Tiskové zprávy
Platforma Zvonečník: Zvonečník říká ne palmovému oleji
České potraviny se celá staletí obešly bez palmového oleje. Palmový olej je ale nejlevnější potravinářský tuk, který se dá snadno barvit a aromatizovat. Svezl se na vlně tlačení na výrobní cenu potravin v neoliberálních dobách zvyšovaného DPH (hlavně v letech 2007 z 5 na 9% a 2012 z 10 na 14%) a také na margarínové vlně proti živočišným tukům (máslo, sádlo). Jeho používání není jen etický problém, jak v únoru letošního roku naznačoval ministr Marian Jurečka.
Ze zdravotního hlediska je problém palmového a palmojádrového oleje vysoký obsah nasycených mastných kyselin, navíc s dlouhými řetězci. Tyto kyseliny jsou spojovány s rizikem aterosklerózy a přímo se k nim vztahuje kampaň "Nasycené škodí" podporovaná Českou společností pro aterosklerózu, Společností pro výživu, Fórem zdravé výživy či Stop obezitě. Lépe stravitelné nasycené mastné kyseliny v našich podmínkách přirozeně získáváme z mléčných a masných výrobků. Ve studené kuchyni je lze snadno vyvážit zdravějšími oleji s nenasycenými mastnými kyselinami (slunečnicový) a v teplé kuchyni potravinářským řepkovým olejem.
Postoje ministra Jurečky (KDU-ČSL) nehájí zájmy českých spotřebitelů, zdraví občanů a také přímo zemědělců. Ti rozhodně neprodukují palmový olej. Na zřetel je potřeba vzít spíše střídmý a vyvážený příjem českých tuků (neztužený slunečnicový a řepkový olej, máslo, sádlo). Nelze přihlížet ani šizení tradičních českých (někdy dokonce s nápisem "staročeské") potravin barveným a aromatizovaným palmovým olejem, zbytečnému používání tukových polev a konzumaci smažených výrobků. Konzumace těchto potravin může vést ke zbytečnému tloustnutí a většímu riziku aterosklerózy. A to za předpokladu, že tento tuk je dopravovaný půl planety, jeho produkci musejí ustoupit deštné pralesy a vhledem k nárokům palem na půdu a vodu tato produkce není dlouhodobě udržitelná.
Hodně diskutované je také větší používání palmového oleje v biopalivech. Podle IISD vzrostla spotřeba palmového oleje v Evropě mezi lety 2006 až 2012 pro výrobu biopaliv o neuvěřitelných 365 procent. Dovážený palmový olej může být i bez dotací levnější než řepkový olej. Vzhledem k jednoznačně negativní ekologické stopě je nutné využívání biosložky z palmového oleje v jakýchkoli palivech odmítnout.
Zvonečník podporuje zákaz využívání biosložky z palmového oleje v jakýchkoli evropských palivech a podporuje také vyšší zdanění necertifikovaného palmového oleje používaného v potravinářství a kosmetice.
Ze zdravotního hlediska je problém palmového a palmojádrového oleje vysoký obsah nasycených mastných kyselin, navíc s dlouhými řetězci. Tyto kyseliny jsou spojovány s rizikem aterosklerózy a přímo se k nim vztahuje kampaň "Nasycené škodí" podporovaná Českou společností pro aterosklerózu, Společností pro výživu, Fórem zdravé výživy či Stop obezitě. Lépe stravitelné nasycené mastné kyseliny v našich podmínkách přirozeně získáváme z mléčných a masných výrobků. Ve studené kuchyni je lze snadno vyvážit zdravějšími oleji s nenasycenými mastnými kyselinami (slunečnicový) a v teplé kuchyni potravinářským řepkovým olejem.
Postoje ministra Jurečky (KDU-ČSL) nehájí zájmy českých spotřebitelů, zdraví občanů a také přímo zemědělců. Ti rozhodně neprodukují palmový olej. Na zřetel je potřeba vzít spíše střídmý a vyvážený příjem českých tuků (neztužený slunečnicový a řepkový olej, máslo, sádlo). Nelze přihlížet ani šizení tradičních českých (někdy dokonce s nápisem "staročeské") potravin barveným a aromatizovaným palmovým olejem, zbytečnému používání tukových polev a konzumaci smažených výrobků. Konzumace těchto potravin může vést ke zbytečnému tloustnutí a většímu riziku aterosklerózy. A to za předpokladu, že tento tuk je dopravovaný půl planety, jeho produkci musejí ustoupit deštné pralesy a vhledem k nárokům palem na půdu a vodu tato produkce není dlouhodobě udržitelná.
Hodně diskutované je také větší používání palmového oleje v biopalivech. Podle IISD vzrostla spotřeba palmového oleje v Evropě mezi lety 2006 až 2012 pro výrobu biopaliv o neuvěřitelných 365 procent. Dovážený palmový olej může být i bez dotací levnější než řepkový olej. Vzhledem k jednoznačně negativní ekologické stopě je nutné využívání biosložky z palmového oleje v jakýchkoli palivech odmítnout.
Zvonečník podporuje zákaz využívání biosložky z palmového oleje v jakýchkoli evropských palivech a podporuje také vyšší zdanění necertifikovaného palmového oleje používaného v potravinářství a kosmetice.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk