https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chorvatska-farma-provozuje-vceli-hotel-pro-zaneprazdnene-majitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chorvatská farma provozuje "včelí hotel" pro zaneprázdněné majitele

30.9.2021 16:26 | GAREŠNICA (ČTK)
Lidé si mohou koupit úl, o který se jim poté včelaři starají. Během těch tří let je polovina produkce medu jejich.
Lidé si mohou koupit úl, o který se jim poté včelaři starají. Během těch tří let je polovina produkce medu jejich.
Chorvatská rodina provozuje "včelí hotel", jenž prodává produktivní úly zákazníkům, kteří sice chtějí včely chovat, ale nemají pro ně dost času ani prostoru, píše agentura Reuters.
 

Domagoj Balja říká, že tento podnik je reakcí na rostoucí zájem lidí, kterým prodává med, o to, jak tento produkt vzniká. Děje se tak v době, kdy včelařství trpí celosvětovým úbytkem včelí populace.

"Často se nás ptali: 'Je váš med skutečně domácí?' Jako zkušené včelaře nás to trochu naštvalo, ba urazilo," říká Balja, jehož rodina chová včely desítky let. "Pak nás s manželkou napadlo, že necháme lidi, aby se sami naučili chovat včely tím, že budou mít vlastní úly," dodává.

Lidem, kteří chtějí mít vlastní domácí med, nabízí rodina z města Garešnica na severovýchodě Chorvatska tříletou smlouvu za 2500 kun (asi 8500 korun). Po uplynutí tohoto období mohou majitelé přemístit své úly jinam, byť najít pro ně jiné místo nemusí být snadné.

"Mohou si u nás koupit úl, o který se jim poté postaráme. Během těch tří let je polovina produkce medu jejich," řekl. "Med vybíráme z úlu společně. V dobrých časech může jeden úl vyprodukovat asi 30 kilogramů medu (ročně)," uvádí Balja.

Včely má na farmě v současnosti 25 zákazníků. Většina pochází z chorvatských měst, někteří jsou ale z daleké ciziny, včetně pilota z Dubaje či fotbalového trenéra ze saudskoarabské Džiddy.

"Tento aspekt naší práce ve skutečnosti není o hromadění zisků, ale o učení lidí chovat včely," říká Balja, jehož cílem je mít nakonec 40 "hotelových" klientů.

Nena Salopeková si loni koupila úl, z nějž získala čtyři kilogramy medu. "Chutná výborně", říká a dodává, že ji však znepokojuje vliv změny klimatu na produktivitu včel.

Včely, které jsou nezbytnou součástí pěstitelství rostlin, ohrožuje intenzivní zemědělství, které ve velkém používá pesticidy a hnojiva. K úbytku včelstev přispívá také klimatická změna.

Podle Balji bude letošek z hlediska produkce medu nejhorší za poslední desetiletí, což je dáno mimo jiné množstvím sněhu a silným mrazem v jarních měsících. "Na jaře jsme museli včely dokrmovat, aby nepošly hlady, což se nám nikdy předtím nestalo," říká Balja.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

1.10.2021 01:11
Dobrý byznys pro pana podnikatele. Za to, že si někdo za tři roky možná odveze jeden úl, vyinkasuje celkem slušný balík peněz a ještě získá zajímavé množství medu. Akorát nechápu, jakou to má výhodu pro budoucí majitele. I když nejsem včelař, myslím si, že občasnou návštěvou se o provozu úlu nic nedoví a ještě solí peníze na prkno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.10.2021 09:13
Jako včelař zírám, co provozují "takyvčelaři".Jedna věc je koníček a druhá
kšeft za každou cenu. Znám i včelaře krmiče, kteří zkrmili metráky cukru
a i v letošním roce prodávají metráky medu. Na sichr ale ze dvora, aby si
na ně nedošlápla kontrola. Skuteční včelaři jsou z těchto praktik zhnuseni,
ale co se dá dělat. Byznys zasáhl dnes už vše. Doufám, že brzy někdo otevře
i "farmářský hotel", kdy farmář půdu nachystá, lidé to zasadí a přijedou až sklízet. To, co se dělo do sklizně jim bude neznámé a fuk. Doma se pochválí BIO produktem z "hotelu". Práce se včelstvy není pouze koupě úlu, včelstev
a vytočení medu. Toto vše je pouze investice a sladká odměna za celoroční
práci a starost o zdraví včel. Jinak asi dobrý nápad, jak získat investory,
kteří vědí prd, kolik ze včelstev vytočí před společným medobraním a jak
se ke včelám chove hoteliér mimo návštěvu majitele. Nedovedu si navíc vůbec
představit, že v době vhodné k vytáčení mě budou při práci zdržovat dotazy
a neumětelstvím majitelé včelstev. Mít tam najednou třeba pět amatérů, často i s rodinami, tak neudělám nic. Držme se každý svého kopyta a nikdy
nefušujme do něčí práce, pokud ji nechceme dělat na 100%. Zájem je věc
jedna, ale realita věc druhá a já to považuji za slepou cestu včelaření.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.10.2021 09:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Myslím, že článek je spíše o tzv. crowdfundingu než o komunitním chovatelství včel. Crowdfunding je tu s námi po 2008, a je to financování soukromniku, které obchází banky. Bohatší lidé, městáci bez vlastních prostor, fanoušci můžou financovat různé projekty. Filmy, zemědělství, nové produkty, teď i včelařství. Ale že by zemědělec, vcelar nebo filmař chtěl, aby mu ti, co financují, do řemesla moc mluvili, to ne. Trošku, ale v rámci. Ten, kdo peníze takto získat chce,, musí investovat čas na setkání se zájemci, vymyslet povídku pro ně a doufat, že to vyjde. Třeba, že naučí lidi chovat včely... , je část té pohádky. Není to zlé, okrajová alternativa k bankám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist