https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsky-ropny-gigant-bp-chce-v-nemecku-investovat-az-deset-miliard-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský ropný gigant BP chce v Německu investovat až deset miliard eur do "zelených" technologií

13.9.2023 10:10 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | blinoffphoto / Depositphotos
Britský ropný gigant BP hodlá v Německu do konce desetiletí investovat až deset miliard eur (zhruba 246 miliard Kč) do nízkouhlíkových paliv, obnovitelných zdrojů energie a nabíjení elektromobilů. Chce konkurovat místním firmám, vzhledem k tomu, že soutěž v oblasti energetické transformace největší evropské ekonomiky se vyostřuje. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
 

Německo je jednou z několika zemí, na které se BP zaměřuje ve své strategii přechodu od fosilních paliv k nízkouhlíkovým palivům a elektřině. BP se chce v Německu soustředit na rozšíření místní sítě stanic pro rychlé nabíjení elektromobilů, dekarbonizaci rafinerií a rozvoj větrné energie. Firma také zvažuje vytvoření místního centra pro dovoz nízkouhlíkového vodíku.

"Jde o rafinerie, o největší síť čerpacích stanic v Německu, o stávající obchodní vztahy, o silné značky," řekl šéf BP Europa Patrick Wendeler. "To všechno jsou vynikající aktiva, na kterých můžeme stavět a která ostatní v této podobě nemají. To je výhoda," dodal.

Investice zahrnuje i částku 678 milionů eur, kterou musí BP zaplatit vzhledem k tomu, že v červenci získala dvě licence v nedávné německé aukci větrných elektráren na moři. Úspěch společností BP a TotalEnergies v německém tendru na větrné elektrárny na moři si získal titulní stránky novin, protože tyto dvě velké ropné společnosti porazily zavedené firmy, jako je RWE a Orsted.

Společnost BP, respektive její předchůdci, působí v Německu už více než 100 let. Nyní tam ropná firma zaměstnává přibližně 4000 lidí, což je asi šest procent z celkového počtu jejích zaměstnanců. Nedávno BP otevřela novou kancelář v Hamburku, která bude dohlížet na její expanzi v oblasti větrné energie na moři.

Firma v Německu provozuje dvě rafinerie, Lingen a Gelsenkirchen, a také síť Aral, která je největší sítí čerpacích stanic v zemi. Prostřednictvím své značky Aral poskytuje v Německu přes 1700 míst pro rychlé nabíjení elektromobilů. Do roku 2030 plánuje společnost BP mít až 20.000 nabíjecích míst.

Britský podnik hodlá v letech 2023 až 2030 vynaložit na energetickou transformaci 55 až 65 miliard dolarů (až 1,5 bilionu Kč). V tomto období se částka vyrovná jeho investicím do těžby ropy a zemního plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

13.9.2023 12:56
A pokud by byl zaveden globální v čase rostoucí uhlíkový poplatek z těžby fosilních paliv, vypadalo by to vše zase trochu jinak. V článku není ale zmíněma podpora Německa tohoto projektu. Nebo si někdo myslí, že to PB dělá nezištně?
Odpovědět
va

vaber

14.9.2023 08:13 Reaguje na Jiří Svoboda
jasně ,že to BP dělá v Německu proto ,že mu dají nejvíc peněz ,protože budou velké státní dotace
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.9.2023 12:46 Reaguje na vaber
Tak jsem si to myslel správně. Greenwashing za státní peníze.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.9.2023 23:13 Reaguje na Jiří Svoboda
A komu by se ten poplatek platil, vy zlodejske hovadko?????
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist