https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/castejsi-vlny-extremniho-horka-bude-pribyvat-mrtvych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Častější vlny extrémního horka? Mrtvých bude přibývat, varují vědci

6.8.2018 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
/ Ilustrační foto
/ Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | geralt / Pixabay
V Evropě je vedro a bude hůř. Po celém světě. Bude také rapidně přibývat počtu úmrtí v důsledku horka, v extrémech až o 2000 %. Zhruba tak můžeme shrnout obsáhlou globální studii tří univerzit, zacílenou na vývoj klimatu a budoucí pravděpodobnost výskytu vln veder. Píše o tom ScienceAlert.
 

Lidé snesou ledacos. Extrémní mráz i horko. Pokud se na jedno či druhé pozvolna adaptují. Nárazové navýšení teploty, které přiblíží klima evropských měst rozpálené troubě, ale nesvědčí nikomu. Umrtvující čtyřicítky ve stínu, nehybný vzduch a rozpálený asfalt může pořádně zamávat se zdravím dětí, důchodců i dospělých. Úpal, přehřátí, dehydratace, problémy se srdcem a krevním tlakem, to vše je přitom jen jednou částí problému. V tropickém vedru se totiž rychle mění i další podmínky prostředí. Přibývá například smogu, který dále život obyvatel přehřátých měst komplikuje.

Výsledkem je a bude více mrtvých, jejichž skon bude tak či onak souviset s vlnami veder. Alespoň tak to vidí profesor Yuming Guo a Antonio Gasparrini, kteří fenomén současných a budoucích teplotních extrémů podrobili globální analýze. Originalita jejich přístupu vycházela z toho, že jako první dali do přímé souvislosti frekvenci mimořádně teplých období s počtem úmrtí „z horka“. Vycházeli přitom z podrobných meteorologických dat (od roku 1984 po 2015) celkem 412 měst dvaceti států. A z takových dat pak vypracovali projekci, jak by to mohlo v rámci různých scénářů na světě vypadat třeba v roce 2080. Nic hezkého to není.

„Pokud například vezmeme v potaz scénář „budeme dělat, jako že se nic neděje“, který je aplikován nyní, jsou výsledky dost děsivé,“ říká Gasparrini. „Nárůst počtu úmrtí z horka v hustě zasídlených oblastech, nebo v tropech a subtropech, bude rapidní.“ Konkrétně? V roce 2080 by počet úmrtí z horka mohl být v Kolumbii třicetkrát vyšší, než dnes. Brazílie a Filipíny? Desetkrát a dvacetkrát vyšší. Spojené státy a Austrálie? Přibližně čtyřnásobek současných čísel. Na první pohled to nevypadá až tak drasticky. Například minulý měsíc napočítali ve sluncem nečekaně rozpáleném Montrealu 70 úmrtí, souvisejících s horkem. Za šedesát let by bilance byla něco kolem tří stovek.

Jinde by to ale bylo o poznání tvrdší. Separátní studie MIT, zacílená na sever Číny, vytváří obraz apokalypsy. Rozsáhlé území, obývané 400 miliony lidí, by se prakticky stalo neobyvatelné. Jak to? Zemědělská produkce a extrémní horko nejdou dohromady. Jediným výsledkem by bylo vytvoření masivního skleníkového efektu, který by oblast ještě více zahřál. Jenže ve vlhkém klimatu by ani odpar nebyl možný: pocením se tu neochladíte. Lidé by tu už prostě nemohli žít.

„Jsou to hypotetická čísla a situace, schopnost predikce budoucnosti je tu limitována,“ nepopírá možnou nepřesnost Gasparrini. „Varovný potenciál studie je ale značný. I poslání, že situaci je možné částečně zvrátit.“ Jak? Pochopitelně, naplněním závazků Pařížské dohody o klimatu. Pokud by se to podařilo, zažijí tropické země v roce 2080 jen dvojnásobné zvýšení počtu úmrtí z horka. Což zní o něco lépe, než desetinásobky.

Gasparrini a Guo také vidí „potenciál“ v lidské populaci. Ta si bude na horka postupně zvykat a upravovat své návyky, což další ztráty na životech sníží. Na vlny veder, pokud se s nimi začne počítat, se adaptují i města. Například chytrou infrastrukturou, bránící zbytečnému přehřívání a vytvářením stinných míst. V Evropě a po celém světě bude tepleji, a vlny veder budou častější. Jak moc drastické to bude, teď záleží na nás.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist