Sucho by při pokračování mohlo ohrozit úrodu peckovin a drobného ovoce

Vedle nižší úrody se sucho projevuje především nižší kvalitou a velikostí ovoce, což jsou pro dobré zpeněžení úrody hlavní podmínky. "Malé plody nelze na trhu uplatnit a skončí v průmyslovém zpracování. Například u třešní je cena zásadně závislá na jejich velikosti," uvedl Ludvík.
Podmínkou dobré úrody je umělá závlaha. Ovocnáři se ji snaží dávat do nově sázených sadů. Stát budování kapkové závlahy, kdy ke stromům v určitých intervalech kape voda, podporuje dotací až 93 000 korun na hektar. Budování závlah však podle Ludvíka mnohde naráží na nedostatek vody. Problém je hlavně se zřizováním nových vrtů. Pro sázení sadů přitom nejsou vhodná místa u otevřených toků řek, protože tam je větší riziko mrazů, které na jaře dokážou zničit i celou úrodu.
Ve velmi suchých letech jsou sklizně v sadech bez závlahy až o polovinu nižší než v sadech se závlahou. Závlahu potřebují hlavně jabloně, hrušky, meruňky a broskve. Právě jabloňových sadů je se závlahou nejvíce. Regionálně jsou závlahy potřebné zejména na jižní Moravě a v oblasti takzvaného srážkového stínu na Rakovnicku, Litoměřicku, Slánsku a Mělnicku.
V ČR je přes 10 000 hektarů sadů, necelou polovinu tvoří jabloně. Za posledních deset let v Česku bez náhrady ubylo přes 7000 hektarů sadů, tedy zhruba 40 procent ploch. Hlavním důvodem bylo podle Ovocnářské unie ztrátové pěstování ovoce, kdy se rostoucí náklady na pěstování nepromítaly do odbytových cen.
reklama