https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/antimonopolni-urad-zahajil-sektorove-setreni-odpadoveho-hospodarstvi-potrva-dva-roky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Antimonopolní úřad zahájil sektorové šetření odpadového hospodářství, potrvá dva roky

18.4.2024 13:55 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil takzvané sektorové šetření týkající se odpadového hospodářství. Bude se zabývat tím, jak na tomto trhu funguje hospodářská soutěž. Následující dva roky budou úředníci shromažďovat informace od všech, kdo na tomto trhu působí, pak je vyhodnotí. Analyzovat chce desetileté období od roku 2013 do roku 2023, konkrétně svoz, třídění, spalování a skládkování odpadů se zaměřením výhradně na komunální odpad a odpady z obalů.
reklama

 

"Odpadové hospodářství prochází v současné době zásadními změnami, zejména v souvislosti s přechodem k ekologické a udržitelné ekonomice. Z tohoto důvodu je podstatné, aby v odvětví probíhala efektivní hospodářská soutěž, díky níž budou soutěžitelé v tomto odvětví fungovat efektivněji a s nižšími náklady pro spotřebitele," uvedl úřad.

Nakládání s odpady úřad pro sektorové šetření vybral z několika důvodů. Jedním z nich je to, že se v uplynulých letech opakovaně zabýval podněty z této oblasti. Zároveň jsou v současné době v přípravě zásadní změny zákonů, které se odpadů a nakládání s nimi týkají. "V přípravě je jednak zavedení zálohového systému na PET lahve a kovové obaly na nápoje a rovněž změna pravidel skládkování spalitelného komunálního odpadu, k níž má dojít v roce 2030. Obě tyto změny budou mít zásadní dopad do sféry hospodářské soutěže. Z těchto důvodů se úřad rozhodl daný sektor podrobně prověřit," upřesnil ÚOHS.

Úředníci budou nejprve analyzovat aktuální plány odpadového hospodářství krajů a osloví krajské úřady s žádostí o informace. Potom zmapuje fungování jednotlivých trhů, identifikuje firmy, které v těchto oblastech působí a vyžádá si informace také od nich. Půjde například o veřejné zadavatele, svozové společnosti, provozovatele skládek a třídicích linek, spalovny, zařízení energetického využití odpadů i sdružení firem v těchto oborech. Druhou fází pak bude analýza získaných dat a jejich porovnání s daty Českého statistického úřadu a dalších zdrojů.

Cílem sektorového šetření je zmapovat trh nakládání s odpady a jeho strukturu, úroveň hospodářské soutěže a zjistit případné nefunkčnosti na něm. Úřad chce také sestavit doporučení pro řešení soutěžních problémů a pro posílení soutěže na těchto trzích.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.4.2024 16:55
Veškeré odpadové hospodářství, má být 100% ve vlastnictví státu, co by - veřejně prospěšná společnost !
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

21.4.2024 19:42 Reaguje na smějící se bestie
Ano, správně - měla by to být zařízení státní infrastruktury. Případně částečně vlastněná krajem, kde to zařízení funguje...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist