Tiskové zprávy
Toulcův dvůr: Téma PALMOVÝ OLEJ hned tak neutichne!
Nejen z důvodu ekologického ale také proto, že má velký vliv na naše zdraví. Učitelé základních a středních škol, přijďte se o něm dovědět více na naše setkání s tématem PALMOVÝ OLEJ – DOBRÝ SLUHA NEBO ZLÝ PÁN?, které se bude konat ve čtvrtek 10. listopadu na Toulcově dvoře, středisku ekologické výchovy v Praze.
Nebezpečí skryté v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje jich je pouze okolo 7 gramů, v palmovém oleji je to 49 gramů! A tak se ucpávají cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze ty nebezpečné nasycené.
Doporučení vyhnout se konzumaci palmového tuku stojí i v oficiálních Výživových doporučeních vydaných Společností pro výživu. Ta spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Docent Jan Pánek z Profit institutu, který pracoval na odborném hodnocení palmového tuku, doslova píše: „Asi jedinou výhodou palmového oleje je jeho nízká cena.“
Ekologický dopad využívání tohoto oleje je také na zvážení. Ještě před několika lety jste u pojídání chipsů či sladkostí nevěděli, že tímto mlsáním možná připravujete orangutana „o střechu nad hlavou“. Deštné pralesy začínají být ohroženy a producentům těchto potravin nedochází (anebo dochází, ale zisk je přednější), jak velmi do budoucna ovlivňují chod celé planety.
Ekologové začínají být osočování z vytváření paniky, ale opravdu jde jen o paniku? I o tom vám přijde vyprávět z vlastní zkušenosti náš významný primatolog a výzkumný pracovník ZOO v Ústí nad Labem, Mgr. Stanislav Lhota, PhD., který bude mluvit o svých vlastních zkušenost.
Tak se přijďte podívat a něco zajímavého dozvědět ve čtvrtek 10. listopadu na Toulcův dvůr.
Nebezpečí skryté v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje jich je pouze okolo 7 gramů, v palmovém oleji je to 49 gramů! A tak se ucpávají cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze ty nebezpečné nasycené.
Doporučení vyhnout se konzumaci palmového tuku stojí i v oficiálních Výživových doporučeních vydaných Společností pro výživu. Ta spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Docent Jan Pánek z Profit institutu, který pracoval na odborném hodnocení palmového tuku, doslova píše: „Asi jedinou výhodou palmového oleje je jeho nízká cena.“
Ekologický dopad využívání tohoto oleje je také na zvážení. Ještě před několika lety jste u pojídání chipsů či sladkostí nevěděli, že tímto mlsáním možná připravujete orangutana „o střechu nad hlavou“. Deštné pralesy začínají být ohroženy a producentům těchto potravin nedochází (anebo dochází, ale zisk je přednější), jak velmi do budoucna ovlivňují chod celé planety.
Ekologové začínají být osočování z vytváření paniky, ale opravdu jde jen o paniku? I o tom vám přijde vyprávět z vlastní zkušenosti náš významný primatolog a výzkumný pracovník ZOO v Ústí nad Labem, Mgr. Stanislav Lhota, PhD., který bude mluvit o svých vlastních zkušenost.
Tak se přijďte podívat a něco zajímavého dozvědět ve čtvrtek 10. listopadu na Toulcův dvůr.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk