Chcete si dát malé kafe, ale rychlovarná konvice má minimální množství vody 0,5 l
A nabízí se hned několik dalších otázek. Proč je minimální množství vody dáno na 0,5 litru, když uvaření jednoho hrnku vody (tedy 0,25) bude vcelku běžnou uživatelskou potřebou? A když budeme poslušni předepsanému minimálnímu množství vody vařit 0,5 litru, bude rychlovarná konvice stále ta nejúspornější a nejrychlejší volba?
Chvilka napětí …. a odpověď je, že nebude. Pokud vyjdeme z údajů, které nám před časem poskytli výrobci domácích spotřebičů, pak podle mého výpočtu se půl litru vody v rychlovarné konvici uvaří za minutu a 42 sekund a spotřeba bude 57 Wh. Jistě, u každé konvice to bude trochu jiné, jde o proporce.
Jenže na indukční sklokeramické desce bychom měli vodu uvařit za malinko víc jak minutu a spotřebovat na to jen 35 Wh. Na klasické sklokeramice nám to samé zabere bez mála dvě minuty a spotřeba bude 37 Wh. Takže spotřebitel, který chce ušetřit každý watt i drahocenný čas a chce být poslušný doporučení výrobců, by měl svou kávu vařit na indukční či klasické sklokeramické desce. Plynový hořák či litinová plotna jsou pro svou neúspornost mimo hru.
Sám za sebe si to však neumím moc představit, protože další velkou výhodou rychlovarné konvice je, že vaření vody v ní je prostě praktické a pohodlné. Není potřeba rachtat s kastroly, hledat pokličku a hlavně není potřeba hlídat, kdy je voda uvařená. Rychlovarná konvice se sama vypne. Některé chytré varné desky umí nastavit dobu, kdy se mají vypnout, ale furt je to nepohodlné. Takže když si vařím malé kafíčko, tak prostě natočím tolik vody, co potřebuju a minimální množství vody neřeším. Což pochopitelně neberte jako doporučení, ale jako přiznání (byť bych se vsadil, že to děláte stejně).
Jaký je důvod, aby minimální množství vody bylo tak velké?
„Je to z bezpečnostních důvodů. Aby se konvice sama vypnula, je zapotřebí, aby pára, která čidlo spíná, vyvinula dostatečný tlak a teplotu. V případě, že dáváte méně vody, než je určené minimální množství, riskujete vyvaření vody a spálení konvice,“ varuje Anna Brandlová z ECG.
Zajímavé informace doplňuje Kateřina Nováková ze společnosti ETA. Pokud je v konvici menší množství než po rysku minimálního množství, konvice sice bude fungovat, ale bude vypínat později. „Jde o to, že po započetí varu se musí naplnit větší prostor nad hladinou vody párou vznikající při varu. A až po naplnění prostoru nad hladinou párou a dosažení určitého tlaku takto vzniklá pára postupuje k parní pojistce umístěné na spodní části rukojeti, která vypne konvici a ukončí se tak ohřev vody,“ vysvětluje Nováková.
Pokud budete konvici používat s menším množstvím vody, pak konvice bude pracovat, ale ne úplně správně. Při opravdu malém množství vody se stane, že voda vyvře, aniž by pára vypnula bimetalový spínač. V tom případě by měla zafungovat druhá pojistka proti přehřátí konvice a konvici vypnout. Pojistka by měla zabránit poškození přístroje, já však ze své zkušenosti vím, že se to nemusí povést.
Proč je minimální množství tak veliké množství vody? Je to dáno tím, že spotřebitelé chtějí, aby rychlovarné konvice byly rychlé. A aby konvice byla rychlá, potřebuje velkou ohřevnou plochu. Čím je větší kontaktní plocha mezi vodou a ohřevnou plochou, tím rychlejší ohřev je. Jenže jak dodává Jakub Věneček z Bosche, při ohřevu je zároveň potřeba zachovat minimální sloupec vody, což při široké základně dělá větší množství než u konvice s užší základnou.
Věneček doporučuje buď pořídit malou rychlovarnou konvici, která bude mít minimální množství vody 0,25l a nebo pro časté ohřívání menšího množství vody průtokový ohřívač, který ohřívá jen to množství vody, které doopravdy potřebujete. „V podstatě ihned po zapnutí tlačítka vám teče horká voda a můžete si zároveň nastavit teplotu vody například 70 °C pro zelené čaje,“ říká Věneček.
reklama
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (4)
Zdeněk Beran
13.6.2015 19:23Martin Mach Ondřej
16.6.2015 09:51 Reaguje na Zdeněk BeranTen minimální sloupec vody je myšlen tak, že je to právě takové množství vody, které stačí k tomu, aby se vytvořilo dostatek páry a tlaku, aby se sepl spínač a konvice fungovala bez vadně. Čím méně vody bude, tím méně páry - a od určitého okamžiku se spínač nesepne.
Jiří Macek
15.6.2015 22:07Martin Mach Ondřej
16.6.2015 09:55 Reaguje na Jiří MacekPojem dobré kafe je velmi subjektivní. Já si pod ním představím turka v hrnku:)