https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zemrel-filozof-a-ekolog-erazim-kohak-bylo-mu-86-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel filozof a ekolog Erazim Kohák, bylo mu 86 let

9.2.2020 17:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Erazim Kohák.
Erazim Kohák.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V sobotu zemřel významný filozof Erazim Kohák, bylo mu 86 let. Informaci o jeho úmrtí dnes potvrdil mluvčí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Petr Kukal a vyjádřil velkou lítost nad úmrtím velké osobnosti. Kohák vyučoval na univerzitách v Česku i zahraničí a získal řadu ocenění. V roce 2013 prezident Miloš Zeman Kohákovi propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.
 

Mluvčí Českobratrské církve evangelické Jiří Hofman s odkazem na faráře Klimentského sboru církve v Praze, kde se Kohák angažoval, řekl, že Kohák zemřel v sobotu ráno. Termín posledního rozloučení ještě není známý.

Kohák se narodil 21. května 1933 v Praze. V roce 1948 uprchl ve svých 14 letech s rodiči do Německa a poté do USA. Pracoval tam v dělnických profesích a zároveň studoval na Colgateově univerzitě. V roce 1954 získal stipendium a mohl pokračovat ve studiu na Yaleově univerzitě. V roce 1958 na ní získal doktorát. V roce 1960 nastoupil jako asistent na katedře filozofie Bostonské univerzity, kde byl následně jmenován docentem a profesorem.

Přečtěte si také |
Foto: Michal Maňas / Wikimeda Commons Kdo byl Erazim Kohák

Do Česka se Kohák vrátil po roce 1989 a měl zásadní podíl na opětném etablování české filozofie, snažil se také probouzet ekologické povědomí. Od roku 1990 do roku 1995 střídavě přednášel na univerzitě v Bostonu a na Univerzitě Karlově. V roce 1995 se vrátil do ČR natrvalo.

Širší veřejnosti byl Kohák známý i jako bývalý člen Rady České televize nebo jako sympatizant ekologických hnutí. Neúspěšně kandidoval i do Senátu za ČSSD. Vydal rovněž mnoho knih v angličtině i češtině, mimo jiné Jan Patočka: Filozofický životopis, Průvodce po demokracii, Poutník po hvězdách, Člověk, dobro a zlo, Zelená svatozář, Hesla mladých svišťů či Svoboda, svědomí, soužití.

Kohák: Vražda vždy zůstane vraždou (rozhovor 2001)

Průvodce po demokracii (recenze 2002)

Poutník po hvězdách (recenze 2001)

Morální ekologie (Úryvek z předmluvy Erazima Koháka ke knize Závod s časem)

Zelená svatozář (recenze 1999)

Kohák nechce být prezidentem (rozhovor 1999)

Dejmal, Keller a Kohák chtějí vrátit udržitelný rozvoj do politické debaty (zpráva 2003)


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist