V Anglii je populace vysoké zvěře větší než kdykoli za posledních 1000 let. Propaguje se tu zvěřina
Podle vládního úřadu, který se stará o veřejné lesy, je nyní v Anglii více kusů vysoké zvěře než kdykoli za posledních 1000 let. To má podle úředníků ničivý dopad na životní prostředí.
Nadměrný počet vysoké zvěře poškozuje okusem rozsáhlé lesní plochy včetně mladých stromků a ničí také stanoviště některých ptáků, jako jsou například červenky. Někteří majitelé pozemků přišli kvůli jelenům a srncům o obrovské množství úrody a jejich přemnožení zároveň znamená, že tito savci častěji trpí hladem a nemocemi.
"Každý rok vyvedou další a další mláďata. Dostali jsme se do bodu, kdy je jejich dopad pro zemědělce a lesníky rozhodně citelný," řekl Edwards a ukázal na několik mladých lískových keřů s napůl sežranými pupeny. "Pokud je vysoké zvěře příliš mnoho, vidíte, že ta zvířata doslova sežrala veškerý porost do určité výšky."
Lesničtí odborníci a podnikatelé tvrdí, že vybíjení vysoké zvěře - a dodávání masa spotřebitelům - je dvojnásobnou výhrou. Pomáhá totiž obnovit rovnováhu ekosystému a poskytuje trvale udržitelnou bílkovinu s nízkým obsahem tuku.
Ačkoli je zvěřina - červené maso podobné libovému hovězímu, ale se zemitější chutí - ve Spojeném království často vnímána jako luxusní potravina, jedna charitativní organizace ji považuje za ideální bílkovinu pro ty, kteří si nemohou dovolit kupovat jiné maso.
"Proč toto fantastické maso nevyužít k nasycení lidí v nouzi?" ptá se výkonná ředitelka nadace Country Food Trust SJ Huntová. Její nadace posílá jídla ze zvěřiny do potravinových bank.
Odhaduje se, že v anglických lesích se nyní pohybují dva miliony kusů vysoké. Vláda uvádí, že původní druhy volně žijící jelení a srnčí zvěře hrají důležitou roli ve zdravých lesních ekosystémech, ale uznává, že jejich populaci je třeba usměrňovat. Poskytuje proto jisté finanční prostředky na možná řešení, jako je výstavba ohradníků.
Odborníci jako Edwards, mluvčí Britské asociace pro střelbu a ochranu přírody, se však domnívají, že jedinou účinnou možností je regulace vybíjením. Zejména když se populace vysoké prudce zvýšila za pandemie covidu-19.
Pandemie byla pro jelení a srnčí zvěř přínosem, protože lovci, stejně jako všichni ostatní, zůstali doma a restaurační trh - hlavní odbytiště zvěřiny v Británii - přes noc zmizel. "Zvěřina se neprodávala a její cena byla úplně na dně," řekl přední velkoobchodník se zvěřinou Ben Rigby. "Vysoká měla šanci se ve velkém rozmnožit."
Rigbyho společnost nyní zpracovává stovky kusů jelení a srnčí zvěře týdně a upravuje zvěřinu na kostky nebo steaky pro restaurace a supermarkety. Jedním z náročných úkolů je podle něj zvýšit u domácích obyvatel chuť na zvěřinu, aby se objevila na více talířích, zejména když brexit vytvořil nové překážky pro vývoz tohoto masa.
"Ve skutečnosti nejsme národ, který by ve větším měřítku jedl zvěřinu. Není to jako ve Francii, Německu nebo Skandinávii," řekl Rigby. "Ale Velká Británie jí stále více přichází na chuť a náš obchod s ní roste," dodal.
Střílení jelenů je v Anglii legální, ale přísně regulované. Lovci musejí mít licenci, používat určité druhy střelných zbraní a dodržovat dobu lovecké sezony. Potřebují také platný důvod, například když je majitel pozemku zmocní k zabití vysoké zvěře, která mu ničí pozemek. Zakázaná je štvanice se smečkami psů.
Zpřístupnění zvěřiny v supermarketech i mimo ně bude motivovat více lovců k odstřelu jelenů a zajistí, že maso nepřijde nazmar, říká Edwards.
Úřad, který v Anglii spravuje veřejné lesy, je součástí tohoto úsilí. V posledních letech dodal do některých nemocnic 1000 kilogramů zvěřiny z volně žijící zvěře, která se stala základem slaných koláčů a nákypů, jež se těší velké oblibě u pacientů i personálu.
SJ Huntová z potravinové nadace uvedla, že existuje mnohem větší potenciál nakládání s tímto masem, které je podle ní výživné a "pochází z volného chovu v té nejčistší podobě této definice".
Její charitativní organizace loni rozdělila potravinovým bankám stovky tisíc sáčků se zvěřinovou masovou omáčkou na špagety - a si lidé podle ní přejí další. Vzpomíná, jak se jednou zúčastnila akce potravinové banky, kde byly k dispozici pouze bílkoviny v podobě konzervovaných sardinek, konzervovaných pečených fazolí a jídla ze zvěřiny.
"Nebyla tam žádná vejce. Nebyl tam žádný sýr. Nepovedlo se jim je sehnat, ale lidé jen říkali: 'Děkuji, prosím, přineste víc zvěřiny'," řekla. "To je fantastické, protože lidé si uvědomují, že když tohle maso zužitkují, pomáhají životnímu prostředí hned dvakrát."
reklama