodiče nejdůležitější informace o nejrozšířenějších zvířatech a rostlinách v našem okolí. Děti se naučí podle barevných fotografií s nadšením poznávat živočichy a rostliny, které potkají na společných procházkách, při výletě na kole nebo pěší turistice. Zásluhou poutavých informací o jednotlivých druzích bude poznávání přírody skýtat velké zážitky. Vzhledem k více než 400 barevným snímkům a mnoha barevným podrobným nákresům bude určování druhů hračka.
více

Vypěstuj a sněz. Jednoduché zahrádkářské návrhy a chutné recepty.

rok vydání: 2009
Vypěstuj a sněz
Vypěstovat si vlastní ovoce či zeleninu není vůbec složité. Může přitom být celkem zábava a výsledky také nejsou k zahození. Tak si může dítě vypěstovat v květináči vlastní jahody nebo borůvky a vyhnout se tím otravným komárům, kteří znepříjemňují jejich sbírání v lese. Anebo třeba dýni a vydlabe si z ní skvělou lampu. Chce to jen trochu trpělivosti a péče. O svoji sklizeň se pak může podělit s kamarády nebo s rodinou, když z ní připraví chutná jídla podle receptů v této knize. Pohár s borůvkami a smetanovým sýrem v létě nebo dýňové koláčky na podzim ti připomenou, že nejlépe chutná to, co si člověk dokáže sám vypěstovat. Ostatně takové potraviny jsou také nejčerstvější a nejzdravější. Kniha obsahuje řadu jednoduchých zahrádkářských návrhů a chutných receptů. Od semene až na talíř - dítě se naučí vypěstovat si vlastní potraviny, uvařit si z nich vlastní pokrmy. Naučí se, jak potraviny rostou a jak je proměnit na chutné a zdravé občerstvení, obědy či večeře. A nepotřebuje k tomu zahradu. Všechny rostliny z této knihy se dají pěstovat doma.
více

Silný, Milan: Každý kopec má své...nej

rok vydání: 2009
Každý kopec má své...nej
Kniha v sobě soustřeďuje popisy cest na kole na nejzajímavější vrcholy Čech, Moravy a Slezska. Svým způsobem ji lze považovat za netradičního cykloturistického průvodce po kopcích České republiky. A o kterých kterých se v knize píše? Sněžka, Říp, Poledník, Kleť, Klínovec, Ještěd, Střela, Zlaté návrší, Fichtelberg, Grosser Arber, Milešovka, Špindlerova bouda, Praděd, Luž, Plechý, Raná, Bílá hora, Vysoké kolo, Lysá hora, Třemšín, Javořice, Smrk, Slánská hora, Radobýl, Bořeň, Velký Javorník, Žalý, Děčínský Sněžník, a ještě jednou Sněžka. Kopců je v knize popisováno ve skutečnosti ještě více, toto jsou jen ty hlavní.
více

Saugout, Noëlle; Ichbiah, Daniel: Život pro planetu Zemi. 365 podnětů pro každodenní ekologický život

rok vydání: 2009
Život pro planetu Zemi.
Knížka Život pro planetu zemi není pouze knihou „populárně naučnou“, ale spíše knihou „populárně praktickou“. Přináší totiž vedle zajímavých informací zejména přehled toho základního, co každý z nás může v oblasti ekologie snadno učinit. Nečekejte zde žádné velké a velkorysé koncepce; ty každého spíše odrazují, protože málokdo se cítí být povolán je realizovat. Zato však v knize najdete 365 srozumitelně psaných podnětů k ekologickému chování, které jistě zvládnete. Jsou jednoduché a přitom účinné, jsou samozřejmé, ale často nás právě proto nemusejí ani napadnout. Jsou pro nás snadné, ale přesto mohou pomoci, aby naše planeta byla krásnější a zdravější a aby život všech, kteří na ní žijí, byl příjemnější. Kniha je určena všem, kteří se nad životním prostředím nejen zamýšlejí, ale chtějí pro ně i něco udělat.
více

McLain, Gary: Indiánská cesta. Učení o tom, jak rozprávět s Matkou Zemí

rok vydání: 2008
Indiánská cestaV minulosti žili indiáni v harmonii s Matkou Zemí, Otcem Nebem a všemi živými bytostmi. Prostřednictvím příběhů, které vyprávěl dědeček Iron, medicinman Severních Arapahů, svým vnoučatům v předvečer každého úplňku, nám Indiánská cesta ukazuje, jak my všichni můžeme žít v harmonii s okolním prostředím, které zahrnuje Zemi, rostliny, zvířata, naše rodiny i naše domovy. Tyto úplňkové příběhy jsou doplněny dvaceti náměty k prožitkovým hrám, které nám pomáhají pochopit a zažít moudrost původních Američanů. Pro děti od osmi let. více

Růžičková, Hana: Švýcarsko. Cestopis ve fotografii

rok vydání: 2009
Švýcarsko. Cestopis ve fotografiiBlízké a přesto neobjevené. I tak by se dalo označit Švýcarsko se svou letní tváří. Dosud totiž dáváme našemu evropskému sousedovi především nálepku cenově náročnější zimní destinace s kvalitními lyžařskými podmínkami. Jenže své úchvatné přírodní i architektonické bohatství odhaluje zejména v létě. Zasněžené alpské štíty přecházejí do kvetoucích strání, tající ledovce naplňují průzračná jezera, malebná údolí září svěží zelení, nechybí alpská středomořská květena, palmy a přímořská atmosféra. To vše můžete v této malé zemi helvétského kříže, zahrnující několik klimatických pásem, objevovat. více
« | 1 | .. | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | .. | 46 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist