https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-chce-nadale-rozvijet-tema-svetelneho-znecisteni-i-v-evropske-unii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko chce nadále rozvíjet téma světelného znečištění i v Evropské unii

13.7.2023 01:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko chce nadále rozvíjet téma světelného znečištění i na půdě Evropské unie. Při letošním předsednictví ve Visegrádské skupině se na podzim uskuteční odborný webinář ke světelnému smogu, na který naváže na jaře příštího roku expertní workshop a setkání ministrů. Ve španělské Granadě se také uskuteční konference na dané téma v listopadu, sdělilo ministerstvo životního prostředí. Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) včera informoval vládu o krocích v řešení problematiky v letech 2018 až 2023.
 

Ministerstvo v materiálu informovalo další resorty o letos vydané technické normě, která stanovuje maximální hodnoty nově zřizovaného osvětlení pro soukromý i veřejný sektor. Norma není právně závazná, resort ale plánuje spolupracovat s ministerstvem pro místní rozvoj na jejím zohlednění v prováděcích vyhláškách novelizovaného stavebního zákona.

Hladík také informoval o dotační podpoře rekonstrukce veřejného osvětlení v obcích z Národního plánu obnovy. Další výzva je připravována z Modernizačního fondu, určena ale bude výhradně pro obce v národních parcích, uvedlo ministerstvo v materiálu, který má ČTK k dispozici. "Snížení světelného znečištění bude i součástí podmínek dotace pro skleníky z letošního Programu rozvoje venkova," dodal resort.

Ministerstvo zdravotnictví také podle Hladíka do konce letošního roku připraví materiál upozorňující na možná zdravotní rizika vlivu modrého světla na zdraví člověka, a to zejména s důrazem na zranitelné skupiny jako jsou mladiství do 18 let věku. "Ti, coby častí uživatelé tabletů, mobilních telefonů, notebooků patří k nejvíce ohroženým, například poruchami spánku a imunity," uvedl úřad. Ministerstvo životního prostředí bude také řešit osvětlování památek s ministerstvem kultury.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.7.2023 09:38
to, že někteří mladí budou v 50 letech slepí a hluchý můžou počítat předem. Zkrátka závislosti k nezaplacení.
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

15.7.2023 16:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Z modrého světla slepí nebudou, ale spíš počítám s významným nárůstem demencí. Ono totiž to modré světlo večer narušuje spánek a ten je důležitý pro správné fungování mozku, přesněji jeho regeneraci a čištění od metabolitů během spánku. Nedostatečný spánek je již dáván do značné míry do souvislosti s Alzheimerovou chorobou. O dalších zdravotních problémech nemluvě. Takže to máme počítače, telefony, modré spektrum v osvětlení automobilů, na ulicích, prostě všude. Něco, co jsme tady do nedávné doby neměli.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist