Jak hovězí steaky zachraňují planetu a vytváří lepší svět pro všechny
Nekazte si život, chuť a radost z jídla a raději prorostlým steakem bojujte za lepší svět. Není to zase tak těžké. Jen se stačí porozhlédnout po restauracích, které se v rámci svého menu pyšní logem Carbon Free Dining. Že jich zatím v Evropě není moc? Možná je na čase to soustředěnou poptávkou změnit.
Strávník si v nich může pochutnat na vydatných masitých pokrmech, aniž by se zatěžoval pocitem viny. Každé jeho sousto totiž pomáhá. Jen vás nesmí překvapit, že na svém účtu za večeři narazíte i na malý příplatek. Ekologickou daň, chcete-li. Provozovatelé bezuhlíkového stravování ale preferují spíše termín příspěvek, dar. Protože tyhle peníze neskončí v jejich kase, ale okamžitě zamíří do světa. Kam?
To už záleží na tom, s kým konkrétně restaurace vedená v režimu Carbon Free Dining uzavřela smlouvu. Primárně jde ale o partnerství s provozovateli „zeleného“ internetového vyhledávače Ecosia, protože ten už má situaci v terénu Afriky a Asii dobře obšlápnutou.
Příjemcem vašeho příspěvku se tak velmi pravděpodobně stane zemědělec někde v Tanzanii, který za získaný obnos vysadí ovocný strom. Nebo dva. Klidně celý háj, pokud jste (s)pořádali vepřové hody. Podstatné je, že zmíněný „příspěvek“, který momentálně v Británii činí 99 pencí, tedy asi třicet korun, v běžném účtu (za tříchodové menu za sedm set korun) skoro nepostřehnete. A přesto dokáže dost zásadním způsobem změnit život někde za oceánem.
Pomáhá totiž ekonomice v těch méně šťastných zemí, respektive přímo jejich obyvatelům. Umožňuje jim dosáhnout jisté nezávislosti, dává jim práci, možnost vybudovat si aspoň trochu lepší život. Jen britští jedlíci z Carbon Free Dining teď nepřímo svým apetitem zaměstnávají stovku lidí, kteří teď sadí stromy. Zatím je to nějakých 500 000 stromů, příští rok jsou ambice vysadit jich milion. Jak se píše na webu Carbon Free Dining, návštěvou certifikovaných restaurací: „Dáte jídlo těm, kteří hladoví, poskytnete vzdělání těm, pro které je jinak nedostupné, zajistíte minimální příjem lidem v bídě, střechu nad hlavou.“ Zní to krásně, až spasitelsky? Raději zpátky ke kořenům. Tedy ke stromům.
Můžeme se hádat o to, jestli je jedno kilo hovězího masa, tedy asi čtyři pořádné flákoty steaků, ekvivalentní 27 kilogramům vyprodukovaného CO2. Nebo 35 kilogramů, jak tvrdí jiná studie. Případně, jestli je pro klima nakonec horší jehněčí (až 39 kilogramů CO2 ve farmovém chovu).
Jenže strom, který za váš příspěvek v Tanzanii zasadí, dostane za rok z atmosféry 25 kilogramů uhlíku. A bude to dělat následujících 40 let. Za dobu své předpokládané existence dostane z atmosféry tunu oxidu uhličitého. A ten samý strom bude po dobu své existence dávat obživu místním.
Jeden váš masitý pokrm se tedy výrazně zhodnotí. Zhruba jeden měsíc od momentu, kdy odložíte příbor, je strom zasazený. Jezte víc masa (v Carbon Free Dining) – a více pomáhejte. Udělejte svět lepším místem. Není to tak, že vám stát naordinuje daň z červeného masa. Sami se můžete rozhodnout, zda váš oběd bude neméně chutný, vydatný a masitý… a přitom environmentálně naprosto udržitelný.
Jak zaznívá z OSN: „Je to vynikající iniciativa, která úspěšně propojuje luxus stravování a současně dodává pocit radosti, že dáváme planetě něco zpět.“
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (16)
Katka Pazderů
12.12.2019 05:45Je to super nápad. Vlastně za nás všechny řeší malinkou platbou v rámci oběda ofsety za větší uhlíkovou stopu hovězího masa.
Tak proč ne uhlíkovou daň? V sóji z USA zbaštěné v Evropě by byla, v autech z Wolfsburgu do USA, v autech z Dietroitu do EU.
Vždyť peněz si můžeme natisknout, kolik jen chceme. Už jsou podložené jen důvěrou v současný systém.
a proč je vlastně nezrušit úplně, ty peníze? Zpomalení klimatických změn je malý cíl. Zrušit peníze by to chtělo!
Radomír Dohnal
12.12.2019 07:21 Reaguje na Katka PazderůAntonín Hardegg
28.1.2020 08:40 Reaguje naMiroslav Vinkler
12.12.2019 06:34Pointou tam bylo a i zde je, že katecheta,který peníze vybral, je v kartách prohraje. Nejsou ani peníze ani černoušek.
Radomír Dohnal
12.12.2019 07:43 Reaguje na Miroslav VinklerJiri Kovalovsky
12.12.2019 09:02Pouzivanim vyhledavace Ecosia muze prispet opravdu kazdy - vysazuji stromy primarne za prijmy z reklamy. Technicky v pozadi je Bing (druhy nejvetsi vyhledavac, od Microsoftu) a neziskovka Ecosia (https://info.ecosia.org/what). Vice o jejich projektech napriklad zde:
https://www.youtube.com/user/EcosiaORG/videos
Take jsem citil urcitou neduveru, dukladne hledal, prochazel fora, dukazy - a muj osobni zaver je ze Ecosia je cista a "legit". Na zminenem youtube kanalu muzete videt spoustu prikladu.
=kez by ji jako vyhledavac pouzivalo vice lidi!!!
*** Allan Savory ***
Dopad prezvykavcu na klima muze byt pozitivni:
How to green the world's deserts and reverse climate change | Allan Savory
https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI
vice o nem samotnem:
https://en.wikipedia.org/wiki/Allan_Savory
Ze lokalni dopad na ekosystemy muze byt superpozitivni je jasne kdyz je prislusny prezvykavec ekosystemovy engineer ktery to tam drzi pohromade... viz rewilding u nas a Milovicka pastvina od neziskovky Ceska Krajina.
Nemene zrejme je ze "prumyslova pastva" obrovskeho stada na odlesnenem kusu Amazonie je velmi devastacni.
=zalezi jak konkretne, prezvykavci mohou byt obrovske plus i minus
Jiri Kovalovsky
12.12.2019 09:03Richard Vacek
12.12.2019 09:16Je to dobrovolné a člověk to platí jen když má pocit viny a má zbytné peníze.