https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-emisnich-povolenek-v-eu-vystoupila-na-rekordnich-vice-nez-70-eur-za-tunu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na rekordních více než 70 eur za tunu

22.11.2021 16:59 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena emisních povolenek dnes poprvé překročila hranici 70 eur (zhruba 1780 Kč) za tunu, ukazují grafy. Systém obchodování s povolenkami byl v Evropské unii zaveden v roce 2005 a růst cen z posledních měsíců je jedním z faktorů, které přispívají i k růstu cen energií.
 

Cena se dopoledne vyšplhala až na 70,43 eura za tunu, později mírně klesla a kolem poledne se pohybovala v blízkosti 69,90 eura za tunu. Za poslední rok cena vzrostla přibližně o 60 procent, nad 60 eur za tunu se poprvé dostala koncem srpna.

Do cen se nyní promítlo chladné počasí a také nižší výkon větrných elektráren. Tím stoupla výroba energií pomocí fosilních paliv a následně se zvýšila poptávka po povolenkách, řekla agentuře Reuters analytička společnosti Refinitiv Ingvild Sörhusová.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Evropská komise (EK) v květnu uvedla, že počet povolenek v oběhu se loni zvýšil, protože pandemie covidu-19 vedla k poklesu emisí. Na konci loňského roku bylo podle komise v oběhu zhruba 1,579 miliardy povolenek, o 14 procent více než před rokem. Komise proto rozhodla, že z budoucích aukcí stáhne 378,9 milionu povolenek a umístí je do rezervy pro stabilizaci trhu.

Na rekordní cenu emisních povolenek se objevují i reakce na twitteru. "Emisní povolenka právě zdolala hranici 70 eur. Nebude to dlouho trvat a brzy se opět dozvíme, že za zdražování elektřiny může trh," uvedla na svém twitterovém účtu společnost Sev.en Energy. Ekonom Michal Šnobr, který patří k menšinovým akcionářům ČEZ a který je poradcem investiční skupiny J&T, označil překonání hranice 70 eur za "trochu úlet". "Touto rychlostí se v určitém okamžiku odchod od uhlí může vymknout kontrole," napsal Šnobr na twitteru.

Analytik Sev.en Energy Pavel Farkač uvedl, že cena emisní povolenky aktuálně odpovídá "větší polovině" ceny silové elektřiny. "Pokud se na této úrovni udrží i do budoucna či půjde ještě výš, můžeme zapomenout na to, že se ceny pro koncové zákazníky vrátí na hodnoty, na které byli zvyklí ještě letos. Je to tvrdá a jednoznačná ekonomická odpověď na otázku, zda se Evropa v nadcházejících dekádách obejde bez fosilních paliv. Zejména v zimě rozhodně ne," řekl Farkač. Navíc v energetickém mixu je podle něj možné dlouhodobě sledovat nástup dováženého plynu na úkor domácího uhlí. Výsledkem je hned dvojí negativní dopad na evropské ceny elektřiny. "Kromě emisní povolenky do nich promlouvá i značně nevyzpytatelná cena samotného plynu," uvedl Farkač. Skupina Sev.en Energy se zaměřuje na konvenční způsob výroby elektrické energie, zabývá se mj. těžbou uhlí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.11.2021 17:56
Emisní povolenky = odpustky novodobé, vynález papalášů v Bruseli.
OBOJÍ ZRUŠIT !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.11.2021 19:17
Na senátním semináři „Musí být ekologie alarmistická?“ zazněl na dnešní dobu politické (klima)korektnosti velmi odvážný příspěvek, který si zasluhuje větší popularitu.

Čtenáři velmi doporučuji, aby tuto přednášku zhlédl. Závěrem zazněla slova, která jsou v dnešní době velmi odvážná a podle mého skromného názoru hluboce pravdivá :

„Klima se měnilo a měnit bude. Nezávisle na tom, co budeme jako lidstvo i jako jednotlivci podnikat. Je dobré s tím počítat a hledat co nejrozmanitější způsoby adaptace.
Současný klimatický alarmismus je nebezpečný, protože nabízí klamnou CO2 utopii. Má silnou vůli k moci. Tíhne k rozdělení společnosti a k sociálnímu inženýrství. Jeho ideologie vede k zanedbávání, možná dokonce k eskalaci řady palčivých environmentálních problémů.“

https://www.facebook.com/realistickaenergetikaaekologie/videos/1165451913985969
Odpovědět
MD

Milan Dostál

22.11.2021 20:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
A že uhádnu, kdo s tím nebude souhlasit?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.11.2021 20:27 Reaguje na Milan Dostál
To je jednoduché. To je jako byste chtěl trefit stodolu, když budete uvnitř a já zavřu vrata.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

23.11.2021 08:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jsem rád , že to konečně řekl někdo takto nahlas. To, že je nutné se měnícímu klimatu přispůsobit a ne proti tomu bojovat přece musí vědět i vrcholní politici, jen se bojí to říci nahlas a vystoupit z rozjetého vlaku CO2 šílenství. Plýtvá se penězi na boj s větrnými mlýny místo investic do přispusobování se klima změně, nebo alespoň na opravdovou ochranu životního prostředí, např.vyčistit oceány od plastů, těžba lesů v Amazonii taky není v kurzu.
Odpovědět
BK

Barbora Kuňáková

28.11.2021 20:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Plně souhlasim a jediné čemu se divím,že jako lidstvo stale jedeme ve slepé uličce souboje s mnohem mocnější silou než jsme my. Taky si jako p. Dostál myslím,že vrcholní politici nejsou tak hloupí,aby toto nevěděli.Jsem sama zvedavá,kam se tato debata za mého života posune. Dík za odkaz.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.11.2021 20:32
Budte rádi,že máte banany a neřešte marginální věci jako je cena elektřiny a plynu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.11.2021 08:52 Reaguje na karel krasensky
Vzhledem k tomu, že banánovníky začínají trpět chorobami, zřejmě i tohle skončí. Stejně je ale divná doby, kdy kilo banánů, dovezených přes půl světa, je v obchodě někdy levnější než kilo brambor, které si můžeme vypěstovat tady v republice.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist