Přehled knih a filmů
Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.
rok vydání: 2009
Kniha lehkým a čtivým stylem zpřístupňuje odborné, ale i širší laické veřejnosti dějiny evolučních i jiných biologických teorií, které mají k evolučním teoriím blízký vztah. Vykresluje dobu, v níž se to vše odehrávalo, a poskytuje i charakteristiku „hlavních hrdinů". Kniha zaujme všechny přírodovědce, zejména biology, ale měla by oslovit i filozofy, sociology a širší veřejnost.
rok vydání: 2009
Kuchařka jakou jste ještě nečetli, plná dobrot, psaná s humorem a vtipem, s barevnou přílohou pokrmů, ilustrovaná kreslenými vtipy.
Pojem entomofágie se od přelomu století rozšířil do povědomí mnoha lidí, zájem o recepty a konzumaci hmyzu neustále roste a přání potenciálních konzumentů hmyzu vyústilo v sepsání předkládané kuchařky. Kniha pojednává o „hmyzácích“ v "kuchyni i na talíři". Jsou zde uvedeny receptury předkrmů, polévek, hlavních jídel, dezertů a ostatních kulinářských lahůdek. Najdete v ní odpovědi na otázky proč jíme, trochu teorie o tom, jak pracuje lidské tělo, povídání o hmyzu, provedeme vás cestou kolem světa za 80 kilokalorií, dozvíte se, jak připravovat hmyz k vaření a mnoho zajímavých a chutných vyzkoušených receptů. Líbí se vám recepty a hmyz zatím neradi? Nevadí, vařte nejdřív bez hmyzu a nohaté suroviny pomalu přidávejte. Všechny pokrmy lze připravit i bez zmiňovaných hmyzáků. Vítejte ve světě, kde entomofágie je věda, umění i zábava. Celý autorský kolektiv přeje pěkné počtení a dobrou chuť.
rok vydání: 2008
Sborník přednášek z wokrshopu, konaného dne 17. června 2008 v klubu Mánes v Praze. Aktuální reflexe témat, přístupů a kauz, jimiž žil. Sborník lze získat zdarma, pokud zašlete v obálce známky v hodnotě 18 Kč + adresu, kam má být sborník zaslán - to vše na adresu STUŽ.
rok vydání: 2009
Příručka poskytuje návody a doporučení, jak jednoduše zorganizovat porážku, vybudovat a uvést do provozu zpracovnu masa i masných výrobků přímo na úrovni zemědělského podniku. Je určena stávajícím i budoucím zpracovatelům, provozujícím porážku a zpracování masa na farmě. Příručku ocení především ti, kteří si potřebují odpovědět na otázku, co vše je nutné splnit a zabezpečit pro to, aby mohly být faremní výrobky uvedeny do oběhu. K vlastní realizaci prvního prodaného produktu, nebaleného či baleného výsekového masa nebo dokonce masného výrobku vede cesta složitá a zdlouhavá, a právě tato metodika slouží jako průvodce na této cestě. Příručka obsahuje přehled potřebných zákonů, předpisů a vyhlášek, obecné požadavky na vybavení provozu pro porážku a zpracování, následně samotné zpracování a výroba faremních produktů, seznam a vzory dokumentů HACCP, potřebné informace pro prodej ze dvora, možnost finanční podpory v oblasti zpracování masa a nakonec užitečné odkazy a publikace. Součástí metodiky je fotopříloha názorných příkladů z provozu porážky a zpracování. Pasáže týkající se hygieny výroby a porážky byly konzultovány s Odborem veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy ČR.
rok vydání: 2009
Knižní zpracování úspěšného mnohadílného televizního seriálu, který prostřednictvím průvodců Jiřího Bartošky a Miroslava Donutila seznamuje diváky i čtenáře s mnoha slavnými a známými, ale i dosud málo navštěvovanými místy naší planety.
Díky autentickým zážitkům a rozhovorům s domorodci poznáte i odvrácenou stranu cestování, kuriozity místních obydlí, zvláštnosti lidí i jejich kultury a stolování. V prvním díle zavítáme mimo jiné do Andalusie, Jeruzaléma, na jezero Titicaca, na Madagaskar, do Kambodže, Libanonu, Peru a řady dalších zajímavých míst.
rok vydání: 2008
V minulosti žili indiáni v harmonii s Matkou Zemí, Otcem Nebem a všemi živými bytostmi. Prostřednictvím příběhů, které vyprávěl dědeček Iron, medicinman Severních Arapahů, svým vnoučatům v předvečer každého úplňku, nám Indiánská cesta ukazuje, jak my všichni můžeme žít v harmonii s okolním prostředím, které zahrnuje Zemi, rostliny, zvířata, naše rodiny i naše domovy. Tyto úplňkové příběhy jsou doplněny dvaceti náměty k prožitkovým hrám, které nám pomáhají pochopit a zažít moudrost původních Američanů.
