https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britske-urady-doporucuji-omezit-konzumaci-masa-a-mleka-o-petinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britské úřady doporučují omezit konzumaci masa a mléka o pětinu

24.1.2020 00:17 | LONDÝN (ČTK)
Lidé v Británii by měli v rámci boje s klimatickými změnami o pětinu omezit konzumaci hovězího, skopového a mléčných produktů. / Ilustrační foto
Lidé v Británii by měli v rámci boje s klimatickými změnami o pětinu omezit konzumaci hovězího, skopového a mléčných produktů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Lidé v Británii by měli v rámci boje s klimatickými změnami o pětinu omezit konzumaci hovězího, skopového a mléčných produktů. Jen tak bude možné zajistit uhlíkovou neutralitu britského hospodářství, které chce Londýn dosáhnout do roku 2050. Ve své zprávě to podle zpravodajského serveru BBC uvedla komise pro klimatickou změnu zřízená britskou vládou.
 

Komise v dokumentu nabádá úřady, aby ve všech veřejných jídelnách vždy nabízely alespoň jeden pokrm čistě rostlinného původu. Upozorňuje však, že pokud lidé nezmění svoje stravovací návyky dobrovolně, bude možná nutné zavést na maso a mléko zvláštní daň, jež by měla občany od konzumace živočišných produktů částečně odradit.

Trávicí ústrojí krávy vyprodukuje za rok průměrně 70 až 120 kilogramů metanu. Ten je přitom až 25krát účinnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý, zůstává však v atmosféře výrazně kratší dobu.

"Nemůžeme dosáhnout vládního cíle uhlíkové neutrality do roku 2050, aniž zásadně změníme způsob, jakým využíváme půdu, jakým farmaříme a jakým se stravujeme," řekl BBC šéf komise Chris Stark.

Zpráva tak doporučuje například vysazování nových lesů na pastvinách, které v budoucnu uvolní ubývající dobytek, a vyzývá k obnovování rašelinišť, v nichž se ukládá velké množství skleníkových plynů. Nabádá rovněž farmáře, aby chytřeji využívali hnojiva a více se spoléhali na zvířecí hnůj. Lidé by podle zprávy také měli lépe nakládat s potravinami a snížit množství vyhozeného jídla o 20 procent.

Ačkoliv britská asociace farmářů s některými doporučeními souhlasí, nepovažuje snížení živočišné produkce za účinné opatření. "Rostlinné produkty nemají nutně vždy menší dopad na životní prostředí," prohlásila prezidentka asociace Minette Battersová. Podle některých ekologických aktivistů je naopak plán málo ambiciózní a jeho doporučení nejdou dostatečně daleko.

V Británii se o víkendu poprvé sejde občanské shromáždění, které bude diskutovat o opatřeních nutných pro dosažení vládního cíle uhlíkové neutrality. Šest parlamentních komisí oslovilo poštou 300.000 občanů, kteří by měli být reprezentativním vzorkem britské společnosti. Z nich bylo nakonec náhodně vybráno 110 lidí, kteří pochází z různých společenských vrstev i věkových skupin a zaujímají k otázce klimatické změny odlišné postoje.

Několik odborníků jim bude předkládat k diskusi návrhy možných opatření, například plán zákazu aut se spalovacím motorem od roku 2040. Jejich názory a postřehy by následně měly sloužit jako vodítko při tvorbě zákonů. Někteří aktivisté se však obávají, že jelikož shromáždění neorganizuje přímo britská vláda, nýbrž parlament, není jisté, zda budou mít závěry občanů dostatečný politický dopad.

Britská konzervativní vláda přijala závazek dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 loni v červnu. Uhlíkově neutrální hospodářství navenek nevylučuje žádné skleníkové plyny, především oxid uhličitý a metan, které podle mnohých vědců značně přispívají k oteplování světového klimatu. V praxi to znamená, že hospodářství buď žádné skleníkové plyny neprodukuje, nebo je všechny dokáže zpětně pohltit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

24.1.2020 07:18
Tak známe to z EU. Návrh - doporučení - směrnice :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.1.2020 09:42
Kdyby neexistovaly studie, podle nichž ta konzumace masa ekologicky nevadí ...
Odpovědět
ig

24.1.2020 12:25
Hlavně neexistuje důvod, proč bychom měli poslouchat ukřičené aktivisty, kteří si vymýšlejí zástupné důvody proto, aby mohli manipulovat s lidmi. Takže já i nadále budu jíst maso kdy se mi zlíbí a když třeba nebudu mít chuť, dám si klidně bezmasé jídlo, jako to dělám celý život, bez ohledu na to, co mi tihle paraziti lidstva kážou :-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.1.2020 13:57 Reaguje na
Na lidstvu parazitují jiní, viz rozložení bohatství napříč lidskou populací. Jezte si co chcete, mě v tomto ohledu formovala babička, která jako správná (i když rozkulačená) selka vařila maso jednou týdně. Trocha té šetrnosti by neuškodila nikomu, jak ostatně vyznívá i článek výše, snížit spotřebu o 20% (pro řadu jedinců, ale asi nepřekonatelný problém)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.1.2020 14:00 Reaguje na
Jo a doporučila to britská vláda, nikoli ukřičení aktivisté
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.1.2020 14:08 Reaguje na Jakub Graňák
Vzhledem k tomu, že ukřičení aktivisté po tomhle stonají už léta, tak bych to na vládu nesváděl. To jsou jen pimprlata, která dělají, o čem si myslí, že za to sklidí úspěch.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2020 10:17
Spíš jde o úředníky, jichž se změna vlády zatím nedotkla.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

24.1.2020 13:01
Já se na rozdíl od vás snažím jíst, což ale zas tak podstatné není. Podstatnějším je to , že nevidím důvod proč by mi do mého jídelníčku měl někdo kecat a potraviny v rámci toho kecání účelově zdražovat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.1.2020 13:49 Reaguje na Jarek Schindler
Vzhledem k objemu konzumace, a objemu občanů (kolem pasu), je myslím si termín žraní daleko přiléhavější.
Já zase naopak nevidím důvod proč bych měl ze svého zdravotního pojištění saturovat léčbu civilizačních chorob způsobených nadměrnou konzumací masa.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.1.2020 14:07 Reaguje na Jakub Graňák
Jenže z masa se zpravidla netloustne. Tloustne se z jeho náhražek, případně z moučných a tučných jídel. A těch se musí sníst (na kalorie/kJ) víc, kvůli jejich nižší nutriční hodnotě.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.1.2020 14:29 Reaguje na Jan Šimůnek
No jistě, proto WHO doporučuje jeho konzumaci jen 2x do týdne. Obzvláště pak typická česká kuchyně postavená na praseti je vskutku netučná, proto ty rakoviny konečníku, tlustého střeva, infarkty, mrtvice...
Odpovědět
ig

24.1.2020 16:18 Reaguje na Jakub Graňák
Ať už mi radí britská vláda nebo WHO, můžu ty rady akceptovat a nebo nemusím, můžu poslechnout nějaké úplně jiné nebo vůbec žádné a doufám, že to tak už zůstane :-) Říká se tomu svoboda :-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.1.2020 18:22 Reaguje na
Jistě se shodneme, že svoboda každého jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda jiného jednotlivce.
Já jsem se svobodně rozhodl, že budu pít čistou vodu z vlastního zdroje, další jednotlivec se v zájmu vyššího zisku rozhodl používat pesticidy, které znečišťují můj zdroj. Řekněte mi, proč bych měl tolerovat takovýto zásah do vlastní svobodné volby?
Odpovědět
VN

Vilém N

24.1.2020 18:25 Reaguje na Jakub Graňák
No a někdo se rozhodl jíst maso každý den. Svobodně.
Odpovědět
ig

24.1.2020 18:29 Reaguje na Jakub Graňák
Chcete-li příklad se studní, tak aby to významem odpovídalo tomu masu, musel by Vám tu studnu očarovat a Vy byste se musel u soudu domáhat předběžného opatření, aby nesměl pobíhat po pozemku zahalený do beraní kůže se psí lebkou v ruce :-)
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.1.2020 22:46 Reaguje na
Milý igu - ty si pleteš svobodu s arogancí, egoismem, bezohledností.
Pokud by svoboda byla taková, jakou tu soustavně popisuješ, pak můžeme hodit za hlavu kulturu, civilizaci, zákony, právo, řád a "vyšší hodnoty". Svoboda ve tvém pojetí je "já chci a nikdo mi to nesmí upírat".
Jak malé, rozmazlené dítě.
Svoboda je v první řadě obrovská zodpovědnost, za sebe počínaje, za svět konče.
Odpovědět
ig

24.1.2020 22:50 Reaguje na Anyr
Za svět - ano, za magory - ne :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2020 10:24 Reaguje na Anyr
'...pak můžeme hodit za hlavu kulturu, civilizaci, zákony, právo, řád a "vyšší hodnoty"...'

Jenže právě přesně tohle dělají ekologové.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.1.2020 12:41 Reaguje na Jakub Graňák
Bohužel to není zásah do svobodné volby ale spíš poškozování cizí věci. Špatný příklad.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2020 10:22 Reaguje na Jakub Graňák
WHO a některé další státy doporučují např. denní příjem vitamínu C 20 mg (to odpovídá cca 20 dekům smažených hranolků), protože víc nejsou s to pro populaci plošně zajistit.
Doporučení WHO jsou relevantní pro populaci 3. světa, kde významné procento lidí umírá hlady.
O důkaz, že "rakoviny konečníku, tlustého střeva, infarkty a mrtvice..." způsobuje česká kuchyně, se pokoušeli už mnozí a bez jakéhokoli úspěchu. Vědecký důkaz něčeho takového se prostě zatím nikomu nepodařilo podat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.1.2020 12:37 Reaguje na Jakub Graňák
Podle stejné logiky pane Graňák můžete časem nesouhlasit s celým zdravotním pojištěním. Vždyť jste zdráv. Nemusíte souhlasit se sociálním pojištěním. Mate práci a jste mlád. Já třeba nesouhlasím s tím že i z mých daní jsou podporováni a dotováni parazité. Ale k věci. Samozřejmě nepotřebuji steak z argentinského hovězího. Stačí mi to hovězí z ohrady od místního farmáře a vepřové z domácí zabíjačky či lesa. Zelí se našlape, brambory vykopou, chleba upeče a i například jablka, hrušky, rybíz či borůvku jsou v dohledu. Proti rýži z Asie, dovozům soji, ovoce a zeleniny minimálně z jižní Evropy atd. bych řekl, že mé "stravovací návyky"jsou co se týká uhlíku podstatně šetrnější než dovoz řas pro vegetariány a další úchylky. Četl jste vůbec ten článek? Přebývající pastviny se zalesní atd.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.1.2020 18:50 Reaguje na Jarek Schindler
Já se na věc dívám spíše jako na problematiku tabáku. Není to zdravé, tudíž spotřební daň tvoří kolik 80% ceny? Stejně tak bych se stavěl i k této problematice, nebo např. používání jednorázových plastů: ať ten, co si tu tašku chce koupit, zaplatí v její ceně i její likvidaci, kdo chce jíst maso každý den, nechť si připlatí, aby bylo z čeho saturovat škody.
Jinak, co se týče stravovacích návyků, patrně to máme dost podobné. jako člověk z venkova si významnou část obživy obstarám sám, případně u známého za rohem. Bohužel většina lidí žije ve městech, tudíž by to pohodlí města měli kompenzovat, protože současná nízká cena potravin vede k likvidaci venkova vlivem ztráty pracovních příležitostí z důvodu nutných úspor nákladů zaměstnavatelů. Proto také klesá v ČR produkce na lidskou práci náročnějších komodit (zelinářství, ovocnářství) a stoupá jejich dovoz.
Článek jsem samozřejmě četl, netuším kde z mých přízpěvků vyplývá, že ne. Prostě jsem jenom člověk vychovaný ke skromnosti, který by si přál, aby se skormněji chovalo více lidí. Řada současných problémů (kdyby se lidská společnost uskromnila) by splaskla, nebylo by vůbec třeba těch různých smysl nedávajících kravin jako jsou elektroauta apod.
Odpovědět
ig

26.1.2020 00:08 Reaguje na Jakub Graňák
Souhlas, že by si každý měl nést své životní náklady sám. Ale musí jít skutečně o náklady a ne arbitrárně stanovenou částku na základě politických preferencí, které zrovna frčí :-)

Co se týká likvidace venkova, tak toho se nebojím. Když dokážeme víc vyprodukovat v továrnách a kancelářích, proč si nedovolit ten luxus, že se nebudeme plahočit s motykou po poli a nakoupíme to u chudších zemí, které rozvinutý průmysl nemají?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.1.2020 15:11 Reaguje na
Já se na poli s motykou plahočím rád, vadí mi však, že mi tento zparchantělý stát neustále hází klacky pod nohy. Když vyprodukuju víc než sám dovedu zkonzumovat, tak to musím raději rozdat, než riskovat, že mě někdo nabonzuje.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.1.2020 11:04 Reaguje na Jakub Graňák
Přirozené pochody zvířat vytvářejí škodu, kterou je potřeba saturovat pane Graňák? Na jednu stranu se budou snižovat stavy domácích zvířat na druhou stranu podporujeme vysazování "divokých" koní, turů, zubrů. Navíc bez znalosti dalšího nakládání s těmito zvířaty. Kdo a čím potom bude saturovat "škody" po nich? Snížit stavy o 20%, nepotřebné pastviny zalesnit a hlavně více spoléhat na zvířecí hnůj. Je to takové ode zdi ke zdi. Bohužel stravovací návyky nejsou a ani nemohou být pro všechny stejné. Ať už vezmete přirozenou potřebu nárůstu kalorii ve směru od rovníku k pólu nebo potřebu kaloričtějších jídel ve vztahu k fyzické náročnosti práce. Tady přece nejde o nějakou skromnost. Ono se asi nedá jednoznačně říci co je k přírodě šetrnější. Metan přirozeně produkovaný hospodářskými zvířaty nebo používané tuny chemikálií, včetně jedů, potřebné pro rostlinou výrobu. Samozřejmě včetně jejich výroby. Co je "uhlíkově náročnější"? Zvíře z místa nebo rostlinné produkty z druhé strany světa? Na nesmysly pana ig je asi zbytečné reagovat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.1.2020 07:11
Nějak nechápu postup dotazníkových akcí před tvorbou (zásadních) zákonů. Copak není možné, aby politická strana nabídla voličům zelenou agendu (zákaz aut, masa a dražší OZE elektřinu) ve volební kampani?
Navíc když řada zelených témat se dá realizovat na dobrovolné bázi - zakážu si auto sám sobě, zakážu si maso sám sobě, objednám si u distributora dražší zelený tarif elektřiny.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.1.2020 10:27 Reaguje na Richard Vacek
Jistěže taková strana byla, nicméně v nezmanipulovaných volbách to nikdy nedotáhla nad dvě procenta.

A magorů, kteří budou jednat ve stylu "zakážu si auto sám sobě, zakážu si maso sám sobě, objednám si u distributora dražší zelený tarif elektřiny" je prostě nedostatek a mnozí z nich o sobě ani nemohou rozhodovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist