Tento text je inspirovaný skutečnými událostmi. Autor tohoto článku byl na chalupě u svého kamaráda. Chalupa je pěkná, vybavená novými kamny. A zatímco majitel chalupy zatápěl, autor tohoto článku si přečetl návod ke kamnům, který ležel pohozený a nepřečtený na stole. Kdo by také četl návod ke kamnům...
Víme, reklamy jsou otravné. A respektujeme, že je máte vypnuté :-) Budeme rádi, když nás podpoříte jinak.
Majitel chalupy dal do kamen staré noviny, na ně trochu třísek, na ně silnější polínka a zapálil. Takhle se přeci oheň zapaluje odjakživa. I autor tohoto textu takto zatápíval.
Velké kusy dolu, na to pár menších a na vrchu pak třísky. Použijte pevný podpalovač.
Zdroj | Archiv Cechu kamnářů ČR
Ale výrobce kamen doporučuje jiný postup. Do kamen se mají dospod dát větší, naštípané kusy polen, na ně tenká polínka a úplně nahoru třísky. A teď přijde ten kulturní šok: celé se to má zapálit od vrchu.
Jaké to má výhody? Při roztápění kamen to lidově řečeno méně čudí a také se rychleji zahřeje komín a kamna začnou rychleji "táhnout". Když jdou plameny odspodu, dochází zpočátku k nedokonalému spalování polen a tvoří se kouř, komín zároveň netáhne. Když se oheň zapálí odshora, netvoří se tolik kouře.
A je tu ještě jedna výhova. Méně se začoudí sklo kamen. A čistit sazemi zalepené sklo asi nikoho moc nebaví.
Výrobce pak ještě dodává, že při zapalování odshora dosáhnou kamna rychleji operační teploty, lépe spalují kouřové plyny a dřevo hoří déle.
A odborníci doporučují nepoužívat na roztápění noviny, vede to prý k zanášení spalinových cest. Lepší je použít pevný podpalovač. Tekuté podpalovače nepoužívejte, stačí trocha nepozornosti a hoří vám rukáv.
Pozor. Pokud chcete zatápět v kotli, který má rošt a přívod vzduchu je odspodu, pak v takovém případě výše popsaný postup neplatí a je potřeba zatápět odspodu.
reklama
Líbí se vám článek? Přispějte nám k napsání dalšího. Díky!
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
LB
Lukas B.
3.10.2022 12:26
a což když se dnešní mládež dostane k piliňákům nebo násypným klubkám!
používat k zapalování papír je už většinou pasé. kdysi se výborně používaly předvčerejší a starší noviny (a hořely jak hoblovačky), ale kdo dneska kupuje noviny žánop. nasnadě jsou reklamní letáky cpané brigádníky do schránek, ale ty jsou tak chudé na celuozu a bohaté na plniva, že jsou prakticky nehořlavé a hoří-li, potom plamenem čadivým. rozumně hořlavý papír jsou pak volební lístky, nejlepší jsou ty ke komunálním volbám. křehký výrobek balený do dřevité vlny jsem taky už dlouho neviděl. docela slušně hoří nudličky ze skartovačky (kdy se skartují dokumenty na slušném papíře).
ekonomická volba je pak obyčejný parafinový podpalovač (pepo)
To mne tak zaujalo, že to vyzkouším, i když mi to připadá divné. Autor má pravdu, že se to odjakživa dělalo jinak.
Zarazil mne poslední odstavec, který začíná slovem Pozor:
Pokud se tak nemá zapalovat v topidle které má rošt a přívod vzduchu odspodu, tak kde se to vlastně dá uplatnit?
Já jiná kamna než s roštem a přívodem vzduchu z popelníku skrz rošt neznám!??
Já je znám. Celý tento clánek je o návodu, jak zapalovat dřevo v kamnech se jedněmi dvířky jako na obrázku.
"Pozor. Pokud chcete zatápět v kotli, který má rošt a přívod vzduchu je odspodu, pak v takovém případě výše popsaný postup neplatí a je potřeba zatápět odspodu." -Poslední věta. V kamnech s 2 dvířky se zapaluje odspoda.
přesně tak. tenhle návod je na krbové vložky a krbová kamna (ať už mají nebo nemají vespod popelník). taková kamna jsou kromě topidel i kusy nábytku s hleděním do plamenů, a vzduch není do topeniště přiváděn zespoda skrz rošt, ale tak nějak aby vzduch "oplachoval" okno a to se nešpinilo.
poznámka 1: nemlich stejně je to u "bullerjanů" (kamna která jsou ocelový válec na který jsou navařené trubky jako výměník do vzduchu), které mají přívod vzduchu pouze zepředu skrz dvířka a nemají popelník.
poznámka 2: častý a ohavný zatápěci zlozvyk je zatápět kamna naferdovaná naplno, noviny, třísky, polena a na to pět lopatek uhlí. to je snad odpustitelné jen v případě, že je to nějaký kotel v suterénu ke kterému se musí jít kilometr deštěm a blátem, jinak obecně v jednoduchosti je síla, staří pár třísek, nechat rozhořet, a pak přikládat postupně. není nic horšího, než naplnit studené topeniště po okraj studeným palivem.
poznámka 3: zapalování odshora se hodí i v případě, že kamna mají velmi silný tah - to jsou třeba kachláky, které jsou při ranním zatápění ještě teplé od večera. dřevo zespoda pak brání silnému tahu sfouknout plamínek.
Máme silné kachláky s jedněmi malými dvířky bez popelníku a na tohle zapalování jsme zvyklí. Zdá se mi, že dřeva v krbu na 1.fotce je už hodně, my dáváme na začátku na podpal 2 polena a třísky, a trochu papíru, pak prikládáme po polenu. Větší problém mám s čištěním skla. Bohužel se v kamnech i na skle usazuje dost dehtu. WD40 mi manžel na čištění nedoporučil, tak používám na rozpouštění dehtu tuk a na oškrábání špachtli. Asi to není ideální, ale zatím okénko neprasklo.
Keď je sklíčko začadené, tak je niekde chyba. Buď nie je drevo dosť vysušené, alebo sa zle prikladá - kachle nie sú dosť zohriate, drevo je moc hrubé. Ďaľšia možnosť je že to máte moc zaškrtené, málo vzduchu. Aha, teraz čítam prikladanie po polene.Čo tak namiesto polena priložiť 2 polovice polena alebo 2 tenšie.
na čištění krbových skel je nejlepší přípravek, který se jmenuje - překvapivě - čistič krbových skel. dá se plnohodnotně nahradit třeba čističem trouby/grilu a v nouzi třeba čističem cyklistických/motocyklových řetězů ve spreji v akci v lidlu (WéDéčko fakt není vhodné). všechny varianty stojí pár desetikorun a balení vydrží celou sezonu. a jelikož předpokládám, že v popelu kamen nepečete brambory, doporučuje se po čističi sklo neumývat, jenom otřít do sucha, další špína pak půjde dolů snadněji.
dehtování nastává i u suchého dřeva, absolutně suché dřevo v dřevníku neexistuje. samozřejmě čím sušší dřevo tím lépe, ale některé konstrukce kamen holt špiní dvířka, záleží, jak moc sofistikovaný je přívod vzduchu.
Díky, pánové, podumali jsme s manželem. Velikostí polen ten dehet asi nebude, krom koupenými proschlými poleny jsme sem tam přikládali i vlastním dřevem, možná nebylo proschlé nebo to byly špatné druhy. V kamnech se topí nárazově, je to na chalupě, proto komín může být při zatápění promrzlý. Trvá celou 1 noc, než se kachle prohřejí. Topeniště je asi 2x menší než na obrázku, dvířka jsou také 2x menší, přívod vzduchu… zatím si nemyslíme, že by ten dehet byl tím. Dnes tu dal podobný článek i p. Dohnal :-)
My máme moderní kotel na dřevoplyn s řízeným odtahem (odtahový ventilátor) plněný shora. Zapalujeme shora protože to jaksi jinak ani dost dobře nejde. Topeniště má "obrácený tah". Plamen proud vzduchu táhne dolů do spalovací komory. Takže přestože zapalujeme zhora jde vlastně o tu "špatnou" klasiku... Výhodou kotle je, že kromě normálního kusového dřeva pozře v omezené míře i piliny, hobliny a jiný suchý dřevní "odpad", který si do krbových kamen nasypete stěží. Jelikož si polena chystám doma na štípačce a cirkulárce tak se uvedená vlastnost hodí. Nevýhodou je potřeba elektřiny pro rozběh a řízení. Roztopený kotel lze pod dohledem provozovat na komínový tah (pokud vypadne proud). O dostatečný odběr se v takovém případě stará 1000l nádrž se samotížným oběhem.
Přibližný postup dle návodu je několik menších kusů na dno zplynovací komory, na ně třísky (my říkáme dračky) nebo podpalovač (ten se mi nějak protiví takže povrchu zapálím třeba použitý papírový kapesník nebo tenší dračku). Zapnout ventilátor. Víko potepřít asi 1cm silným kolíkem a počkat než se rozhoří. Po dosažení 50% víko uzavírám a po asi půl hodině lze naplnit komoru dalším palivem. Žádné "zapálíte, pustíte ventilátor a už to hoří" se tedy nekoná i když je to jednodušší než ve starých kamnech ohřívat komín. Polena nejsou pelety.
A co tak jen kousek Pepa na to lopatku dřevěného uhlí , pár slabších polínek a ventilátor bez kterého by to tak rychle nehořelo. Zapálíte, pustíte ventilátor se koná velmi dobře.
V kamnech rozdělávám za pomoci šišky z borovice černé. V létě jich pytel nasbírám , když padají, v jutovém pytli hodím na půdu, šišky krásně vyschnou a otevřou se. Pak dávám do kamen vždy 1 šišku a do mezer mezi šupinama třísky, krásně to drží. Šiška hoří skvěle, zapálím ji na jednu sirku, tu krátkou obyčejnou. Nesmrdí to jako pepo, o novinách nemluvě. Navíc je to zadara a na ty šišky v koši u kamen se hezky kouká.
Jinak za mě Jotul N601 - nepřekona(tel)ná kamna. Škoda že už se nevyrbí.
Ono je asi nejlepší si skutečně přečíst ten návod.
Dle fotky to vypadá na menší krbová kamna. Ty obvykle mají primární přívod vzduchu zespoda roštem a sekundární přívod vzduchu shora ze středu kolem dvířek se sklem , aby bylo vidět na plamen a na skle se neusazovaly saze.
Tam se zřejmě nějak na roztápění zastaví sekundární vzduch a roztápí se a v kamnech šamioty ohřívají pouze z primárního vzduchu procházejícícho zespodu tím roštěm.
Na zatopení nic není. Dá se novinový papír, slabé tříšky, silnější tříšky, zapálí se papír a jakmile to chytí, tak se přikládá. Zrovna v rozdělání ohně bych vědu fakt neviděl :-D . My jsme si koupili krbová kamna tady https://www.levnekrby.cz/ a mají dost velký tah, tak se mi ani jednou nestalo, že by v nich nechtěl chytit oheň.
Ve svém domě jsem si nechala opravit komín, abych si mohla za studených večerů zatopit v kamnech. Vybrala jsem si velká krbová kamna na internetových stránkách https://www.kominycz.cz/krbova-kamna/, kde měli opravdu veliký výběr. Rychle jsem se naučila v nich správně rozdělat oheň a během chvilky bylo v obývacím pokoji příjemné teplo.