Pro děti od osmi let.
rok vydání: 2009
Václav Klaus v této knize veřejnosti předkládá své komplexní stanovisko k dnešní tolik zjitřené debatě o životním prostředí a zejména o tzv. globálním oteplování. Toto téma se stává zásadním ideovým a politickým střetem naší současnosti. Do jaké míry ovlivňuje klimatické změny člověk? Nakolik je možné jim zabránit nejrůznějšími omezeními a politickými zásahy? V. Klaus tvrdí, že nejlepším prostředím pro člověka je prostředí svobody, a právě tím je třeba poměřovat všechny představy a kategorické požadavky environmentalistů. Dochází k jednoznačnému závěru: ochrana přírody ano, environmentalismus ne.
Druhé rozšířené vydání.
rok vydání: 2008
Myšlenkový experiment, který se stal bestsellerem New York Times a za nejlepší populárně-vědeckou publikaci roku 2007 byl vyhlášen hned dvěma magazíny - Time Magazine a Entertainment Weekly. Zajímalo by vás, co by se stalo, kdyby ze dne na den z naší zeměkoule zmizeli lidé? Jak dlouho by zůstaly po lidech na naší zemi stopy? Jak rychle by se zhroutila námi vybudovaná infrastruktura? Jak dlouho by bez naší péče vydržely stavby, metro a města? Památky a umění? Co z toho nejdéle, a co by naopak spadlo jako první? Kteří živočichové by z našeho zmizení profitovali, a kteří by naopak zanikli s námi? Předpokládá se např., že by spolu s námi zcela přirozeně vyhynuli švábové, ale ptáci by na tom byli mnohem lépe a vyvinuli by se v mnohé nové druhy. Jak by dopadly farmy, pole, národní parky a zahrady? Nejdelší životnost na zemi bez nás by měly bronzové sochy, umělá hmota a radiové vlny. Zároveň je z některých oblastí na zemi, které člověk poničil, a posléze opustil (např. Černobyl), patrné, že příroda má sebeuzdravující moc.
Alan Weisman, cenami ověnčený americký novinář, postavil své hypotézy na expertizách inženýrů, konzervátorů umění, klimatologů, zoologů, biologů, astrofyziků, paleontologů a dalších odborníků a napsal knihu, která zcela jedinečně pohlíží na vliv člověka na životní prostředí. Přečtěte si recenzi Ekolistu.
rok vydání: 2009
Sborník z mezinárodní vědecké konference konané 10.2.2009.
rok vydání: 2008
Kniha navazuje na předchozí úspěšnou a oceněnou autorovu knihu. Energie a globální oteplování. Proměny Země při opatřování energie. Je však mnohem obsáhlejší, přináší velké množství nových poznatků a je také výrazem autorova myšlenkového zrání v předmětné problematice. Publikace je určena široké veřejnosti, ale mnoho informací může poskytnout i odborníkům. Byla napsána se záměrem osvětlit v co nejširších souvislostech jeden z nejvážnějších globálních problémů nejen lidstva, ale následně celé rostlinné i živočišné říše na Zemi, který se vyhrocuje s velkou rychlostí. Současně však chce ukázat, že lidstvo má dostatek prostředků pro jeho vyřešení. Je však třeba přistoupit k tomu globálně, celosvětově, velmi rychle, komplexně a dostatečně razantně. Kniha je v porovnání s řadou knih, které v poslední době na téma globálního oteplování a následných klimatických změn vyšly, ojedinělá ve dvou směrech: Za prvé šíří a komplexností pojetí, neboť podrobně probírá nejen příčiny, průběh a důsledky globálního oteplování planety a velkým množstvím informací je dokládá, ale rovněž podrobně, téměř na celé polovině rozsahu, osvětluje také možnosti řešení, vždy s kritickým hodnocením (současné a blízké i vzdálenější) dostupnosti příslušných technologií, včetně ekonomických nákladů. Za druhé podrobně vysvětluje a hodnotí fyzikální, chemické a biologické podstaty všech dějů, které se při globálních klimatických změnách na Zemi projevují, a jejich velmi složitých souvislostí na úrovni vědecké monografie, ale bez náročného matematického materiálu tak, aby výklad byl srozumitelný co nejširšímu okruhu čtenářů.
|
17.10.2024 | Martin Mach Ondřej
20.8.2024 | Jana Létalová
24.2.2017 10:00 | David Moravec
5.12.2016 19:18 | Lada Pešková
|