https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgicke-rybare-ma-pred-dopady-brexitu-spasit-listina-z-roku-1666
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgické rybáře má před dopady brexitu spasit listina z roku 1666

20.10.2020 16:39 | BRUSEL (ČTK)
Belgie patří spolu s Francií či Nizozemskem do skupiny unijních zemí požadujících v rozhovorech s Británií zachování současných kvót pro rybolov v britských vodách a odmítajících učinit jakýkoli ústupek.
Belgie patří spolu s Francií či Nizozemskem do skupiny unijních zemí požadujících v rozhovorech s Británií zachování současných kvót pro rybolov v britských vodách a odmítajících učinit jakýkoli ústupek.
Neústupnost Británie ve vyjednáváních o rybolovných právech s Evropskou unií přiměla belgické úřady hledat pomoc pro své rybáře u anglického krále Karla II. vládnoucího v 17. století. Vláda severní vlámské části země zadala právníkům rozbor listiny z roku 1666 zaručující vlámským rybářům přístup do vod u britských břehů. Podle vlámské ministryně hospodářství vláda bude chtít glejt použít v případě, že rozhovory Bruselu s Londýnem selžou, napsal list Financial Times.
 

Británie opustila evropský blok v lednu a obě strany mají do konce roku čas na uzavření dohody upravující budoucí vztahy. Rybolov je vedle pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad dodržováním smluv jedním z trojice dlouhodobě sporných témat, která zatím blokují pokrok v rozhovorech.

Belgická média již o "Chartě rybolovných práv" píší více než rok, dosud však tyto zprávy vyvolávaly spíše úsměv a málokdo archivní listinu bral vážně. S krátícím se časem na uzavření dohody však vlámské úřady dospěly k závěru, že jim možná listina zůstane v ruce jako poslední brexitová karta.

"Belgie nebude váhat přihlásit se o toto právo," řekla deníku vlámská ministryně Hilde Crevitsová. První právní analýzy podle ní uvádějí, že pokud obě strany neuzavřou jinou dohodu, lze tři a půl století starou licenci uplatnit.

Královské privilegium zaručuje 50 rybářům z Brugg navždy přístup do vod u Británie. Karel II. jej podle historiků vydal z vděčnosti za to, že mu právě město na severu dnešní Belgie poskytlo útočiště v polovině 17. století, kdy během občanské války dočasně odešel do exilu po popravě svého otce Karla I.

Podle ministryně Crevitsové pochází z britských vod zhruba polovina všech úlovků vlámských rybářů, kterých je zhruba 2500. Pokud by tam nemohli dále lovit, znamenalo by to pro ně existenční hrozbu, dodala ministryně.

Belgie patří spolu s Francií či Nizozemskem do skupiny unijních zemí požadujících v rozhovorech s Británií zachování současných kvót pro rybolov v britských vodách a odmítajících učinit jakýkoli ústupek. Podobně nekompromisní přístup však má i britská vláda, pro niž se stal rybolov politicky citlivou otázkou. Premiér Boris Johnson v kampani za vystoupení z EU slíbil rybářům, že získají zpět kontrolu nad lovem v britských vodách, a od té doby se staly ryby jedním ze symbolů britské nezávislosti na unii.

Někteří analytici podotýkají, že jednání o celém vzájemném obchodu proto může zhatit spor o odvětví tvořící na obou stranách Lamanšského průlivu jen několik desetin procenta ekonomiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

20.10.2020 16:51
Hm, takže si dva a půl tisíce rybářů zahraje loterii o padesát povolení k rybolovu. Nebo jen ti, co stihnou včas přeložit sídlo firmy do Brugg?
To mi přijde spíš jako zdroj mnoha nových problémů než řešení jednoho existujícího.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.10.2020 17:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Mimochodem - belgičtí rybáři to nemají daleko do brusele. Tam by mohli někomu zajít poděkovat, že dává Britům najevo, že odchod si tvrdě odskáčou a úmyslně tak situaci vyhrocuje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.10.2020 17:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Předběhl jste mě.
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2020 19:48
Jasně že to má vliv jen na několik desetin procent ekonomiky daných zemi, ale u konkrétního rybáře to může být sto procent na jeho ekonomiku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist