https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-zahajila-vystavbu-nejvetsiho-projektu-obnovitelne-energie-v-pousti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína zahájila výstavbu největšího projektu obnovitelné energie v poušti

29.12.2022 11:14 | PEKING (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čína zahájila v poušti ve své autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko výstavbu projektu obnovitelných zdrojů energie za 80 miliard jüanů (261 miliard Kč). Projekt je celosvětově největším v oblasti obnovitelných zdrojů v poušti a má Číně pomoci dosáhnout ambiciózních klimatických cílů. Oznámila to společnosti China Three Gorges Group, která je jedním ze dvou stavitelů.
 

Zařízení by mělo mít po dokončení kapacitu 16 gigawattů. Ročně bude schopno přenášet 40 miliard kilowatthodin elektřiny do Pekingu, Tchien-ťinu a provincie Che-pej. Více než polovina bude pocházet z čisté energie.

Agentura Nová Čína uvedla, že součástí projektu je solární elektrárna s kapacitou osm gigawattů, větrná elektrárna s kapacitou čtyři gigawatty a modernizovaná uhelná elektrárna s kapacitou čtyři gigawatty, jejímž smyslem je regulovat dodávky energie ve špičce.

Čína má v plánu vybudovat elektrárny s obnovitelnými zdroji energie s kapacitou 450 gigawattů, především v rozlehlých vnitrozemských oblastech. V listopadu oznámila, že v rámci první fáze už zahájila výstavbu zařízení s kapacitou 95 gigawattů. Cílem je mít do roku 2030 větrné a solární elektrárny o výkonu 1200 gigawattů. Ve stejném roce by emise oxidu uhličitého v Číně měly dosáhnout maxima.

Časový rámec pro dokončení projektu ve Vnitřním Mongolsku společnost China Three Gorges neposkytla. Uvedla jen, že současná fáze výstavby zahrnuje solární elektrárnu s kapacitou jeden gigawatt vybavenou zařízením pro skladování energie.

Společnost China Three Gorges zahájila tento týden celkem 22 projektů obnovitelných zdrojů energie s celkovou kapacitou 19,6 gigawattu, uvedla agentura Bloomberg. Celková investice činí 101 miliard jüanů (skoro 330 miliard Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

29.12.2022 12:22
To jsem zvědav, jestli tady pan Hanzl zachrochtá blahem nebo na Čínu vytáhne totalitního ropáka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 17:30 Reaguje na Jiří Svoboda
To by bylo naprosto super, pokud by tam neměli toho uhláka (asi tam stál už dřív). Mít tam vodíkový elektrolyzér (který vyrábí špičkovou elektřinu, na rozdíl od uhláku) tak je to zcela bezvadné a proto by to bylo na těžkou hyenizaci od našich ropáků.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.12.2022 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi nechtějí, aby ten projekt byl kvůli vodíku 5x dražší. Ten vodík se dá v budoucnu dobastlit, ale zatím to ekonomicky vůbec nevychází.

Asi by se to vše výzazně uspíšilo, kdyby už byl přijat koncept globální uhlíkové daně s jasným výhledem ceny fosilního uhlíku do budoucna. To by velmi odradilo investivat do fosilu. Bohužel je to zatím jen velmi potřebný a užitečný sen.
Odpovědět
ZK

Zan K.

31.12.2022 09:24 Reaguje na Jiří Svoboda
Uhlíková daň? Možná dobrá věc, ale dnes zatím stále jen zdroj bezpracných zisků pro moderní koumáky a kšeftaře....
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

31.12.2022 10:49 Reaguje na Zan K.
Jistě. Součaný způsob používání uhlíkové daně je zoufalý. Vybrat obrovské peníze v rámci děravého daňového systému, ty narvat do vylobovaných opatření a pokřivit tím uhlíkový trh.

Jde to ale zkonstruovat zcela jinak. Musí se ale chtít.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.12.2022 16:18
To se jim to staví, když mají pod palcem celý výrobní řetězec od suroviny až po konečný produkt.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2022 14:37 Reaguje na Richard Vacek
Přesně tak.
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.12.2022 16:32
Konečně něco pozitivního. Ono totiž vpodstatě nejde jen o elektřinu, ale lze to chápat komplexněji. Třeba jako pokus o zůrodňování pouště.K čištění bude třeba voda. A kde je voda a stín, tam se chytí ony pionýrské rostliny. A pokud tam začne i pastva,bude hnojení a zůrodňování. Prostě novej koloběh...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 17:33 Reaguje na Zan K.
Žádná voda, nebojte, to by nikdo nezaplatil. Na pouštích se používají vysavače.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 17:28
Společnost China Three Gorges zahájila tento týden celkem 22 projektů obnovitelných zdrojů energie s celkovou kapacitou 19,6 gigawattu,

Co se jim proboha stalo? Chytili virus grýndýl a rozhodli se spáchat ekonomickou sebevraždu, stejně jak Evropa?
Nebo tam zavládla oteplovací lobby těžící dotace a diktuje i Číně cypoviny, jako nám??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2022 18:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, o nejhloupější příspěvek dnešního dne již usilovat nemusíte, toho jste dosáhl hned ráno.

Nic takového, co tu blábolíte, v Číně nenastalo.
Čína bez jakékoliv ideologie buduje všechny zdroje energie, aby zajistila poptávku po elektrické energii a to v místech, kde jsou vhodné podmínky.
Oblast Vnitřního Mongolska je z pohledu slunečné intenzity na úrovni jižní Evropy, tedy podmínky pro rozvoj FVE jsou výhodné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2022 19:25 Reaguje na Jaroslav Studnička
Evropa do dělá stejně a tu ideologii si vymýšlí ropáci a hlupším jedincům ji tlačí do koblih. Je to součást hybridní války, jak dycky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.12.2022 06:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropa? Evropa jede už řadu let z kopce a zdrojů energií se úspěšně zbavuje. Stačí se podívat na statistiky. Namátkou takové Německo od roku 1990 produkuje o 48% energie méně (v elektřině stagnuje):
https://www.iea.org/countries/germany
Srovnejte si to s dalšími EU státy - zjistáte, že to je pro EU typické. A porovnejte si to s Čínou, kde za stejnou dobu produkce energií stoupla 3x a elektřiny dokonce 12x:
https://www.iea.org/countries/china
Dnes má "rozvojová" Čína podobnou spotřebu elektřiny na osobu jako Česko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 09:27 Reaguje na Richard Vacek
No právě. Německo jde ekonomicky stále nahoru a spotřeba elektřiny jde dolů a hlavně jdou dolů emise nejen CO2. Tudy cesta samozřejmě vede, jen je to zkreslené tím, že ty nejšpinavější výroby za nás dělá Čína a to dost prasácky.
Ale tendence vracet hodně výroby zpět do Evropy je velmi silná, navíc Čína se potácí a asi ji čeká stagnace, proto naděje se upínají k Ukrajině. Tam by mohla být výrobna všeho za daleko čitších, evropských podmínek.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 09:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jste si zase zatrolloval :-)))
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.12.2022 18:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha, koukněte va tu investiční efektivitu! Přes 20 GWh ročně z OZE + uhelná záloha za 261 miliard Kč! V Evropě to na střechách domků uděláte za více jak pětinásobek. Evropa to tedy nedělá stejně!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 16:51 Reaguje na Jiří Svoboda
Evropa nemá ty dobře slunečné a větrné pouště.
Odpovědět
AM

Aleš Malík

29.12.2022 21:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Čína za 260 miliard postaví elektrárnu s roční produkcí 40 TWh, my za obdobnou cenu postavíme blok Dukovan s produkcí 8 TWh. Tak nevím kdo tady dělá ekonomickou sebevraždu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 09:20 Reaguje na Aleš Malík
A to jsme ještě žádný nepostavili. OZE v příhodných podmínkách je jednoznačně nejlevnější zdroj elektřiny, to se ví i u nás. Jenom my ty podmínky takové nemáme.
Ale vítr fučí na Severu a svítí slunko na Jihu, takže to jde taky. Navíc tam 40% bude dělat stávající uhlák.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.12.2022 20:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak aspoň vidíte, jak Evropa debilně funguje. Místo toho aby se dělaly rentabilí projekty jak píšete, cpou se horem spodem dotace do neefektivních projektů. S takovou budeme velmi rychle rýt ústy zemi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 16:50 Reaguje na Jiří Svoboda
To slinujete pořád a furt nic.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.12.2022 14:42
Tak zdá se, že to bude úspěšný projekt. Když se Číňani nemusí držet nesmyslných zelených omezení a projektují ten zdroj jako pracující v režimu 24/7. Jen je otázka, jestli elektřinu příliš neprodraží současné vybudování fotovoltaických, větrných a uhelných elektráren a jejich vzájemné zálohování. Jestli nakonec nebude lepší místo tří elektráren vybudovat jednu elektrárnu, například jadernou, která sama o sobě bude produkovat v režimu 24/7.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 14:59 Reaguje na Radim Polášek
To je otázka ekonomického výpočtu a ten se dělá vždy jako první.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 15:02 Reaguje na Radim Polášek
Píšou tam "modernizovaná uhelná elektrárna", tak odhaduji, že tam stála už dřív a jen ji zrekonstruovali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist