http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/vanoce-bez-palmoveho-oleje-pouzivejte-tradicni-tuky-z-kucharek-nasich-babicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Vánoce bez palmového oleje? Používejte tradiční tuky z kuchařek našich babiček

14.12.2016 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do mnoha receptů můžeme podle ochránců přírody použít naše tuzemské rostlinné oleje nebo máslo. A pozor: palmový olej se může ukrývat i v rozinkách a dalším sušeném ovoci nebo některých druzích ořechů
Do mnoha receptů můžeme podle ochránců přírody použít naše tuzemské rostlinné oleje nebo máslo. A pozor: palmový olej se může ukrývat i v rozinkách a dalším sušeném ovoci nebo některých druzích ořechů
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay.com
Ani v předvánočním shonu nezapomínejme na naši planetu a vyhýbejme se výrobkům s palmovým olejem, apelují ochránci přírody. Měli bychom podle nich odolat nabídce levných tuků a upéci si skutečně poctivé cukroví z tradičních ingrediencí, jaké používaly naše babičky. Tedy především másla.
 

Většina v obchodech běžně dostupných tuhých tuků na pečení obsahuje palmový olej, upozorňuje Koalce proti palmovému oleji. Namísto nich můžeme použít osvěčené živočišné máslo. „Pro co největší snížení jeho ekologické i etické stopy je nejzodpovědnější volbou máslo v bio kvalitě nebo od malých výrobců, jejichž zemědělskou a výrobní praxi osobně znáte," říká hlavní koordinátorka Koalice proti palmovému oleji Martina Skohoutilová. Můžete se podle ní rovněž ujistit, zda se chovatelé vyhýbají také krmnému palmovému tuku. "Klasické máslo je sice dražší než běžné tuky na pečení, obzvlášť zde však platí, že je lepší sladkostí méně a kvalitních, než ve velkém množství a plných prázdných kalorií,“ dodává Martina Skohoutilová. Palmový olej se ale může ukrývat i v rozinkách a dalším sušeném ovoci nebo některých druzích ořechů.


Přečtěte si také Vánoce se mohou obejít bez palmového oleje. Webové aplikace poradí, jak na to

Do mnoha receptů můžeme podle ochránců přírody použít také naše tuzemské rostlinné oleje, nejlépe ty od drobných malých farmářů. Přednostně bychom měli vybírat původem české, případně evropské i další ingredience a u těch exotických šetřit s množstvím a nejlépe kupovat ty vyprodukované férově jak k přírodě, tak k lidem, kteří je pěstují, pokračují v doporučeních ochránci přírody. „Především u základních exotických komodit o Vánocích běžně využívaných, jako je čokoláda nebo kakao, je více než vhodné volit značky s certifikátem Fairtrade, UTZ či BIO. Pokud upřednostňujete čokoládu z dílen malých tuzemských čokoládoven, ujistěte se, že čerpají suroviny získané zodpovědným způsobem," radí.

Právě Vánoce jsou podle ochránců přírody ten čas, kdybychom měli opravdu myslet na druhé, i když žijí třeba na opačném konci světa. I tyto lidi totiž dnes naší globální spotřebou ovlivňujeme.



Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist