https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-zkoumaji-jak-co2-pri-spalovani-oddelit-a-zpracovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci zkoumají, jak CO2 při spalování oddělit a zpracovat

17.5.2019 00:30 | PRAHA (ČTK)
Vědci z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR (AV ČR) zkoumají možnosti, jak oddělit oxid uhličitý (CO2) při spalování a znovu ho využít. / Ilustrační foto
Vědci z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR (AV ČR) zkoumají možnosti, jak oddělit oxid uhličitý (CO2) při spalování a znovu ho využít. / Ilustrační foto
Vědci z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR (AV ČR) zkoumají možnosti, jak oddělit oxid uhličitý (CO2) při spalování a znovu ho využít. Pracují také na využití pevných zbytků ze spalování, které mohou být nebezpečné. Na konferenci k výsledkům Strategie AV21, která propojuje práci různých pracovišť akademie, o tom včera informoval Michal Šyc z oddělení environmentálního inženýrství. Cílem vědců je vyvinout nástroj na oddělování znečišťujících látek (polutantů) ze spalování.
 

"Naším projektem je odstraňování kyselých složek a jiných polutantů, zejména skleníkových plynů, při spalování. V rámci Strategie AV21 byla vybudována experimentální aparatura, kterou jsme využili v našem laboratorním spalovacím zařízení. Z prvotních výsledků jsme s překvapením zjistili, že lze oddělit většinu polutantů ze spalin pomocí membránové separace," uvedl Šyc. Při tomto procesu se hmoty oddělí přepážkou, na jejíž druhé straně vytvoří směs s jiným složením, než u původní. "Proces nepřetaví kyselou složku do něčeho jiného, ale vzniknou plyny. Důležité pro nás je najít pro oddělenou složku další využití," dodal Šyc.

Při jakýchkoliv energetických procesech vznikají podle Šyce také pevné zbytky, například popel. "Každé pevné palivo má nespalitelnou složku. Takových zbytků vznikají miliardy ročně a často mají nebezpečné vlastnosti, ty je dnes snaha odstraňovat. Na české úrovni jsme jediní, kteří se věnují využití pevných zbytků," uvedl Šyc.

Vědci podle Šyce také vyjednávají s ministerstvem životního prostředí kvůli nastavení regulí v životním prostředí. "Všechny spalovny jsou schopny podepsat memorandum, že přestoupí na tento systém. Dlouhodobá aktivita tedy vyústila i ve využití v průmyslové praxi," doplnil Šyc.

Strategie AV21 se obecně zabývá tématy prospěšnými pro společnost, jako je energetická budoucnost Česka, zdraví občanů, umělá inteligence nebo kvalita veřejných politik, jejichž řešení vyžaduje mezioborový výzkum. Zahájena byla před pěti lety a kromě ústavů AV ČR jsou programy otevřeny partnerům z vysokých škol, podnikatelské sféry a institucím státní a regionální správy, stejně jako zahraničním výzkumným skupinám a organizacím. Na uvedených projektech vědci z AV ČR spolupracují s Ústavem molekulární chemie a Ústavem fyziky plazmatu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KK

Karel Karel

17.5.2019 12:49
Podle internetové encyklopedie je nejúčinnějším skleníkovým plynem vodní pára..Tak co,
milí vědci, co kdyby jste se vrhli na vodní páru a tomu CO2 dali konečně pokoj..
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.5.2019 13:19 Reaguje na Karel Karel
Toto není moc chytrá reakce! Vodní pára je v atmosféře jen řádově hodiny či dny, než zkondenzuje a vypadne. Množství vodní páry v atmosféře tedy moc nezáleží na tom, kolik se jí vypouští, ale spíše na globální teplotě, kolik se jí v atmosféře udrží. A globální teplotu určují obsahy jiných plynů, vodní pára jejich účinek asi třikrát zesiluje jako pozitivní zpětná vazba.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist