https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-rozdali-stranam-klimaticke-vysvedceni-vetsina-propadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté rozdali stranám klimatické vysvědčení, většina propadla

30.6.2021 14:52 | PRAHA (ČTK)
Trojku FFF udělilo Pirátům a KDU-ČSL. Podle aktivistky Kláry Sukové, která vysvědčení rozdávala, podpořili většinu zákonů ohledně ochrany klimatu. Na řešení klimatické krize však ani jeden z "premiantů" nekladl dostatečný důraz. TOP 09 a STAN si vysloužili čtyřku. Suková například vytkla STAN, že nepodpořili dřívější konec skládkování. ČSSD, ANO, KSČM, SPD, ODS pak neprospěli.
Trojku FFF udělilo Pirátům a KDU-ČSL. Podle aktivistky Kláry Sukové, která vysvědčení rozdávala, podpořili většinu zákonů ohledně ochrany klimatu. Na řešení klimatické krize však ani jeden z "premiantů" nekladl dostatečný důraz. TOP 09 a STAN si vysloužili čtyřku. Suková například vytkla STAN, že nepodpořili dřívější konec skládkování. ČSSD, ANO, KSČM, SPD, ODS pak neprospěli.
Klimatické vysvědčení dnes v Praze sněmovním stranám symbolicky rozdali zástupci hnutí Fridays for Future (FFF). Aktivisté hodnotili hlasování stran o zákonech týkajících se ochrany klimatu a přírody i důraz, které na toto téma kladly. Pět stran z devíti propadlo, nejlepší známku, trojku, dostali Piráti a KDU-ČSL.
 

Na Malostranském náměstí kolem půl jedenácté uspořádala happening dvacítka aktivistů. Postavili tabuli i několik školních lavic, v nichž seděli aktivisté zastupující hodnocené strany. Mluvčí FFF Klára Bělíčková ČTK řekla, že organizace vycházela z deseti různých hlasování o zákonech souvisejících s klimatem a životním prostředím. Mezi ně patřila třeba zamítnutá novela zákona o ochraně ovzduší, zrušení novely mysliveckého zákona nebo postup stran při hlasování o novele zákona o odpadech a stavebním zákonu, jehož podobu ekologické organizace kritizují. Aktivisté také uvedli, že o řadě důležitých kroků k řešení klimatické změny se ve Sněmovně nejednalo vůbec.

Trojku FFF udělilo Pirátům a KDU-ČSL. Podle aktivistky Kláry Sukové, která vysvědčení rozdávala, podpořili většinu zákonů ohledně ochrany klimatu. Na řešení klimatické krize však ani jeden z "premiantů" nekladl dostatečný důraz. TOP 09 a STAN si vysloužili čtyřku. Suková například vytkla STAN, že nepodpořili dřívější konec skládkování. ČSSD, ANO, KSČM, SPD, ODS pak neprospěli. Aktivistka v závěru podotkla, že doufá, že příští podobné setkání bude lepší, protože "horší už to být nemůže".

Zástupci FFF v závěru uvedli, že rozdávání vysvědčení zahájilo kampaň týkající se podzimních voleb do Poslanecké sněmovny. Hnutí, převážně v září, plánuje další akce a debaty. Podle aktivistů nadcházející volby "musí být o klimatu". Po dnešní akci také aktivisté odnesli vysvědčení na podatelnu Sněmovny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.6.2021 16:38
No, já vystavím vysvědčení všem aktivistům zeleným - za 5 ! Bez možnosti reparátu.
Odpovědět

Jirka Černý

30.6.2021 17:09
Po první světové válce se v Německu dostala k moci politická strana která prosazovala na svou dobu velmi pokrokové a přísné zákony na ochranu přírody, ta strana by jistě dostala od aktivistů jedničku. Ale pak se ukázalo že volit tu stranu nebyl úplně nejlepší nápad.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.6.2021 17:23 Reaguje na Jirka Černý
to ale není problém aktivistů ale toho, jak se strany zachovaly k navrhovaným zákonům...pokud si vzpomínám, tak docela směšná aféra okolo cirkulační ekonomice zejména plastů, aby se pak MŽP bilo do hrudě, že zakázali brčka. No směšný, ale co by jste chtěli po takové vládě.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

30.6.2021 18:16 Reaguje na Jirka Černý
Ano a pod vlivem tehdy nejpokrokovejsich nemeckych zakonu (tusim ze to bylo pod ministerstev dr. Goebbels) kdy byly vyhlaseny velkoplosne rezervace i na hranicich CSR (treba Gross Iser roku 1933, dnesni polska cast Velke Jizerske louky) vznikly i prvni ceske prirodni rezervace. Cerna jezero na Sumave, Kotelni jamy a Obri dul v Krkonosich atd.

Taky ochrana napr. tatranskych svistu a kamziku zacala byt velmi prisna v dobe Generalniho Gouvernementu vedeneho Hansem Frankem. Pro Zidy byly budovany velke vyhlazovaci koncentraky - ale svisti a kamzici zacali pozivat ochrany, o jake se jim driv ani nesnilo
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.6.2021 17:59
Je chvályhodné, že se středoškoláci – tedy alespoň někteří - aktivně zajímají o to, jak si vedou politické strany ve vztahu ke klimatu. Čekala jsem, že Piráti budou mladými aktivisty hodnoceni lépe než ostatní. „Lidovci“ mne ale velmi překvapili, u nich jsem to nečekala.
Poskytnout politickým stranám zpětnou vazbu tímto způsobem je docela dobrý nápad. Za důležité považuji hlavně zdůvodnění známky jednotlivých politických subjektů, to by mohlo být více konkrétní.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.6.2021 18:00
Osobně bych uvítala, kdyby se do budoucna vysvědčení neomezovalo jen na „klimatickou krizi“. Vnímám řadu problémů životního prostředí, co by měly být akutně řešeny nezávisle na ní. Obávám se, že dochází k příliš velkému upřednostňování problémů „klimatická krize“ na úkor jiných průšvihů poškozujících naší přírodu. Nebo díky úsilí o řešení „klimatické krize“ by se mohly pohnout ledy i v těch dalších oblastech?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.6.2021 19:52 Reaguje na Majka Kletečková
O tom, jak se pohnou po volbách ledy, lze usuzovat z obrovského zájmu veřejnosti zachyceném na videu.
Odpovědět
DA

DAG

30.6.2021 22:11 Reaguje na Majka Kletečková
Bohužel klima krize je prostě móda. Vše by se mělo řešit racionálně. Ale poslední dobou mi přijde, že témata jako klima krize a Black Livemathers je prostě módní. Já sedím koukám a prostě to ve svých čtyřiceti letech nedokážu pobrat. Asi jsem moc starej. Bohužel až se móda ztočí jinam, tak zůstanou jen problémy. Klima krize proti které budou obyčejní lidé a z lidí, kteří byli absolutně nestrani budou rasisti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.7.2021 09:45 Reaguje na DAG
To vám nepřijde, to tak prostě je.

Holt žádný strom neroste do nebe a nic netrvá věčně. Na něco každá civilizace musí dojet ... my taky dřív nebo později na něco musíme umřít.
Odpovědět

Jirka Černý

1.7.2021 10:01 Reaguje na Svatá Prostoto
A že se nám těch možností docela sešlo.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.6.2021 20:45
Vzhledem k tomu, že aktivista se stalo kvůli aktivistům sprostým slovem, je špatná známka, kterou někomu udělí, vlastně pochvalou.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

30.6.2021 23:37 Reaguje na Richard Vacek
Nedávno mi redaktor z místní drbny chtěl napsat ke jménu "aktivista" (udělal jsem práci estetického charakteru v obci, protože jsem se na to už nemohl dívat). Nakonec nenapsal - usoudil, že je celkem běžné drobné práce pro svoji obec a spoluobčany normální udělat jen pro radost. Pravdu máte - aktivista je u nás celkem ošklivé slovo.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.7.2021 11:07 Reaguje na Pavel Jeřábek
Tak ted nevim, co to je aktivista. To je nekdo, kdo pracuje?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

1.7.2021 11:27 Reaguje na Jarka O.
Ano, kdo je aktivní v nějaké veřejné oblasti, je aktivista. Kdo je pasivní a nesnaží se o nic, je pasivista. Ti první jsou mi sympatičtější, i když prosazují něco, s čím nemusím zrovna souhlasit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.7.2021 12:17 Reaguje na Daniel Vondrouš
Jak praví okřídlené ... "Von byl sice aktivní, ale blbej ...".
Neberu vám váš názor, ale pokud mám někoho za pošuka, tak osobně u něj vítám tu pasivitu. Protože pak je slušná šance, že se mi nebude mocí mermo cpát do života.

A to si z toho více méně jen dělám srandu, bo kdyby ne, tak vzato do důsledku by vám měli být sympatičtí i milicionáři v únoru 48.
Odpovědět

Jirka Černý

1.7.2021 12:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Jak se říká: Aktivní blbec je horší než skvěle vycvičený záškodník.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.7.2021 12:51 Reaguje na Richard Vacek
Mně je řada aktivistů sympatičtější než většina pasivních brblalů nebo lhostejných lidí. S aktivisty ve svém okolí mám dobré zkušenosti. Díky aktivistům se v blízkém okolí mého bydliště nepostavila na pozemcích bývalého zahradnictví nová benzínová pumpa (nepotřebná). Kdyby se ze sousedů nestali na čas aktivisti, nezprostředkovávaly informace nám ostatním a nespojili většinu místních občanů v jednotnou frontu, držela by naše čtvrť možná světový rekord v počtu benzínových pump na jednotku plochy a na jednoho obyvatele (do doby, než by některé místní benzínky zkrachovaly kvůli jejich nadbytečnosti). Jiným dočasným aktivistům zase u nás vděčíme za to, že zatím nedošlo k vybetonování části Malše a jejího okolí včetně poražení krásných stromů nedaleko tůní U Špačků. Naposledy se před pár lety snažila betonářská lobby svůj záměr zdůvodnit potřebou nové vodácké základny pro vodáky, naštěstí vodácké oddíly s tím nesouhlasily a samy na nebezpečí zničení pěkné přírodní lokality aktivisty upozornily. Díky aktivistům a jihočeským vědcům také nedošlo k postavení nové lanovky a sjezdovky v jedné z nejcennějších oblastí NP Šumava za prezidentování Václava Klause a ministra ŽP Tomáše Chalupy, kteří šli podnikatelům na ruku, a v národním parku tak zvítězila ochrana přírody před jinými zájmy. Většina z těchto místních aktivních občanů bývá z boje tak unavená, že se z toho delší dobu vzpamatovává a je ráda, když má pak klidnější období nevyžadující jejich angažovanost. Já bych toho jejich nasazení nebyla schopna.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.7.2021 13:35 Reaguje na Majka Kletečková
Aktivistům se něco (naštěstí) taky nepovedlo. Jihočeské matky bojovaly proti Temenínu. Když si vezmu, jakou škodu na životním prostředí by jejich úspěch znamenal, kolik uhlí by už bylo vyrubáno a spáleno, tak vidím, že je často lepší aktivisty ignorovat.
Biopaliva, řepka, štěpka, biometan, elektrovozy. To jsou další aktivistické nesmysly, které se nám nepodařilo zastavit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.7.2021 14:29 Reaguje na Majka Kletečková
Hura, tak jsem taky skoro aktivistka. Nebo aktivni, nekdy angazovana, kdyz o neco v okoli jde, ale jinak normalni pracujici obcanka. Podle popisu nekterych aktivistickych akci Ekolistem jsem myslela, ze je aktivista spis sproste slovo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist