https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kampan-vyzyva-kandidaty-do-eurovoleb-k-boji-za-lepsi-zivotni-podminky-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kampaň vyzývá kandidáty do eurovoleb k boji za lepší životní podmínky zvířat

10.4.2024 01:12 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Preston Keres / U.S. Department of Agriculture / Flickr.com
Nově spuštěná kampaň Evropa pro zvířata vyzývá kandidáty do Evropského parlamentu, aby bojovali za lepší životní podmínky zvířat a ukončení klecových chovů v Evropě. Ochranářská organizace Compassion in World Farming (CIWF) také kritizuje Evropskou komisi, že nepředložila návrh na postupné ukončení klecových velkochovů v Evropě. V Česku bude klecový chov zakázaný od 1. ledna 2027.
 
Kromě klecového chovu požadují organizace také plošný zákaz kožešinových farem nebo ukončení vývozu zvířat za hranice EU. "Řada evropských států včetně České republiky už chov zvířat pro kožešinu ukončila. Přesto je v Evropě stále asi 1000 farem, kde téměř osm milionů norků, lišek a mývalů trpí celý život v malých holých klecích bez pevné podlahy a bez možnosti většího pohybu," uvedla Lucie Hemrová z organizace Svoboda zvířat.

Ministři zemědělství zemí Evropské unie se novými pravidly, která by zlepšila životní podmínky zvířat, zabývali v prosinci loňského roku. Evropská komise navrhla legislativní balíček, jehož součástí byla například zmíněná revize pravidel pro přepravu hospodářských zvířat. O balíčku měli ministři dále jednat. Zda se návrh podaří dojednat ještě v nynějším legislativním období zatím není jasné, nejspíše se jím bude zabývat i příští Evropská komise, která vznikne po letošních volbách do EP.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve ČTK řekl, že společný postup EU v zákazu klecových chovů drůbeže je spíše v nedohlednu. Podle informací, které ministerstvo zemědělství sdělilo ČTK, je revize plánovaných předpisů, tedy i konec klecových chovů u ostatních členských států, odložena na neurčito. Aktuálně je v rámci belgického předsednictví v Radě EU projednáváno pouze nové nařízení o dobrých životních podmínkách psů a koček a jejich sledovatelnosti. K řešení na evropské úrovni může podle Výborného pomoci tlak veřejnosti.

Organizátoři kampaně proto na svých stránkách vytvořili formulář, skrz který mohou lidé kandidujícím napsat zprávu. I podle nich je důležité, aby veřejnost změnu legislativy podpořila. Z analýzy hlasování o legislativě týkající se ochrany zvířat organizace CIWF vyplývá, že lepší ochranu hospodářských zvířat si přeje 85 procent Čechů. “Současní čeští europoslanci a europoslankyně ovšem ve prospěch zvířat celkově hlasovali pouze v 51 procentech případů,” dodala vedoucí CIWF Česko Romana Šonková.

Kolektiv organizací tak navazuje na občanskou iniciativu s názvem Konec doby klecové. Ta v EU získala 1,4 milionu podpisů a podpořilo ji 170 nevládních organizací. Evropská komise se v reakci na iniciativu zavázala, že předloží návrh na postupné vyřazení a nakonec i zákaz používání klecí. Klecový chov je již zakázán v Německu, Rakousku či Švýcarsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.4.2024 08:40
konec doby klecové je asi zajímavý, ale měli bychom zachovávávt také u zvířat jako takových jejich " zvířecí" povahu.
Tedy ze psů a koček (zejména) nedělat "MODNÍ KLOBOUKY domácností".
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.4.2024 09:42
Tak to by měla ochranářská organizace spustit i kampaň "Peníze na wellfare zvířat". Někdo to všechno musí zaplatit, ale spotřebitelům se do toho opravdu nechce. Takže zlepšování wellfare zvířat končí tam, kde končí ekonomická únosnost pro jejich chovatele.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.4.2024 10:22
Jeden nemohoucí starý sedlák na výměnku celé dny pozoroval jejich slepice
a stal se doslova slepičím psychologem. Zjistil, že malá hejna 10 slepic s
jedním kohoutem jsou klidnější a výnosnější, než stohlavé hejno plné chaosu.
V tom malém hejně existoval řád a hlavně ta stabilita, kdežto v tom velkém
hejnu panovala hašteřivost, řevnivost a totální chaos při krmení a snůšce.
Buď do hnízda snášely i tři slepice najednou a nebo snášely kde právě byly. To znamená i pod nohy chovatele do trusu, bahna atd. V tom malém hejně se slepice vždy nějak dohodly a vejce byla pouze v hnízdech. Jeho poznatek
pak využil jeho syn a výběh rozdělil na několik částí po cca 15 kusech a
výsledek byl o mnoho lepší. Vejce se neválela po výběhu, byla v hnízdech a přestaly rvačky u krmení. Slepice si vytvořily mezi sebou v hejnku vztahy
a byly o mnoho klidnější.
Takže ony ty klece, ať jim nefandím vytvářejí podobné podmínky jaké měly
ty slepice i v přírodě, kde žily v malých hejnech a nikoliv, že jich jsou
tisíce společně v chaotickém společenství. Je to podobné jako u lidí, kdy
podmínkou klidu je rodina a nebo malý kolektiv, ale tisícihlavý dav je
plný chaosu a davové psychózy. Takže zamyslete se nad halami tisíců nosnic
žijících v davu, kde neexistují užší vazby mezi jednotlivými ptáky. U svých
pár slepic bez kohouta vidím, že jedna převzala jeho funkci(mimo pohlavní)
a hejno vede a brání. Ostatní ji respektují a tvoří funkční kolektiv. Pokud
jedna zjistí zdroj potravy, tak povolá ostatní a pokud vůdkyně zavelí, tak
jdou konat to, co ona rozhodla. Prostě pohoda zvířat v menším kolektivu je lepší, než v davovém šílenství tisíců kusů, byť bez klecí, ale v uzavřeném
prostoru bez možnosti si halu rozdělit na izolované části pro malá hejna.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.4.2024 11:15
Lidi se bojí kvůli drahotě pustit topení a k jídlu nakupují to nejlevnější a tady někdo řeší nesmysly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist