https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/africke-ledovce-zmizi-do-20-let-uvedla-svetova-meteorologicka-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Africké ledovce zmizí do 20 let, uvedla Světová meteorologická organizace

19.10.2021 12:48 (ČTK)
V případě ubývání ledovců se zpráva opírá o situaci na Kilimandžáru, v pohoří Mount Kenya a východoafrických horách Rwenzori přesahujících výšku 5000 metrů nad mořem.
V případě ubývání ledovců se zpráva opírá o situaci na Kilimandžáru, v pohoří Mount Kenya a východoafrických horách Rwenzori přesahujících výšku 5000 metrů nad mořem.
Africké ledovce do 20 let kvůli klimatické změně zmizí. Ve své zprávě to oznámila Světová meteorologická organizace (WMO). Zabývala se v ní podle agentury AP budoucností afrického kontinentu, který ke globálnímu oteplování přispívá nejméně, ale bude jím trpět nejvíc.
 

WMO zprávu zveřejnila před klimatickou konferencí, jež začne 31. října v Glasgow. Vyplývá z ní, že Afrika s 1,3 miliardy obyvatel se otepluje víc a rychleji, než je průměr ve zbytku světa, a je klimatickou změnou "krajně ohrožená". Přitom 54 afrických států se na emisích plynů, které oteplování způsobují, podílí jenom ze čtyř procent.

V případě ubývání ledovců se zpráva opírá o situaci na Kilimandžáru, v pohoří Mount Kenya a východoafrických horách Rwenzori přesahujících výšku 5000 metrů nad mořem. Tamní ledovce "nyní ubývají rychleji, než je průměr jinde, bude-li to takto pokračovat, led tam po roce 2040 zmizí," uvádí WMO.

Její generální tajemník Petteri Taalas řekl, že v Africe jsou miliony lidí v ohrožení kvůli přesunům, hladu a klimatickým šokům. Odhady ekonomického dopadu na africké země se liší, ale v subsaharské části mohou klimatické změny do roku 2050 přinést snížení hrubého domácího produktu o tři procenta.

Přední africká agronomka z Komise Africké unie Josefa Sacková upozornila, že se nejenom mění fyzické podmínky, ale přibývá také lidí, kteří tím trpí. Pokud se podle ní nic nezmění, bude do roku 2030 "mimořádnému suchu, záplavám a extrémnímu horku čelit 118 milionů chudých Afričanů". Mnozí budou muset denně vystačit jenom s necelými dvěma dolary (44 korunami). OSN už upozornila, že na Madagaskaru v Indickém oceánu klimatické změny způsobí hladomor.

Přes tyto hrozby je africký kontinent ve srovnání s bohatšími státy méně zastoupen na mezinárodních klimatických konferencích a má menší podíl na vědecké práci Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC).

Ke splnění svých klimatických cílů bude podle Taalase Afrika potřebovat biliony dolarů. "Roční výdaje na přizpůsobení se klimatické změně v Africe stoupnou do roku 2050 na 50 miliard dolarů (přes bilion Kč), i když budeme předpokládat, že se podaří plnit mezinárodní cíl držet oteplování pod dvěma stupni Celsia," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

19.10.2021 13:19
Článek vylíčil obyvatele Afriky jako chudáky, kteří doplácejí na průmyslové země. Sami se na produkci emisí podílejí pouze 4%, ale přes to trpí, protože ty hnusné vyspělé státy produkují emisí mnohem více. Nezaznělo tady, že ti "chudáci" se množí jako kobylky, odlesňují tisíce čtverečních kilometrů pralesů, přičemž odlesněná půda akumuluje teplo mnohem více a rychleji než půda krytá pralesem. A pokud kolem takového malého sněhového bobku nazvaného Kilimandžáro jsou velké ploch, které hicují, logicky se sníh na tom bobku rozpouští a mizí. Takže žádní hnusní Evropani. Za ten mizející sníh a led si mohou Afričani z velké míry sami.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.10.2021 18:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Stopro souhlas, jako bych to psal sám:-) Jen mě zaráží, že u tak závažného tématu je velmi vlažná reakce, v podstatě jen dva diskutéři, pana Vacka nepočítám, jeho pozitivní vztah k GO je dostatečně znám.

Ano, žádný gryndýl, nýbrž Sahara deal čeká kolébku lidstva. Pokud se zavčasu nevzpamatují a nebudou brzdit své pudy, čeká černý kontinent apokalypsa tisíckrát horší než hejno sarančat. Ale trol mě jistě vyvede z omylu, neb stačí více používat pesticidy a moderní mašiny a vše bude OK. Holt při honbě za kysličníkem maj (téměř) všici klapky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.10.2021 15:03
Poslední odstavec, vzkaz je jasný: Bohaté státy, které strašíte s GO, dejte nám miliardy, jinak se oteplí o 2°C a přestaneme vám dovážet kakao, budem se přesunovat atd. Bohaté státy si tohle vydírání zavařily samy. Lepší by bylo přestat věštit o oteplování, jinak nás Afrika přechytračí našimi vlastními zbraněmi (jak Afgh.). A přestat Afriku nejen poučovat, ale nechat úplně být, at ukážou sami, jak se jim bude dařit. Jestli roztaje sníh na Kilimandžáru, kdo ví, měření mohou být cinknutá.Členství v IPCC si musí státy platit, tak je jasné, že tam Afričani nejsou, ale možná to nevadí, není třeba nad tím plakat. Oni netrpí tak, jak se tu prezentuje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.10.2021 15:21 Reaguje na Jarka O.
Oni zatím moc netrpí, ale trpět budou. Při tempu, jakým v Africe roste populace, za pár desítek let tam budou doslova stovky miliónů lidí chcípat hlady. Jenže když někdo poukáže na to, že by se měla populace v Africe regulovat pomocí antikoncepce, je okamžitě dehonestován.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.10.2021 15:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak já bych Vás nedehonestovala, ale oni o regulaci nechcou nic slyšet, natož od bělocha. Jsou konzervativi. Možná je Čína převychová chytřeji.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.10.2021 16:04 Reaguje na Jarka O.
Kdysi černošské ženy rodily 8 - 10 dětí. Většina zemřela na choroby, občas nějaké zabila divoká zvěř a nějaké taky odchytli otrokáři. Dospělosti se dožilo tak 1, 2, možná tři děti. Pak tam začaly neziskovky navážet humanitární pomoc. potraviny, léky a počet obyvatel Afriky začal dramaticky narůstat. Pokud si nechtějí do regulace nechat mluvit, recept je jednoduchý. Zastavit jakoukoliv humanitární pomoc a regulaci pak udělá sama matka příroda.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.10.2021 16:37
I u nás byl celkem nedávno ledovec. A kdopak by chtěl jeho návrat dnes? Jsme rádi, že jsme se ho zbavili. I afričané budou jednou rádi.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.10.2021 17:30 Reaguje na Richard Vacek
Jenže až ledovce zmizí, teploty v Africe budou kolem padesáti stupňů a to místní černoši moc nadšeni nebudou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.10.2021 20:48
Střední teplota na Zemi je jen 12 st.C. Žijeme v jednom z nejchladnějších období.
Odpovědět
va

vaber

20.10.2021 09:07 Reaguje na Richard Vacek
měl by jste odjet do Afriky a užívat si to nejchladnější období někde v teplíčku a bez klimatizace samozřejmě
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.10.2021 10:20 Reaguje na vaber
Nemusí nikam jezdit. Pokud ten vývoj bude pokračovat, za pár let nám Afričani přijdou do Evropy povykládat, jak to u nich vypadá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 20:41 Reaguje na Richard Vacek
V jakém proboha chladnějším období? Neviděl jste nikdy nějaký graf, třeba za půl miliónu let? Jsme na teplotní špičce a koncentrace CO2 je o polivinu vyšší, než kdykoliv v historii.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.10.2021 09:43
Pokud by si chtěl někdo přečíst místo blábolení místních ...... o vydírání, neziskovkách, cinknutých měřeních, atd. původní zprávu WMO, tak zde je odkaz. Je to anglicky a má to asi 12 MB. :-)

https://reliefweb.int/report/world/state-climate-africa-2020-0

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist