https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-vnimaji-sucho-jako-velky-problem-vetsi-nez-treba-nizke-platy-ukazal-vyzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi vnímají sucho jako velký problém. Větší než třeba nízké platy, ukázal výzkum

25.9.2018 11:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bezmála 80 % lidí si myslí, že sucho je větší problém než třeba nízké platy. Ilustrační snímek.
Bezmála 80 % lidí si myslí, že sucho je větší problém než třeba nízké platy. Ilustrační snímek.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Bezmála 80 % lidí si myslí, že sucho je větší problém než třeba nízké platy. A 72 % lidí očekává, že v otázce sucha dojde v budoucnu ke zhoršení situace. Ukázal to reprezentativní sociologický výzkum, kterého se zúčastnilo 2 672 Čechů.
 

„Češi výrazně podporují, aby se problém se suchem řešil,“ říká vedoucí výzkumu Jan Krajhanzl z Katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity. „A tím, kdo to má řešit, je podle většiny dotázaných stát.“

Za řešení je podle výsledků veřejného mínění zodpovědné hlavně ministerstvo životního prostředí, těsně následované ministerstvem zemědělství, jednotlivými povodími a vládou jako takovou. „Na opačné straně odpovědných institucí pak je přesvědčení, že odpovědnost za řešení až tolik neleží na jednotlivcích a rodinách, a ani na ekologických organizacích,“ říká spoluautor výzkumu Tomáš Chabada.

Sucho je podle lidí závažný problém. Zleva Tomáš Chabada, Jan Krajhanzl a Renata Svobodová.
Sucho je podle lidí závažný problém. Zleva Tomáš Chabada, Jan Krajhanzl a Renata Svobodová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

„To je potřeba vnímat tak, že nejde o pohodlnost či lenost lidí se zapojit,“ komentuje výsledek Jan Krajhanzl. „Lidé si totiž realisticky uvědomují, že se systémovými opatřeními toho jednotlivec mnoho nezmůže, to je prostě role státu a jeho institucí.“ Podle Krajhanzla se ale do řešení tématu sucha může na různých úrovních zapojit každý.

Se suchem se podle jeho výzkumu setkala drtivá většina populace. „Se suchem se setkalo 90 % dotázaných při procházkách přírodou, ví o něm 91 % majitelů zahrad a 73 % majitelů studní,“ říká Jan Krajhanzl. Sucha si všímají více starší lidé a ti jsou také nejvíce připraveni s ní šetřit.

Mezi ty veřejností málo podporovaná opatření patří celkové zvýšení ceny vody (16 %). Mnohem větší podporu má ale zvýšení ceny vody za nadměrnou spotřebu (52 %). „Pokud by ale došlo k vyhlášení stavu sucha, pak už lidé vyšší cenu za vodu tolik neodmítají,“ dodává Krajhanzl.

„Velkou podporu mají hlavně přírodě blízká či k přírodě šetrná opatření,“ doplňuje Renata Svobodová, která na výzkumu spolupracovala. Využívání dešťové vody podporuje 93 % dotázaných, zadržování vody v krajině pomocí přírodních prvků 87 %, používání vyčištěné odpadní vody na splachování a zálivku zeleně 88 %, změny hospodaření na polích 84 % a v lesích (82 %). Ryze technická řešení typu výstavba nových přehrad mají podporu 55 % dotázaných.

Pozoruhodné je, že 70 % lidí nesouhlasí s tím, aby se na splachování záchodů požívala pitná voda.

Sběr dat probíhal od listopadu 2017 do března 2018, tedy ještě před tím, než v Česku uhodilo sucho. Jan Krajhanzl se domnívá, že pokud by se data sbírala během nebo bezprostředně po suchu, bylo by přesvědčení lidí, že sucho je problém, silnější.

Krajhanzlův výzkum může být cenný pro úředníky a politiky v tom, že jim zmapoval, jaká řešení jsou lidmi podporovaná a která naopak tak velkou přízeň nemají. Neukazuje, jaká řešení mohou sucho pomoci skutečně řešit, ale která mají podporu veřejnosti a nebude problém je prosadit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

25.9.2018 12:32
Nechci být zlým prorokem, ale připravte se všichni na to, že jakékoliv řešení problémů s vodou dosavadní elita předhodí k zaplacení těm nejobyčejnějším, jež ve skutečnosti na zadržení vody v zemi namají fakticky žádný vliv. A opravdoví původci všech těch problémů si budou dále přihrávat ministerské platy, fce a dotace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist