Potraviny si na zahradě nebo balkonech pěstuje více než polovina českých domácností
„Potvrdilo se, že zahrádkáři konzumují čerstvé ovoce a zeleninu častěji než zbytek populace. Také jsme zjistili, že zahrádkaření je jeden z faktorů, který je spojený s nižší tělesnou hmotností. V době epidemie obezity jde o důležitou informaci. Přímý vztah mezi zahrádkařením a absencí konkrétních onemocnění se nicméně neprokázal, tak jednoduché to není,“ konstatoval Jan Vávra.
I přes tato pozitivní zjištění o vlivu zahrádkaření totiž také platí, že čerstvé ovoce a zelenina se v Česku konzumují málo. Každý den si je dopřeje pouze 32 % zahrádkářů a ještě méně lidí, kteří nic nepěstují, kterých je konkrétně 22 %.
V druhé studii se vědci zaměřili především na potravinovou chudobu a její vztah ke stravování. Lidé, kteří ovoce nebo zeleninu sami pěstují, zažívají pocit nedostatku potravin v domácnosti kvůli chybějícím financím méně často, zároveň se tolik nebojí, že si nebudou moci potraviny koupit. Ostatní zjištění ohledně potravinové chudoby jsou ale spíše pochmurná.
„Okolo 30 % respondentů zažilo potravinovou chudobu nebo se jí obávalo. Často šlo o mladé respondenty s nižším vzděláním a s malými dětmi v domácnosti. Tito respondenti také mnohem méně konzumovali čerstvé ovoce a zeleninu, což může samozřejmě mít své zdravotní důsledky. Naše práce tak nabourává dlouho přetrvávající mýtus Česka jako rovnostářské společnosti bez chudoby,“ uvedl Vávra.
Výsledky obou studií ukazují, že zahrádkaření není jen individuálním koníčkem, ale má své místo v potravinových politikách i politikách veřejného zdraví. „Tento fakt veřejná správa obvykle ignoruje. Například zahrádkářské osady ve velkých městech stále ubývají. Domácí pěstování potravin, klenot českých vesnic i měst všech velikostí, je stále spíše přehlížený,“ dodal Vávra.
reklama
Dále čtěte |
Chrudimská komunitní zahrada obnovuje skleníky. Plánuje jezírko s kořenovou čističkou
Zahrádkářů neubývá. Práci na zahradě holduje více než polovina české populace
V Česku vzniká sedm nových komunitních a školních zahrad. Program Zelené oázy podporuje městské pěstování
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (3)
smějící se bestie
24.7.2025 05:38když přece podle reklam v televizích, nejlepší a nejlacinější potraviny rostou v regálech márketů zahraničních majitelů, to dnes vědí i malé děti.


Mladí přispějí na ochranu klimatu více, pokud ví, že to udělá i jejich kamarád
Jak vybudovat společnost odolnou vůči katastrofám? Nová studie SYRI definuje osm klíčových oblastí