https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlinane-hlasuji-v-referendu-o-klimaticke-neutralite-mesta-do-roku-2030?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlíňané hlasují v referendu o klimatické neutralitě města do roku 2030

26.3.2023 19:04 | BERLÍN (ČTK)
Iniciativa Klimaneustart, která za referendem stojí, požaduje, aby metropole do roku 2030 snížila oproti roku 1990 emise oxidu uhličitého nejméně o 95 procent. Tím by se Berlín dostal přinejmenším na hranici klimatické neutrality.
Iniciativa Klimaneustart, která za referendem stojí, požaduje, aby metropole do roku 2030 snížila oproti roku 1990 emise oxidu uhličitého nejméně o 95 procent. Tím by se Berlín dostal přinejmenším na hranici klimatické neutrality.
Licence | Volné dílo (public domain)
Obyvatelé Berlína dnes v referendu rozhodovali, zda se německá metropole stane do roku 2030 klimaticky neutrálním městem. Dosavadní plány počítají s neutralitou do roku 2045. Pokud by ale voliči návrh schválili, byl by výsledek pro vedení Berlína právně závazný. Uspíšení přechodu k vyrovnanému hospodaření s oxidem uhličitým by stálo vyšší desítky miliard eur (stovky miliard Kč) a podle kritiků i některých vědců by cíl byl navíc nereálný.
reklama

 

V Berlíně může o neutralitě hlasovat zhruba 2,43 milionu voličů, kteří ve městě žijí nejméně tři měsíce a kteří mají německé občanství. Aby byl návrh schválen, nestačí jen podpora většiny zúčastněných voličů, ale pro musí být nejméně 25 procent oprávněných voličů. To je asi 612 000 lidí.

Iniciativa Klimaneustart, která za referendem stojí, požaduje, aby metropole do roku 2030 snížila oproti roku 1990 emise oxidu uhličitého nejméně o 95 procent. Tím by se Berlín dostal přinejmenším na hranici klimatické neutrality. Iniciativa odhaduje, že urychlení transformace by stálo asi 110 miliard eur (2,6 bilionu Kč). Takové peníze ale město nemá. Zastánci rychlejšího postupu tvrdí, že pomoci by mohla spolková vláda a fondy Evropské unie. Možnost pomoci vidí i u firem a podnikatelů, pokud by je město motivovalo.


reklama

Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.3.2023 19:36
Ale třeba se objeví zázračná možnost.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.3.2023 19:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Myslím tím Wundertunlichkeit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.3.2023 19:56
Pokud si to odhlasují, budu se těšit, jak to v roce 2030 našvindlují. To bude pak vzor, jak to našvidlovat i jinde.

Copak zůstal nějaký závazem brigády soc. práce nesplněn? Berlín, die Haptstadt der DDR, jistě nezapoměl, jak na to.
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.3.2023 19:35
A že by rovnou hlasovali třeba o termodynamických zákonech?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist