https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/proveg-cesko-rostlinne-a-ckap-ministerstvo-zemedelstvi-opet-prosazuje-zakaz-rostlinnych-burgeru.tentokrat-v-eu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ProVeg Česko, Rostlinně a ČKAP: Ministerstvo zemědělství opět prosazuje zákaz rostlinných burgerů. Tentokrát v EU

15.7.2025 | ProVeg Česko, Rostlinně a ČKAP |
Zdroj | ProVeg Česko
Česká vláda prosazuje na půdě Evropské unie návrh, který by znemožnil názvy jako „sójový párek“ nebo „květákový karbanátek“ u rostlinných potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tvrdí, že tyto výrazy matou spotřebitele – přestože podobný návrh letos v lednu doma stáhl a veřejně prohlásil, že „nechce lidem kecat do života“. Desítky firem a organizací varují, že návrh místo ochrany spotřebitelů chrání zájmy masného průmyslu a může přinést zbytečné náklady i zmatek na trhu.
 
Návrh legislativy, který ministr zemědělství Marek Výborný v prosinci 2024 předložil a o měsíc později po vlně kritiky veřejně odmítl, se opět vrací na scénu. Tentokrát se děj odehrává v Bruselu.

Na červnové Radě ministrů zemědělství EU (AGRIFISH) Česká republika oficiálně vyzvala Evropskou komisi, aby navrhla předpis, který by názvy jako „steak”, „řízek” nebo „párek” vyhradil pouze pro živočišné výrobky. Spotřebitele a spotřebitelky má údajně mást, když se tyto názvy používají i pro rostlinné potraviny. Pokud by návrh prošel, znamenal by zákaz označení jako „květákový karbanátek“, „fazolový burger“ nebo „sójový párek“.

Proti tomu se ostře staví široká koalice výrobců, obchodníků, nevládních organizací i profesních svazů. V otevřeném dopise společně vyzývají ministra Výborného, aby od návrhu ustoupil. Podle nich nejde o ochranu spotřebitele, ale o tlak zájmové skupiny, který by poškodil inovace, podnikání i jazyk, kterému lidé rozumí.

Pod dopisem jsou podepsáni mimo jiné: Globus, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, České sdružení pro značkové výrobky, Asociace hotelů a restaurací ČR, Hnutí DUHA, Velká pecka (Rohlík.cz), Salve Natura, Kalma, Vegetus plant based s.r.o, Flora Food Poland, Good Calories, Emco, SEMIX PLUSO, a další z Česka i ze zahraničí.

Spotřebitelé jsou svéprávní – návrh je zbytečný

Ministr Výborný návrh odůvodňuje „ochranou spotřebitelů před matoucími názvy“. Ale realita je opačná: podle průzkumu1 YouGov pro ProVeg Česko si 82 % osob pod „sójovým párkem“ jasně představí rostlinný produkt a 69 % lidí si přeje, aby názvy jako „veganský řízek“ zůstaly zachovány. Podobná čísla přinášejí i průzkumy z Německa2 (92%), Rakouska3 (92%), Španělska4 (87%), Portugalska5 (95 %) a dalších států.

Navíc, v lednu 2025 sám Výborný uvedl: „Nechceme lidem kecat do života. Věřím výrobcům, že budou férově své produkty označovat tak, aby každý zákazník jasně věděl, co kupuje. A naopak, že zákazník je svéprávný a ví, co kupuje.“

„Je jasné, že spotřebitelé a spotřebitelky se v názvech jako ,sójový párek’ nebo ,veganský řízek’ orientují bez problémů”, říká Martin Ranninger, spoluředitel ProVeg Česko. „Víme to z dat, z výzkumů i z každodenní praxe. Pokud chce ministerstvo tvrdit opak, ať předloží důkazy – zatím žádné neukázalo. Tento návrh je zbytečný, nevychází z reality a jeho jediným efektem by bylo zkomplikovat život firmám i zákazníkům a zákaznicím. Zatímco Evropa čelí klimatické krizi a hledá cesty k potravinové soběstačnosti, ministři zemědělství tu filozofují nad tím, co je to vlastně burger.“

Výrobci varují: víc nákladů, víc zmatku, méně svobody

Názvy jako „řízek“ nebo „karbanátek“ mají v každé evropské zemi jiný kulturní význam. Pokus o jejich jednotnou definici by vedl ke změti různých výkladů, výjimek a národních specifik – tedy přesně k tomu, čemu má údajně předejít.

Bruselský návrh navíc ignoruje realitu jazyka, který je přirozeně obrazný „Tvrdit, že názvy jako ‚květákový karbanátek‘ matou zákazníky, zatímco trh je plný rybích prstů, čajových klobás nebo čokoládových vajíček, je absurdní. Spotřebitelé rozumí jazyku, který denně používají. Přepisovat ho kvůli zájmům jednoho odvětví je neobhajitelné,“ říká Lucie Roškotová, vedoucí projektu Rostlinně.

Zavedení předpisu by zároveň znamenalo, že výrobci budou muset přejmenovat své produkty, měnit obaly, marketing i komunikaci. To povede ke zbytečné byrokracii, milionovým nákladům, ztrátě zákaznické důvěry a propadu prodeje – tedy přesnému opaku toho, co vláda deklaruje jako svůj cíl: snižování administrativy a podpora férového podnikání.

Zákon místo zdravého rozumu

„Je smutné, že pan ministr neustál tvrdý tlak české agrární lobby bez ohledu na své ještě nedávno jasné názory. Aby se zalíbil lidem, kteří ho stejně nikdy nebudou volit, raději bude ze zákazníků dělat hlupáky a bourat jednotný evropský trh, na kterém je česká ekonomika životně závislá. Nemluvě o tom, že kvůli nedostatku odvahy postavit se české agrolobby přinese zbytečné náklady na přejmenování zavedených produktů a bez mrknutí oka poškodí roky budované a zákazníky oblíbené značky”, říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Adam Brzica Novotný, zakladatel cateringu Hostina.bio míní: „Představa, že bychom na eventech museli krkolomně opisovat rostlinnou svíčkovou, hlívový guláš nebo sójové řízky, je absurdní. Pro zákazníky by takové opatření mělo přesně opačný efekt, než je zamýšleno. Jazyk se samovolně vyvíjí a používáme jej k co nejjednoduššímu dorozumívání mezi lidmi, ne otročení pro různé zájmové skupiny. ,Pane, co myslíte tou omáčkou s hlívou ústřičnou dušenou na cibuli a červené paprice?' – ,Představte si guláš.'"

„Tradiční názvy jako ,řízek’ nebo ,burger’ jsou VŽDY dostatečně viditelně uvedeny slovem ,ROSTLINNÝ’. Tím je zajištěna ochrana spotřebitele. Bylo by velmi náročné značit rostlinné produkty jinými názvy než jsou třeba nuggets, burger, gyros atd., jelikož jednoduše a návodně popisují způsob užití produktů v kuchyni. Nikdo se nepozastaví nad sýrovým nebo zeleninových špízem, tak proč se pozastavit nad rostlinným burgerem?” uvádí Jonáš Mucha, marketingový ředitel výrobce Good calories.

Renata a Jirka Ládyovi, majitelé resturace Chutnej dodávají: „Domníváme se, že celá tato snaha o regulaci názvů rostlinných potravin je natolik absurdní, že zůstane nepochopitelná i pro velkou část neveganské veřejnosti. Vážně si pan ministr Výborný myslí, že spotřebitelé nerozeznají sójový párek od masového? Takové předpoklady o schopnosti veřejnosti samostatně uvažovat jsou urážlivé. V době, kdy bychom měli rostlinnou stravu aktivně podporovat – ať už z důvodů ekologických, zdravotních nebo etických – činí pan ministr Výborný pravý opak. Je těžké říct, zda za tím stojí přímé zájmy agrobyznysu, nebo jen politická loajalita vůči vlivným skupinám. Každopádně výsledkem je snaha poškodit stále menšinový, ale rychle rostoucí rostlinný segment.”


reklama

 
ProVeg Česko, Rostlinně a ČKAP
ProVeg Česko, Rostlinně a Česká komora alternativních proteinů
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.7.2025 07:20
Ať si potravinové výrobky vyrábějí podle chuti,
ale to pojmenovávání podle klasických/masných -
by mělo být trestné !
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

21.7.2025 12:05 Reaguje na smějící se bestie
Proč??
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.7.2025 07:52
Tuzemský rum ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.7.2025 07:52
Ale co, spotřebitel přežil i horší věci, jako tuzemský....
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.7.2025 08:29
Výrobci rostlinných zpracovaných potravin jsou líní vymýšlet vlastní originální názvy a tak chtějí za každou cenu pojmenovat své revoluční a výjimečné produkty po nudných, obyčejných a tak škodlivých masových výrobcích a jídlech? Ale no tak, to přeci nemají zapotřebí. Fantazii se meze nekladou a když už vyrábím něco tak výjimečného, vymyslím tomu i výjimečné pojmenování, aby se zákazníkům hned vybavilo, jak skvělý ten produkt je a jak moc jim chutnal. Takhle to spíš vypadá, že o ty produkty není až tak moc velký zájem a je potřeba je lidem tak nějak podstrčit, podsunout, vnutit, lehce obalamutit, aby si to přeci jen koupili, aspoň ze zvědavosti, jestli to chutná stejně jako maso. Ale co mě to napadá, tak oblíbené a široce vyhledávané produkty přeci nepotřebují kamufláž, že.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.7.2025 09:07 Reaguje na Marcela Jezberová
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.7.2025 09:10 Reaguje na Marcela Jezberová
Taky 1*.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

16.7.2025 11:52 Reaguje na Marcela Jezberová
Na fotce jsou luštěniny nabarvené na červeno....
Odpovědět
DA

DAG

15.7.2025 08:35
Je to stejná debata jako manželství pro stejnopohlavní páry. Buď je párek nebo řízek z masa nebo můžeme tolerovat, že se za něj něco vydává, s tím že je to marginálie.
Osobně na to nemám vyhraněný názor.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

21.7.2025 12:16 Reaguje na DAG
Řízek naznačuje, že něco bylo uříznutého. I když u chleba je to krajíc. S párkem to je zajímavé. Když se asi před 100 lety začal tento výrobek prodávat, nazýval se uzenka. A prý - jak jsem četl - se u pražské mládeže ujal bonmot - "dejte mně párek uzenek". No vidíte.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.7.2025 09:09
Je to smutné, ale fakt je ten, že tato vláda neudělala s deBabišizací vůbec nic, navíc v nastoleném trendu pokračuje. Babiš je zlo, a zlo je vše co reprezentuje, podepsal a zavedl nebo prodloužil. Biopaliva první generace, Green Deal, používání glyfosátu,........Jediné s čím souhlasím je, že nový výrobek by měl mít nový nematoucí název. Dělalo se to tak vždy, tak proč nyní ne?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.7.2025 10:07
Asi není o čem psát......
Maso je vepřové,hovězí,drůbeží rybí a když je výrobek se sóji pro ne maso,ale SOJOVÉ.Těm co neví že soja je luštěnina není pomoci.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.7.2025 10:11 Reaguje na Emil Bernardy
Zas je pravdou,že donedávna bylo "maso" svalovina jako potravina ....
ale jako XX nebo XY ...
Odpovědět
Ra

Radek

15.7.2025 13:07
Před pár lety byla přejmenovaná mandlovice kvuli matoucímu názvu , na mandlovku , protože to nebyla pálenky ale lihovina míchaná za studena , výrobci museli likvidovat láhve a další obaly z názvem mandlovice .

Proč by se měl klamat spotřebitel bezmasnými výrobky které nesou názvy jako by byly z masa . Ať si dají své názvy a hrdě se k těm jejich zdravým výrobkům hlásí , to je v pořádku .
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

21.7.2025 12:13 Reaguje na Radek
Ale pane Radku, vy skutečně jste tak prostoduchý, že v "květákovém řízku" očekáváte kus flákoty?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

15.7.2025 14:09
Když nám EU přejmenovala pomazánkové máslo, to bylo řevu, nespokojenosti a "zlá EU" byla na světě. Když to stejné chce dělat české ministerstvo zemědělství, všichni to kvitují.
Veganské výrobky by se neměly jmenovat stejně jako masné výrobky, ale je to dobrý marketing a klamání spotřebitele, jako to bylo u pomazankového másla.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.7.2025 14:59 Reaguje na Michal Uhrovič
1**
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.7.2025 15:35 Reaguje na Michal Uhrovič
Přesně! Ať si to pojmenují třeba jako květákovec, nebo sójováček.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

16.7.2025 09:33 Reaguje na Michal Uhrovič
přesně.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

21.7.2025 12:12 Reaguje na Michal Uhrovič
Vy jste věřil, že pomazánkové máslo je máslo? Podobně z rumem. Jeho historie je známá. Začal se (už dávno) vyrábět pro chudé vrstvy obyvatel, jako náhrada drahého rumu z cukrové třetiny. Kolik asi lidí věřilo, že tuzemský rum je ze třetiny?? Za RU monarchie se vyrábělo i "umělé" víno. Z vody, bramborového lihu a vinné tresti. Zase pro chudé vrstvy, aby měly alespoň trochu radosti ze života.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.8.2025 17:20
to Marcela Jezberová: Dělají to záměrně s tím, že se tu a tam někdo splete a ten hnus si koupí omylem.

to Jaroslav Pokorný Dokážu zcela jistě připravit řízek s květákem, nebo jinou zeleninou, tak, že bude pro něj snesitelný název "květákový". Případně ho dám do květákového těstíčka nebo naplním zeleninovou směsí na bázi květáku atd.

to Michal Uhrovič Tam šlo hlavně o to, že názvy, jako pomazánkové máslo nebo tuzemský rum, nelze přeložit do podřadných skřeků, vydávaných Brity a spol.

MMCH, ze stejných důvodů byla svého času zakázána "rostlinná mléka" (z ořechů, mandlí apod.). Problém je, že tyto potraviny jsou nutričně podřadné a jejich konzumace, v domnění, že je to opravdu nějaký ekvivalent masového výrobku.
A nelze spoléhat na znalosti konzumentů. Svého času naši studenti narazili na charakteristický příklad: Paní jim v anamnéze tvrdila, že jí jen bílé maso. Kdyby to bylo v dotazníku, tak jsme měli dalšího zdravě se stravujícího respondenta. Protože to byl dialog, tak následovaly doplňující otázky a nakonec z paní vylezlo, že si kupuje bůček, vaří ho, "jedovaté" červené maso vyhodí a "bílé maso" si natírá na chleba.
Stejně tak by mě zajímalo, kolik lidí v domnění, že jedí chléb z tmavé mouky, jedí bílý chléb, jen obarvený na tmavo (třeba bavorský).

Prostě, burgr obsahuje železo, vápník, vitamíny skupiny A, plnohodnotné bílkoviny a další významné nutrienty.
Rostlinný "burgr" obsahuje pár rostlinných vitamínů a neplnohodnotné bílkoviny. Náhrada opravdového burgeru tímto výrobkem je nemožná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist