https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/kompostovat-se-da-i-v-restauraci-vyzkousel-to-prvni-cesky-podnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřKompostovat se dá i v restauraci. Vyzkoušel to první český podnik

10.8.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tady kompostují. Vermikompostující podnik poznáte podle nálepky na vstupních dveřích
Tady kompostují. Vermikompostující podnik poznáte podle nálepky na vstupních dveřích
Možná už brzy budete moci při výběru kavárny nebo restaurace přihlédnout i k tomu, jak nakládá se svým bioodpadem. Společnost KOKOZA propagující kompostování a pěstování ve městech udělila první certifikát úspěšně kompostujícímu pražskému podniku – netradičnímu fastfoodu se zdravým jídlem Famagusta. Netradiční je i jejich vermikompostér.
 

„V nabídce máme hodně čerstvé zeleniny, takže vytváříme i hodně rostlinného odpadu, který nám bylo líto vyhazovat,“ uvádí Jakub Hnidák důvody, proč se jeho podnik Famagusta do projektu zapojil. V současné době se bioodpad z fastfoodu kompostuje třetí měsíc a po překonání drobných počátečních komplikací nevidí Hnidák ve vermikompostování už žádný problém. Naopak oceňuje, že díky vermikompostéru se výrazně zmenšilo množství vyprodukovaného odpadu. Vzniklý kompost a tzv. „worm tea“ (přebytečná tekutina, která z kompostéru odtéká) mohou použít jako hnojivo při pěstování svých vlastních bylinek.

„Do vermikompostéru ukládáme zhruba tři čtvrtiny našeho bioodpadu,“ popisuje fungování nového zařízení v praxi Jakub Hnidák. „Žížaly nejsou schopny zpracovávat například citrusové plody nebo maso, ale naopak je můžeme krmit kávou nebo čajovými sáčky,“ vysvětluje Jakub Hnidák.

Návštěvník fastfoodu při své návštěvě žádné žížaly ani vermikompostér neuvidí. Je to jednak kvůli hygienickým normám, jednak žížaly nemají rády světlo. Vermikompostér je proto umístěn v samostatné místnosti a bioodpad je do něj ukládán jednou za den. Na celý proces kompostování v restauraci dohlíží obecně prospěšná společnost KOKOZA.

Famagusta je také jeden z prvních uživatelů vermikompostéru, který KOKOZA dodává. Na rozdíl od jiných vermikompostérů se jedná o český výrobek a je vyroben ze dřeva.

„Všechny vermikompostéry, které se dosud prodávaly na českém trhu, se dovážely ze zahraničí. Ať už to byla Austrálie nebo Jižní Afrika,“ říká Kristina Řešátková z KOKOZY s tím, že člověk pak sice dělal ekologicky prospěšnou věc, ale s neekologickou věcí, která sem musela cestovat tisíce kilometrů. „A dostupné vermikompostéry ani nebyly příliš hezké,“ dodává Kristina Řešátková.

Při vzniku českého vermikompostéru byla proto vedle funkčnosti důležitá i estetická stránka věci. Vermikompostéry, které navrhl designer Martin Žampach, tedy připomínají spíše než popelnici malý stolek nebo komodu. Podle výrobců se tak mohou stát zajímavým doplňkem chodby, balkónu nebo kuchyně. Záleží jen na tom, kde se zájemce rozhodne vermikompostovat.

Více si o procesu vermikompostování můžete přečíst v článku Vermikompostování: Když se o bioodpad starají vaše žížaly.


reklama

Vermikompostování v restauraci Famagusta

předchozí    další
Vermikompostéry české výroby
Vermikompostéry české výroby
Vermikompostéry české výroby
Vermikompostér české výroby v provozu
Uživatel (Jakub Hnidák z restaurace Famagusta), prodejce (Lucie Lankašová z KOKOZA) a designer Martin Žampach s vermikompostéry české výroby
Tady kompostují. Vermikompostující podnik poznáte podle nálepky na vstupních dveřích
 
foto - Vítková Zdeňka
Zdeňka Vítková
Autorka je redaktorkou serveru Ekolist.cz.
Tento text je vydán v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz, financovaného hlavním městem Praha.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist